Karácsonyváró ötletek 4.

2020. december 14. 14:56 - DFMVK2

„A kis Jézus megszületett, örvendjünk!...”

Karácsony, Jászol, Átesés, Betlehem, Mikulás, JézusA karácsony eredetileg vallásos ünnep, Jézus születésének emléknapja. Az ajándékozás szokásának eredete is a Napkeleti Bölcsek történetére vezethető vissza, akik az újszülött Jézusnak ajándékokkal hódoltak Betlehemben. Ma már kevesen kötik össze ezt a gondolatkört az ünneppel, ahogy a betlehemezés, a pásztorjáték és egyéb szokások is kiveszőben vannak.

Az ünnepi ráhangolódás jegyében elővehetünk olyan könyveket, amelyek Jézus életével, tanításaival foglalkoznak, akár gyermekeinknek is mesélhetünk róla – függetlenül attól, hogy vallásosak vagyunk (bármilyen vallásról legyen is szó), vagy nem. Továbbá olvashatunk a magyar néphagyományokról is, annak érdekében, hogy ha napjainkban nem is éljük már meg ezeket, de ne vesszenek teljesen feledésbe.

 

         


Norman ​Mailer ebben a regényben Jézus bőrébe igyekszik belebújni. Az evangélisták elbeszélése után ezúttal magától a mestertől halljuk a történetet. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy egy szakképzett és módfelett istenfélő ács történetét halljuk, aki rendkívüli kérdésekkel viaskodik. Isten beszél hozzám? – kérdezi Jézus. – Vagy képzelődöm? Ha a hang Istentől jön, miért éppen engem választott a fiának? Ha pedig nem Istentől jönnek a hangok, akkor ki adja hozzá az erőt, hogy véghez vigyem ezeket a csodákat?
Olyan embernek a beszámolóját élhetjük át bensőségesen, akit nem engednek megállni az útján a látomások, amelyekben részesül, a prédikációk, amelyeket tart, és a csodák, amelyeket véghez visz mindaddig, amíg elérkezik erőinek apokaliptikus végéhez.

A regény, miközben szorosan tartja magát az Újtestamentumhoz, elevenen újjáteremti Galilea és Jeruzsálem kétezer évvel ezelőtti életét. Mailer kiemelkedő teljesítménye, hogy újjáteremti számunkra ezt a kort, és megteremt egy embert, aki egészen más, mint a többiek, és aki mindamellett csupa szenvedély és kételkedés, erő és gyengeség – egy isteni és emberi főszereplőt, Isten fiát, aki mégis osztozik a mi állapotunkban. (F)

            

     

Gyermekek és fiatalok számára:

            

           

 

 

 Franco Zeffirelli filmje Jézus életét elveníti fel a filmművészet legnemesebb eszközeivel. Az alkotás lenyűgöző hatásával, történeti és vallástörténeti hűségével egyaránt magával ragadja a nézőket. Zeffirelli filmfreskója sokak szerint Jézus életének, a bibliai történetnek legszebb feldolgozása, melyben világhírű művészek nyújtanak feledhetetlen alakítást. (F)

 

Néphagyományainkról

      

 

A borítóképekre kattintva információk olvashatók a könyv tartalmára vonatkozóan, és a katalóguson keresztül lefoglalhatók a könyvek.

  

További karácsonyra hangoló bejegyzéseink ITT olvashatók.

Zene: Kaláka: A kis Jézus megszületett, örvendjünk!

Fotó fent: Gerd Altmann képe a Pixabayen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr8216338884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása