December: Finnország

2022. december 13. 09:06 - DFMVK3

Nemzetek könyajánlója

Történelmi:

 

Kiadó: Európa (2018)
Oldalszám: 976
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: W 23 >> ... bent van a könyvtárban?

 

Tartalom:

A ​fiatal Mikael Európa történelmének egyik leghányatottabb időszakában, a XVI. század húszas éveiben kél hosszú vándorútra Turku városából, hogy bejárja az akkori keresztény világ nagy részét. Történelmi események szemtanúja, megfordul Keresztély dán király és V. Károly császár udvarában, a nagy Paracelsus tanítványa, megismerti Luthert, Dürert, a kor számos hírességét. Papnak nevelték, javíthatatlan idealista és ebből még az inkvizíció és a vallásháborúk borzalmai sem tudják kigyógyítani. Éppen az eszményi szép és jó lázas keresése sodorja véres csatákba, tragédiákba, olykor meg mulatságos viszontagságokba. Elmaradhatatlan társa a nagy erejű Antti, aki a finn paraszt egyszerű, józan gondolkodásmódját képviseli, és így az író mintegy két különböző prizmán át mutatja be az olvasónak a kor világát és embereit minden vágyukkal, törekvésükkel és csalódásukkal. A kiváló finn írónak ez a regénye – a Szinuhé-val együtt – méltán szerepelt éveken át a nyugati országokban a legkeresettebb és a legnehezebben fellelhető bestsellerek jegyzékén.

******

Romantikus

 

Kiadó: Gondolat (2019)
Oldalszám: 330
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: P 96 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Riikka ​Pulkkinen új regényének főhőse egy fiatal színésznő, Aurelia, aki egyidős a szabad Európával: ugyanazon a napon született, amikor a berlini fal leomlott. A szimbolikus esemény, úgy tűnik, továbbra is összefonódik a lány sorsával: a kultrendező őt választja ki készülő darabja főszerepére, mely éppen a berlini fal leomlásáról szól majd.
Eközben Aurelia apja a kórházban fekszik, beszédképtelenül egy súlyos stroke után. Aurelia nem reagál anyja ismétlődő telefonhívásaira. Mit mondhatott el neki apja utolsó találkozásuk alkalmával? És ki lehet az az alak, aki árnyként követi a lányt mindenhová, lépten-nyomon rést ütve a valóságon, és aki mintha olyan dolgokat tudna, amelyekről Aurelia maga nem is tudhatna?
Az Aurelia útját végigkísérő fejezetek Aurelia anyjának egyes szám első személyű elbeszélésének részleteivel váltakoznak, amelyben a nő elmeséli az ő és a lány apja között kibontakozó szerelem megrendítő történetét – melynek szálai természetesen megint csak Berlinbe vezetnek –, és beszámol a tragédiáról, mely mindent megváltoztatott számukra.

******

Krimi

 

Kiadó: Atheneaum (2015)
Oldalszám: 516
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: H 69 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Kétségbeesett ​éjszakai segélykérés fut be a rendőrségi ügyeletre. Fiatal lány könyörög: mentsék meg, a saját családja akarja megölni. Elrabolták. A lány kurd bevándorlók gyermeke, kiskorában érkezett Finnországba a szüleivel és testvérével. Sörétes puskával fejbe lőtt futó holtteste az erdős területet átszelő futóösvényen. Egy lányé. Aztán egy férfié. És később egy harmadik áldozat: ezt a kocogót már egészen brutálisan mészárolták le, mielőtt főbe lőtték. A zsebükben egy medál a vérszomjas azték főisten, Huitzilopochtli képmásával.
Hogyan fonódik össze a két idegborzoló esemény? Természetesen a magyar származású nyomozó, Fekete Anna tartja kezében a szálakat. Az egyik nyomozást eleinte szinte titokban, a saját erejéből folytatja, míg a másikat rendőr társaival. Idegengyűlölő kollégájának piszkálódásával éppúgy meg kell küzdenie, mint saját félelmeivel, emlékeivel. Mert ő is bevándorlóként érkezett mostani hazájába.
Akciódús, sokrétű, izgalmas krimi a Kolibri. Különlegességei a finom megfigyelések, a társadalmi kérdések iránti érzékenység. A könyvet több nyelvre lefordították, és szép sikert aratott a nemzetközi könyvmustrákon.

+1

Kiadó: Kossuth (2018)
Oldalszám: 160
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 613 N 99 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

(38. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján)

SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat
• kitartóbb és testileg fittebb lehet
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7517859591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása