A könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia egyszer az életben

2023. február 02. 15:08 - DFMVK3

Forrás: Nők Lapja

Orwell regénye nem csak a „mindenkinek muszáj egyszer elolvasnia az életben” típusú listákon szerepel, de azokon is, amikben azokat a könyveket gyűjtik össze, amikről az emberek a leggyakrabban hazudják azt, hogy olvasták. Nos, mivel ma aktuálisabb, mint valaha – vagy legelább ugyanannyira aktuális, mint megjelenésekor – jó lenne, ha Orwell regénye lekerülne az utóbbi listákról. És tényleg kézbe vennénk, és tényleg elolvasnánk. Vecsei H. Miklós azt is leírja, hogy miért!

Az 1984 című regény George Orwell rémálomszerű totalitarizmus-víziója, melyben megjelennek Orwell aggodalmai a hatalommal való visszaélésről, önmegtagadásról, valamint a múlt és a jövő felszámolásáról. Az álhírek, a médiamanipulációk és az információs háborúk korszakában újra aktuálissá válnak a 1949-ben megjelent regény kérdései. 

Talán ez a leghíresebb regény a totalitarizmusról, és arról, hogy milyen veszélyeket rejt egy olyan egypárt-állam, ahol a demokrácia, a mozgásszabadság, a szólásszabadság, sőt a gondolatszabadság is törvényen kívül helyeződtek. A regényt gyakran elemzik úgy, mint figyelmeztetést a Nagy-Britanniába bekúszó totalitarizmus veszélyeire, miután a Szovjetunióban, a náci Németországban és máshol megtapasztalták az ilyen rendszerek borzalmait. A könyvet e tulajdonsága miatt gyakran nevezik többek között „prófétai” és „rémálomszerű jövőképnek”. 

Cikk tovább olvasása: >>>>>>>>>>>>>

 *****

 

Kiadó: Európa (2011)
Oldalszám: 358
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: O 78 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

1988-ban ​kommentálva az 1984-et, a valóságos és jelképes évszám között tűnődően botorkálva szükségszerű a kérdés: a történelmi rémképet illetően érvényes-e, érvényes maradt-e Orwell regénye? Nem és igen. Igen és nem. Nem, ha megkönnyebbülten nyugtázhatjuk, hogy az a totalitárius diktatúra, amely az 1984-ben megjelenik, a regény megírása óta nem valósult meg a valóságos történelemben, és a kommentár fogalmazása közben nincs jele – kopogjuk le, persze – , hogy a közeljövőben bármelyik nagyhatalom megvalósítani kívánná. Igen, ha a tegnapi történelem némely államalakzatára gondolunk. Nem a náci Németországra, nem a sztálini Szovjetunióra, hanem időben közelebbi képződményekre: Enver Hodzsa Albániájára, Pol Pot Kambodzsájára. Hogy jelen idejű államképződményeket a diplomáciai illem okából ne említsünk. Röviden elmerengve ennyit mondhatunk ma az 1984 történetfilozófiai érvényességéről. És a regény? Ünnepelték és kiátkozták a hidegháború hosszú évei során. A sorompótól balra ezért, a sorompótól jobbra azért. Jelképpé és jelszóvá lett. Sorompó arra kell, hogy két oldalán ugyanazt a szöveget kétféleképpen lehessen érteni és értelmezni. Regény azonban nem arra való, hogy jelkép és jelszó legyen. Regény arra való, hogy olvassák, hogy szabadon olvasható legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr5018039740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása