Ne Vásárolj Semmit! Nap

2020. november 27. 13:35 - DFMVK4

pasted_image_0.png

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a Black Fridayt, a napot, amikor a boltok hatalmas leárazásokkal és akciókkal igyekeznek arra csábítani mindenkit, hogy minél többet költsenek. Azt viszont már kevesebben tudhatják, hogy ez közvetlenül a november utolsó csütörtökén ünnepelt amerikai Hálaadást követő nap és egyben a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. Arról pedig még ritkábban szokás beszélni, hogy ugyanerre a dátumra esik - természetesen nem véletlenül - a Ne vásárolj semmit! Nap. 

A Buy Nothing Day (BND) lényege a túlzott fogyasztás, a szükségtelen túlvásárlás, a fogyasztói társadalmak pazarló életmódja elleni tiltakozás. Vannak, akik ezt egészen komolyan veszik, és olyan akciókban vesznek részt, mint például a Whirl-Mart, ami a főként amerikai illetőségű Wal-Mart nevű áruházról kapta a nevét, és lényege, hogy a résztvevők üres bevásárlókocsit tolva “vonatoznak” a boltokban, megpróbálva minél hosszabb, a polcok között kavargó és semmit nem vásárló menetet létrehozni.

Nem kell azonban ennyire messzire menni - és jelen helyzetben nem is igazán ajánlott - ahhoz, hogy méltóképpen ünnepeljük a Ne vásárolj semmit! napot. Egyszerűen csak nem kell vennünk semmit. 

És, ha pont ezen a napon döbbenünk rá, hogy otthon már minden könyvnek a végére értünk, vagy egyszerűen szükségünk lenne újabb olvasnivalóra: keressük fel a legközelebbi könyvtárat! Aztán kezünkben egy “nemvett” könyvvel és egy bögre forró itallal kucorodjunk be kedvenc olvasóhelyünkre, és merüljünk el a betűk világában. Ennél mivel lehetne méltóképpen megemlékezni egy ilyen alkalomról?

Hiszen a  Ne vásárolj semmit! nap csak annyit szeretne megtanítani mindannyiunknak, hogy az igazi örömet és az elégedettséget nem egy konzervdoboz halom mellett vagy az áruház eldugott polcának jobb felső sarkában fogjuk megtalálni. A boldogság még mindig nem eladó.

Ha szeretnél többet megtudni erről a napról, és rendelkezel némi angoltudással, ezt az oldalt ajánlom: http://www.buynothingday.co.uk/ Ha pedig inkább könyvek segítségével szeretnéd bővíteni ismereteidet a kényszervásárlók mindennapjai, a fenntartható fejlődés, a gazdaságpolitika vagy egyszerűen a pénzügyek és a vásárlás tekintetében, itt egy kis ajánló könyvtárunk katalógusából:     

penzgurukkezikonyve.png

 

Pénzügyek? Tinédzserkorban?

Igen, a pénzügyi érzék fejleszthető, és érdemes már tizenéves korban elkezdeni foglalkozni a témával. Ez a szórakoztató és végtelenül hasznos kisokos sokat segíthet neked abban, hogyan kezeld a zsebpénzedet, mire figyelj vásárláskor, mire érdemes gyűjteni és milyen befektetések közül választhatsz már fiatalon is. Számos érdekességet is megtudhatsz például a pénz eredetéről, a bitcoinról, a pénzügyi válságról vagy az adathalászás jelenségéről is.  (F)

 

akuldetes.png egyboltkorosnaploja.png iranytuapenzugyekhez.png
rekviemazamerikaialomert.png vasarlokabcje.png manipulatorok.png

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7916304048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása