Zalaegerszegi orvosok - múltidéző 2.

2023. június 25. 15:37 - DFMVK2

 

A zalaegerszegi Szent Rafael Kórház 175 éves fennállása alkalmából megemlékezünk további két nevezetes orvosról, akik a város lakosságának egészségügyi ellátása szempontjából fontos feladatot láttak el.

Hetés Ferenc (Hodorovits Ferenc)

Dr. Hetés Ferenc neve ismerős lehet sokak számára, hiszen Lentiben a Szakorvosi Rendelőintézet a valamikori kórházigazgató nevét viseli.

Született: Brüsszel, Belgium, 1897. október 10. Elhunyt: Zalaegerszeg, 1970. augusztus 14.

Tanulmányait Budapesten végezte, 1920-ban avatták doktorrá. 1922-ben Lentiben telepedett le és mint körzeti orvos tevékenykedett, amelyet nagy köztisztelet mellett gyakorolt.

Lenti környéke mellett hozzátartoztak a hetési községek is. Ezeket a községeket havonta látogatta, hol valamilyen járművel, hol gyalog. Az ilyen utak során a hetésiek úgy belopták magukat a szívébe, hogy a nevét Dr. Hetés Ferencre magyarosította később.

1952-ben a nagykanizsai rendelőintézet főorvosává nevezték ki. 1955-ben a zalaegerszegi megyei kórház igazgató-főorvosa lett, megbízatását 1968-ban történt nyugdíjazásáig odaadó szorgalommal és szakmai elkötelezettséggel látta el. Kiemelkedő szakmai és közéleti tevékenységéért többször részesült magas elismerésben, kitüntetésben.

Gyakran tartott előadásokat, fórumokat a lakosság körében, erről egy 1931-es cikk is beszámol:

„Hodorovits Ferenc dr. körorvos folytatta közkedveltté lett egészségügyi előadássorozatát. Ezúttal az alkoholfogyasztás káros hatásáról tartott finom humorral fűszerezett értekezést a kitűnő stílusú előadó, nagyszámú hallgatóságában élénk derültséget keltve.”

 

Szilvás Rudolf

Dr. Szilvás Rudolf magyar orvos, nyugalmazott kórházigazgató, megyei főorvos, Zala megye díszpolgára.

Született: Pusztaszentlászló, 1920. június 14. Elhunyt: Zalaegerszeg, 2007. július 16.

Iskoláit Pusztaszentlászlón kezdte majd Kőszegen a Szent Benedek Rendi Gimnáziumba került. A Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán végzett 1944-ben.

1944-ben friss diplomával frontszolgálatra vezényelték, és az első naptól vöröskeresztes karszalagot viselve látta el a sebesülteket. Ezt a karszalagot tekintette első találkozásának a Vöröskereszttel.

A háború befejezésekor szovjet hadifogságba esett, 1947. július 2-án szabadult. Idegen földön, mint kezdő orvos hadifogoly kórházakban dolgozott. Ügyes megoldással, a valóságnál súlyosabb diagnózis felállításával több hadifogoly-társát, köztük fiatalokat, leventéket tudott hazajuttatni.

A háború befejezése után a zalaegerszegi kórház sebészeti osztályára került, több mint 5000 műtétet végzett. 1966-ban kórházigazgató lett. Kilenc év múlva megyei főorvossá nevezték ki, a kórház épületeinek háromnegyede ebben az időben épült, a kórházi fejlesztések nagy hányada zajlott a vezetése alatt.

A Vöröskeresztbe 1951-ben lépett be, 1953-ban transzfúziós orvosi szaktanfolyamot végzett, megszervezte a korszerű vérellátó szolgálatot és a Zalaegerszegen megnyíló megyei véradóközpont vezetője lett a sebész főorvosi munkája mellett. Az 1956-os forradalom idején rendkívüli véradásokat szerveztek a megyében, és dr. Szilvás Rudolf szinte ingajáratban szállított friss vért Budapestre a Vöröskereszt központjába, visszafelé pedig kötszert, gyógyszert és vérplazmát hozott. Dolgozott a karitatív szervezet megyei vezetőségében tagként, alelnökként, majd 2001-ig elnökként. Abban az évben pedig megkapta az örökös tiszteletbeli elnök címet; ezzel ismerték el a szervezetben kifejtett több évtizedes áldozatos munkáját.

Közel száz tudományos előadást tartott az 1985-ös nyugdíjazása után. Létrehozta az Ispita alapítványt, melynek elnöke volt. 15 év alatt mintegy egymilliárd forint értékű kórházi gépekkel berendezésekkel segítették a zalaegerszegi kórházat. (MR, CT, orvosok, ápolók oktatása).

Édesapja Szilvás János kereskedő és vendéglős, édesanyja Tóth Veronika. Felesége, dr. Szertich Aranka, lánya: Szilvás Izabella (Lili), nevelt fia Mohos András.

 

Irodalom:

Hetés Ferenc

Szilvás Rudolf, Beke Gabriella, Barakonyi István (szerk.): A 150 éves Zala Megyei Kórház jubileumi évkönyve, 1848-1998. [Zalaegerszeg]: Ispita Alapítvány, [1998]. 88. p.

Népművelési előadás Lentiben. Zalamegyei Ujság, 1931.02.28. (14. évf.) 48. sz. 3. p.

Kepe Zolti: Hetés falvainak népessége és gazdálkodása a 18-20. században http://doktori.btk.elte.hu/hist/kepezolti/diss.pdf

 

Szilvás Rudolf:

Szilvás Rudolf (Wikipedia) https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilv%C3%A1s_Rudolf

Száz éve született dr. Szilvás Rudolf: megemlékezést tartottak Zalaegerszegen https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2020/06/szaz-eve-szuletett-dr-szilvas-rudolf-megemlekezest-tartottak-zalaegerszegen

 

Szólj hozzá!
Címkék: visszatekintő

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr818150854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása