Így lesz jobb a hangulatod északi módra

2023. február 01. 10:09 - DFMVK3

Forrás: divany.hu

A hygge kifejezést valószínűleg még akkor is hallottad, ha azzal nem vagy tisztában, mit jelent pontosan: szinte reklámszlogenné vált a kifejezés, így sokan rá is untak. Sebaj, most itt a mys! Hogy mi is? Mindjárt kiderül!

Először tegyük gyorsan tisztába a hygge rejtélyét azoknak, akik az utóbbi öt-hat évben nem ismerkedtek meg azzal: a dán kifejezés leginkább egy hangulatot jelöl, amely nyugodt, meleg, otthonos, amelyben jól érezzük magunkat, a békés pillanatok szépségét pedig folyamatosan élvezzük.

Félre, hygge, itt a mys!

A hygge annyira elevenébe talált a 21. század emberének, aki leginkább egész álló nap csak rohan, futtában kap be pár falatot, nincsen ideje egy kicsit sem lelassulni, bekuckózni vagy a semmittevést élvezni, hogy egyáltalán nem meglepő az a vehemencia, amellyel a hygge mindent letarolt.

Cikk tovább olvasása: >>>>>>>>>>>>>

Teszteld a tudásod: https://divany.hu/offline/kviz-feng-shui

*****

Könyvajánló:

(Dánia)

21. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján.
(forrás: moly.hu)

Kiadó: Kossuth (2017)
Oldalszám: 288
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 613 W 70 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

*****

(Svédország)

Kiadó: Bookline Könyvek (2017)
Oldalszám: 222
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 613 B 90 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

Manapság ​arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk.
A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se sem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről.
A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat.

*****

(Finnország)

Kiadó: Kossuth (2017)
Oldalszám: 160
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 613 N 99 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat
• kitartóbb és testileg fittebb lehet
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

*****

+1
(avagy a svéd kávézás szertartása)

Kiadó: Jaffa (2018)
Oldalszám: 156
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 613 B 25 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság.
Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és ínycsiklandó receptekkel teli kis könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr3018034662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása