Karácsonyváró ötletek 3.

2020. december 14. 13:45 - DFMVK2

Karácsony, a szeretet ünnepe

Az lenne az ideális, ha nem csak karácsonykor, az ünnep alkalmából éreznénk át a szeretet erejét és fontosságát, hanem ezt egy folyamatos lelkiállapotként élhetnénk meg. Az ünnepi ráhangolódás részét képezhetné a szeretet-kapcsolatok tudatos átgondolása, ápolása, a konfliktusok megoldása.

Önmagunk szeretete, elfogadása nagyon fontos lépés abban, hogy mások felé is odaadással tudjunk fordulni. A párkapcsolatok szeretetteli, tartós fenntartása legtöbbször komoly erőfeszítéseket igényel; de a feszültségek feloldásának, az egymáshoz való közelítésnek is számos módja ismert már. A család belső dinamikája, a családon belüli viszonyok folyamatosan változnak. A kisgyermek - szülő, kamasz - szülő, felnőtt gyermek és a szülők közötti kapcsolatok állandó átalakulása (a patchwork családokban hatványozottan) többféle konfliktus forrása lehet.

Az alábbi könyvajánlóban szereplő könyvek ezeknek a kapcsolatoknak a szeretetteljes működtetéséhez, a konfliktusok felszámolásához nyújthatnak megoldást.

Minden ember a maga korlátozott módján éli meg a szeretetet, és nem gondol arra, hogy megannyi fájó konfliktusa és magánya abból is eredhet, hogy nem sokat tud a szeretetről. Bár a szeretni tudás képessége mindannyiunkban ott rejlik, hogy mennyire engedjük kibontakozni, az nagymértékben tőlünk függ. Leo F. Buscaglia okos és gondolatébresztő könyvében az általa indított „szeretetórák” tapasztalataiból merítve, számtalan konkrét esetet idézve próbálja körvonalazni a szeretet természetét. A könyv mindenkihez szól, aki szeretetre vágyik. (F)

 

A könyv egyszerűen végrehajtható gyakorlatokon keresztül felfedezteti velünk mindazon érzéseinket, magatartásformáinkat, meggyőződéseinket és tapasztalatainkat, amelyek elzárnak bennünket a szeretettől.
E könyvben a szeretet nem más, mint önmagunk jobb megismerése, elfogadása, a másik felé való kinyílásunk, a másik iránti beleérző képességünk fejlődése. E könyvben a szeretet annyit jelent, mint: belső béke, a boldogság lehetősége, amellyel megajándékozhatjuk társunkat, családunkat, gyermekeinket, a szomszédságot, a szűkebb-tágabb környezetünket, közösségünket. S e könyv a szeretni tudás, a szeretet adás képességéhez a leggyakorlatiasabb módon, a modern pszichológia legújabb-legősibb felfedezéseit - meditáció, imagináció, vizualizáció, önszuggesztió stb. - hasznosítva vezeti el az olvasókat. (F)

 

Erich Fromm világsikerű munkája, A szeretet művészete először 1956-ban jelent meg.
,, A szeretet nem csupán művészet, hanem a szó igazi értelmében mesterség is, amelyet életgyakorlatokban sajátíthatunk el" - vallja a pszichológus, szociálpszichológus szerző, és arra készteti olvasóit, hogy gondolják végig emberi kapcsolataikat, önmagukhoz, társaikhoz és a világhoz való viszonyukat. (F)

 

Az önszeretet sokkal több, mint elmerülni egy kád illatos vízben, miközben csokit eszegetünk. A szeretet néha bonyolult, kemény munka, és nem is mutatja meg magát mindennap. Az elfogadást, az önazonosságot, a szeretetet és a boldogságot azonban meg lehet tanulni és lehet fejleszteni.

Hidasi Judit, a nagy sikerű Gondolatmappa című könyv szerzőjének gondolatébresztő könyve egy 99 napos program, amely közelebb viszi az olvasót a teljesebb élethez. Egy különleges kötet, melynek segítségével mindennap tanulhatunk valamit önmagunkról, a gondolatainkról, az érzéseinkről. (F)


 

           

             

              

           

       

            

           

 

A borítóképekre kattintva információk olvashatók a könyv tartalmára vonatkozóan, és a katalóguson keresztül lefoglalhatók a könyvek.

 

 További karácsonyra hangoló bejegyzéseink ITT olvashatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7116338654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása