Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

2023. augusztus 08. 10:21 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

„Azok, akik nem hisznek a varázslatban, soha nem fogják megtalálni.“

Roald Dahl felnőtt korában is hitt a mesékben és a varázslatban: meséit és történeteit már 63 nyelven olvashatjuk, de láthatjuk őket a színpadon és mozifilmen is. 

A világ egyik legnagyobb meseírójának születésnapját már több, mint 140 országban "Roald Dahl Nap"-ként ünneplik szeptember 13-án.

Leghíresebb műve, a Charlie és a csokigyár, aminek ötletét egy gyerekkori emléke adta. Amikor is az iskolájában a Cadbury csokoládégyár az új finomságok tesztelésére a diákokat kérte meg. 

Mivel a csokoládét én is nagyon szeretem, már a könyv olvasása során összefutott a nyál a számban, annyiféle sok édességről olvasunk benne. 

Sokszor eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha életünk végéig annyi csokit és édességet ehetnénk, amennyit csak akarunk?

Éppen ez történik Willy Wonka úr csodálatos csokigyárában, ahol az 5 szerencsés nyertes átélheti ezt a különleges élményt.  Lehetőségük nyílik, hogy egy kalandokkal és fordulatokkal teli úton bejárják a gyárat, aminek elképzelni se tudják, mi lehet a kapui mögött. Eközben Charlie, a könyvünk hőse, aki egy szófogadó, jól nevelt és jószívű kisfiú, megismerkedik a többi aranybiléta birtokossal. Azonban Charlie személyisége nagyon eltér az új ismerőséitől, akik többségben elkényeztettek és önzők. 

Milyen kalandok várhatnak egy ilyen különböző társaságra? 

Mit okozhat a mohóság és az engedetlenség, amikor egy csokibirodalom kapuit ez a társaság átlépi? 

Dahl meséi mindig humoros, izgalmas fordulatokban bővelkedő történetek, amelyek igaz, hogy első pillantásra gyereknek szólnak, de a sorok között rengeteg tanulságot és mondanivalót tartalmaz a felnőtteknek is. 

Attól függetlenül, hogy Roald Dahl éppen olvasott története gyereknek vagy felnőtteknek szól, az mindig humoros, groteszk, de mindig inspiráló is egyben.

Ez a könyv is rengeteg gondolatot ébresztett bennem, miközben olvastam, hiszen olykor én is elfelejtem, hogy milyen sok mindenem megvan, ami másnak csak álom. Ilyenkor rájövök, hogy sokan, ahogy Charlie is,  szegénységben élnek, de mégis boldogan.

Az biztos, hogy ebben a történetben is rengeteg fordulattal teli eseményt követhetünk végig, amiből sok mindent megtudhatunk... de leginkább azt, hogy milyen fontos a család és a szeretet:

“Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van valaki, aki szeret.”

Ajánlom Roal Dahl történeteit, azoknak a gyereknek és felnőtteknek, akik szeretik a furcsa, de egyben mély mondanivalóval rendelkező könyveket. A Charlie és a csokigyáron kívül, további magyarul megjelent művei közül is érdemes szemezgetni: Karcsi és a nagy üveglift, Boszorkányok, Hugó és a csodaszer, A fantasztikus Róka úr és a három gazda és Danny, a szupersrác.

A fenti ajánló és a kreatív alkotás K. Olivér munkája.

Roald Dahl Charlie és a csokigyár című művét kikölcsönözheted a könyvtárból könyv vagy hangoskönyv formájában, illetve a könyvből készült film is megtalálható DVD-n.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr5118181607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása