Jesmyn Ward: A csontok megmaradnak

2021. október 10. 11:19 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

A csontok megmaradnakJesmyn Ward egy igazán különleges és izgalmas regényét szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Címe: A csontok megmaradnak.

Ritkán olvasok afroamerikai szerzőtől, aki a sajátjairól és azok életmódjáról ír: szegénységről, nélkülözésről, kamaszkori problémákról, természeti katasztrófáról, születésről és halálról.

Egy kamaszlány szemszögéből követhetjük nyomon 12 nap eseményeit. Mississippi államban Bois Sauvage kisvárosban, a Mexikói-öböl partvidékén él az öttagú család: apa, 3 fiú- és egy lánytestvér anya nélkül, aki a legkisebb fiának otthoni szülésébe halt bele. A nagyszülőktől örökölték a „Vermet”, ahol laknak, egy kis patak táplálja az udvarban, így fürdési és úszási lehetősége is van a családnak. A legidősebb fiú, Randall és Esch főznek a családra konzervekből, levesporokból, száraztésztából és tyúktojásból (az utóbbit az udvar különböző rejtekhelyeiről szedegetik össze), ők vigyáznak legkisebb öccsükre is. A középső fiú, Skeetah egyetlen elfoglaltsága pitbull kutyájának, Chinának a szórakoztatása, tanítása, etetése, nevelése és szülésben való segítése. Az apa alkoholista, alkalmi munkákból tartja el családját. Nyár van, forróság. Az udvaron mindenféle ócska holmi hever, ott áll egy kiszuperált teherautó is, szemét mindenütt. A családfő elhanyagolja a gyerekeket, nekik kell különféle trükközésekkel talpon maradniuk. Az italosüvegek beváltásából vesznek némi élelmet és kutyatápot. Készülnek a hurrikán fogadására, amiről a rádióból értesülnek, s errefelé igen gyakori.

A kamaszlány, Esch szeretethiányát bátyja haverjai szívesen pótolják. [spoiler!] 15 évesen teherbe esik. A tény szembesítésekor az „apa” nem vállalja a felelősséget, nem fogadja el, hogy övé a gyerek, hiszen nagy a haveri körük. Esch a valóság elől kötelező olvasmányába menekül, a Görög és római mitológiába. A szerelmi történetek megelevenednek, álmodik is a szereplőkkel, gondolkodik tetteikről. Egy másik szórakozása a tojáskeresés, melyre édesanyja tanította. Különös érzékkel találja meg a tyúktojásokat, amiből rántottát készít a családnak.

Mivel én is szeretem a kutyákat, izgalmas volt számomra olvasni, hogyan cseperednek Skeetah kutyakölykei, hogyan küzdenek meg a rájuk leselkedő veszélyekkel. A fiú büszkeségből harcolni viszi pitbullját, nem törődve azzal, hogy ilyen megmérettetésre szülés után még nem áll készen. A küzdő kutyák véresre marják egymást. Letehetetlenül izgalmas ez a rész!

Egy-két alkalommal az erdő melletti szomszédos tanyáról lopnak élelmet és féreghajtót a kutyáknak. Feszültségteli percek, ahogyan a testvérek csendben megközelítik a tanyát, őrködnek, majd rabolnak. Máskor mókust lőnek az erdőben, hogy ne halljanak éhen.

A családapa a tyúkól léceiből deszkáztatja be gyerekeivel az ablakokat, mivel ő rosszulléttel küzd. Csak a 11. fejezetben érkezik meg a vihar, a Katrina. China, a pitbull előre megérzi a nagy veszedelmet, nyughatatlan, alig lehet vele bírni. A szél erősen csapkodja a tetőt, a padlón keresztül pedig szivárog be a víz a házba, egyre hevesebben. Az udvart is már mindenütt víz borítja, a ház megdőlt, félelem lesz úrrá a családtagokon. Egy kidőlt fán próbálnak egyesével, egymást támogatva eljutni a közelben fekvő nagyszülők elhagyatott házának padlására, amely dombra épült. A hurrikán üvölt és tombol. [spoiler!] Menekülés közben először a kiskutyák vesznek a vízbe, majd a középső fiúnak döntésre kell vinni egy életmentő dolgot: nővérét vagy pitbullját mentse-e. Végül az utóbbi, a családtagja, Esch mellett dönt, s veszni hagyja kedvencét, Chinát. Sikerül mindannyiuknak a nagyszülők padlására menekülni kemény életösztönük árán. Végül Nagy Henrynél, Randall idősebb barátjáéknál húzzák meg magukat, aki vállalja a jövőben Esch születendő gyermekének a felnevelését is.

A vihar nagy pusztítást hagyott maga után: eltűnt fák, házak, utak, jachtclub és benzinkút. Chitára való megemlékezéssel fejeződik be a regény. 

Közel érzem hozzám az eseményeket és a szereplőket. Az utóbbiakat azért is, mivel én is problémákkal teli kamaszkoromat élem, s így át tudtam érezni a szereplők gondjait, életérzéseit. A család szegénysége viszont nagyon nyomasztott, hiszen nálunk a fiatalok sokkal jobb körülmények között élhetnek, s nincsenek kitéve ilyen természeti csapásoknak sem. 

Nemcsak kamaszoknak ajánlom ezt az izgalmas, feszültségekkel teli regényt, hanem mindenkinek, mivel őszinte életérzéseket, valósághű leírásokat tartalmaz. A küzdésről szól, a halál legyőzéséről. 

Írta: Viktor 

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésedet, könyvtárainkban megtalálod a könyvet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr5216716350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása