Zalaegerszegi orvosok - múltidéző

2023. május 20. 19:11 - DFMVK2

A zalaegerszegi Szent Rafael Kórház 175 éves fennállása alkalmából megemlékezünk két nevezetes személyről. Két orvosról, akikre szaktudásuk mellett emberségük, és a közösség elkötelezett szolgálata miatt is elismeréssel gondolunk.

Háry István

115 éve (60 éves korában) hunyt el Dr. Háry István királyi tanácsos, Zala vármegye tiszti főorvosa, földbirtokos.

Született: 1848. december 25. Elhunyt: Zalaegerszeg, 1908. február 9.

Zala megyei középbirtokos család leszármazottja. Bécsben tanult. A zalaegerszegi városi kórház első igazgatójának nevezték ki 1886-ban. Több mint tíz éven át látta el lelkiismeretesen igazgató főorvosi teendőit. 1897-ben megyei tiszti főorvosnak választották. Ezt az állást töltötte be haláláig.

Halálhíréről a Zalavármegyei Hírlap így tájékoztat:

„Dr. Háry István, Zalavármegye tiszti főorvosa meghalt 60 éves korában. Köztiszteletben álló férfiú volt; kötelességének, nemes hivatásának odaadó szolgája. Betegeihez nemcsak tudományát, hanem emberszerető szívének melegét is elvitte; gyógyított és vigasztalt, szeretettel, igaz részvéttel állt szegények és gazdagok kórágya mellett. Kötelességtudása, lelkiismeretessége szinte példátlan volt. A humanizmus szolgája mindhalálig. Hosszú ideig vezette a zalaegerszegi közkórházat, amelytől csak akkor vált meg, amikor vármegyei főorvossá neveztetett ki. Néhány év előtt őfelségétől a királyi tanácsosi címet kapta. Az erős szervezetű férfiú nem régen betegeskedni kezdett s rövid idő alatt összeroskadt. Legutóbb influenzás tüdőgyulladást kapott, amely kioltotta életét.

Kedden temették el impozáns részvét mellett. A gyászmenetben ott volt az egész város, a zalaegerszegi s vármegyei orvosok. Rengeteg koszorú borította a koporsót s mélységes megilletődéssel kísérte a sok ezernyi ember a halottas kocsit. A temetőben Dr. Thassy Gábor tb. főorvos mondott megható búcsúzó beszédet.

A Zalavármegyei Orvosszövetség s a Zala megyei Központi Takarékpénztár elnökük elhunytát. külön gyászjelentésben is tudatták.” 

Gráner Adolf (Graner Adolf)

Dr. Gráner Adolf hosszú éven keresztül (1897-1927-ig) tevékenykedett a Zala Megyei Kórház igazgató-főorvosaként.

Született: Zalaegerszeg, 1857. Elhunyt: Zalaegerszeg, 1929. április 6.

A Graner család a zsidó hitközség alapítói közé tartozott, a 18. század elején települt Zalaegerszegre. A családban generációkon keresztül öröklődött az orvosi hivatás, legnagyobb nevet ezen a területen Graner Adolf szerezte.

Gráner Adolf az orvosi diploma megszerzése után 1882-ben telepedett le Zalaegerszegen. Rövid működése után az akkor még nagyközség községi orvossá választotta s a várossá átalakulás után, 1885-től a város tiszti főorvosa lett, mely tisztséget négy évtizeden át töltötte be.

1897-ben az a kitüntetés érte, hogy a kórház igazgató-főorvosává nevezték ki.

Vezetői évei alatt a kórházban több fejlesztés, bővítés zajlott, új osztályok nyíltak. Tevékenysége alatt kezdte meg működését 1908-ban az elmeosztály, Dr. Gráner Adolf az elmeosztály beindítása után szerette volna továbbfejleszteni a kórházat, azonban a világháború kitörése gátolta. A gondokat még az is fokozta, hogy az ágyak nagy része katonabetegek ellátására szolgált. 1914-ben felépült egy 40 ágyas, cölöpökön nyugvó fabarakk a ragályépület mellett, 1925-ben pedig felépült Pózván egy munkásszanatórium.

A háborús években egyre súlyosabb gazdasági nehézségekkel küzdött a kórház. A képviselő-testület már arra is engedélyt adott, hogy a városi nyugdíjalapból csoportosítsanak át pénzt a kórházi költségek fedezésére.

1926-ban érdemének elismeréséül a kormányzótól az egészségügyi tanácsosi címet kapta. 1927-ben vonult nyugállományba.

A háború alatt a Vörös Kereszt szolgálatában állt. A felajánlott díjazást azonban nem fogadta el, hanem azt a kórházban felállítandó Röntgen-felszerelés javára adományozta. Nagy tudása, fáradhatatlan buzgalma, puritán gondolkodása, demokrata érzelmei tették ismertté és feledhetetlenné nevét. Különösen a város szegényei gyászolták, mert Graner nemcsak megyeszerte híres orvos, hanem melegszívű emberbarát is volt.

Dr. Graner (Gráner) Adolf és családjának síremléke az izraelita temető egyetlen olyan sírja, amelyet Zalaegerszeg város felvett a védetté nyilvánított sírok listájára „a síremlék művészeti értéke” miatt. A családi sírboltot Wapper Ignác, zalaegerszegi kőfaragó készítette.

 

Irodalom:

Háry István
  • Szilvás Rudolf (szerk.): A zalaegerszegi megyei kórház története. Zalaegerszeg: Zala Megyei Kórház, 1973. 142. p.
  • Gyászrovat. Zalamegye (Zalavármegyei Hírlap), 1908.02.16. (27.évf.) 7. sz. 7. p.
Graner Adolf
  • Elhunyt tiszti főorvos. Városok Lapja, 1929.04.15. (24. évf.) 9. sz. 112. p.
  • Graner Adolf síremléke https://www.kozterkep.hu/42046/graner-adolf-siremleke
  • Szilvás Rudolf, Beke Gabriella, Barakonyi István (szerk.) : A 150 éves Zala Megyei Kórház jubileumi évkönyve, 1848-1998. [Zalaegerszeg]: Ispita Alapítvány, [1998]. 24-25. p.

 A kép forrása: Megyeri Anna:  Utcák, terek, emberek : Zalaegerszeg régi képeken (2001)

Szólj hozzá!
Címkék: visszatekintő

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr2618128860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása