J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

2022. augusztus 03. 15:49 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

J. K. Rowling - Harry Potter és a Tűz SerlegeA mű a Harry Potter-sikersorozat negyedik kötete. Írója J. K. Rowling angol írónő. A könyv 2000-ben jelent meg, eredeti címe: Harry Potter and the Goblet of Fire. Angliában a Bloomsbury, Magyarországon az Animus kiadó jelentette meg, magyarra fordította Tóth Tamás Boldizsár. A fordítás 678 oldallal a sorozat második leghosszabb kötete, bár eredeti nyelven a terjedelme „csak” 636 oldal.

Harry kalandjai folytatódnak ebben a kötetben is. Az immár 14 éves főszereplő a negyedik évét kezdi a Roxfortban. A barátok,Hermione, Ron és Harry belépnek a tinédzser korba, így a könyvben megjelennek a szerelmi szálak is.

Rejtélyes körülmények között Harry neve bekerül a Tűz Serlegébe, aminek köszönhetően részt kell vennie a nemzetközi Trimágus Tusán. A versenyen még kettő másik külföldi iskola tanulói is részt vesznek. Az ellenfelei mind tapasztaltabb és idősebb diákok. A feladatok egyik diákot sem kímélik, újból és újból szembe kell nézniük az életveszélyes kihívásokkal. Hol sárkányokkal, hol vérszomjas sellőkkel, hol pedig egy folyton változó sövénylabirintussal kellett megküzdeniük. Ha ez még nem lenne elég, fokozza az izgalmakat az is, hogy kiderül, a Sötét Nagyúr – Voldemort – visszatért. A könyv végén Harry és Voldemort összecsap, bár a végső csatából a főszereplő kerül ki győztesen, a győzelme sajnos egy barátja életét követelte.

K. Rowling könyveinek az egyik jó tulajdonsága az, hogy a szereplők emberiek, jól kidolgozottak, mindenkinek van külön egy kis története. Ezáltal több szálon fut a történet. A cselekményszálak sokszor befejezetlenek, ezzel is ösztönözve az olvasót, hogy kézbe vegye a következő kötetet. A könyvsorozat méltán érdemelte ki a sok díjat, amit kapott, hisz olyan ismeretlen, izgalmas világot tárt elénk, ami kortól és nemtől függetlenül minden olvasót magába szippant.

Én először a megfilmesített verzióval találkoztam, majd hosszú időn át gondolkodtam, megérné- e elolvasni a könyveket is. Pár oldal elolvasása után világossá vált, hogy a könyv sokkal részletekbe menőbb, olyan dolgokat is érint, ami nem került be a filmbe, így egy sokkal jobb, tisztább képet kaptam a varázslók világáról. Garantálom, hogy a könyv elolvasása után egyből nekiállnál a következő résznek.

Készítette: Léna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7617899451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása