Öko-sarok a könyvtárban

2020. október 27. 14:25 - DFMVK2

Új beszerzések

Könyvtárunk Öko-sarok részlegében a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatos, felnőtteknek és gyermekeknek szóló könyveket emeltük ki. A természet szeretetére való ráhangolódást az élőhelyekről, állatvilágról szóló könyvek segítik. A gyermekeknek is ajánlható könyvek a környezetvédelem alapjait ismertetik meg. A hulladékgazdálkodást bemutató vagy a maradék anyagokat kézműves technikákkal kreatívan feldolgozó könyvek a környezettudatos gondolkodást fejlesztik. 

Az alábbiakban az Öko-sarokba újonnan beszerzett könyveinkből ajánlunk:

 
Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára – fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap, mint nap az élet bármely területén.
Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végig küszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk.
Ökoanyu és az ő könyve ilyen. Minden egyes termék, amit a kosarunkba teszünk – egy döntés. Mi hozzuk meg. Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, amit a környezetünkben teszünk, számít. (F)

  

       

   

A termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja, s ezért eldobjuk a régit és javítás helyett újat veszünk – mert manapság ez utóbbi gyakran olcsóbb. Az 1920-as évek izzólámpa-kartelljét követõen sok termék nem tart már annyi ideig, ameddig erre valójában képes lenne: az izzószálak idõ elõtt kiégnek, a tintasugaras nyomtatók chip-vezérlés parancsára beszüntetik a munkát, és háromévente új számítógépre van szükség, mivel a régi az új operációs rendszerrel már nem tud lépést tartani. Rendszer van ebben: „tervezett elavulás”  a neve annak az elvnek, amely az élettartam szándékos megrövidését elejétõl fogva  elõirányozza. Ez az elv az olcsó tömeggyártásnak és a pazarló nyersanyagfelhasználásnak köszönhetõen a bõségi társadalom és bálványa, a gazdasági növekedés tartópillérévé vált. A következmény az egész világot elárasztó jóléti szemét és az erõforrások elapadása.

A könyv olyan izgalmas mint egy rémregény, ugyanakkor megalapozottan és inspirálóan meséli el, hogy ki találta ki ezt az eszközt a konjunktúra fellendítésére és miként válhatott ez még saját tetteink mozgatórugójává is. A könyv az azonos címû dokumentumfilmhez végzett többéves kutatómunka alapján készült. (F

 

Milyen volt az ember élete a Földön olyan korokban, amikor lényegesen hidegebb, illetve jóval melegebb volt, mint napjainkban? Amikor a Duna jegén választottak királyt, vagy amikor szőlőt termesztettek Oslóban? Mennyiben befolyásolta a klíma az emberi nem fejlődését? Hogyan hatottak a klímaváltozások eleink életmódjára és a kultúrára? A könyv szerzője, Wolfgang Behringer, a Saar-vidéki Egyetem történészprofesszora lebilincselő időutazásra viszi olvasóját, amelynek során bemutatja az elmúlt korokban történt klímaváltozásokat és azok kulturális következményeit.
A történeti áttekintés alapos érvrendszerrel szolgál ahhoz is, hogy miként viszonyuljunk a felmelegedéshez, hozzásegít, hogy merjünk szembenézni korunk nagy kihívásával, a klímaváltozással.  (F)

 


Hagyjuk, hogy a fák mutassák az utat!
Már az is gyógyító hatással lehet ránk, ha minden érzékszervünkkel figyelve egyszerűen csak jelen vagyunk a természetben. Az erdők felébreszthetik bennünk az elfeledett, de erős kapcsolatot, amellyel valamennyi élőlényhez kötődünk. Ez az "erdőfürdőzés": egy olyan módszer, amelyet a japán sinrin-joku hagyománya inspirált. Gyengéd, meditatív módja a természettel való együttlétnek, és kiváló ellenszer túlhajszolt mindennapjaink problémáira, mivel felnyitja szemünket a több-mint-emberi világ szépségeire.

"Lélekemelő és tűpontos útmutató, amelynek segítségével visszatalálhatunk az erdőkhöz. Amos Clifford magával ragadó vezetésével elmélyíthetjük kapcsolatunkat a minket körülvevő természettel." - David George Haskell, a nagy sikerű The Songs of Trees és The Forest Unseen könyvek szerzője. (F)

 
Az interjúkötetben nyolc Magyarországon bejegyzett vallási felekezet (katolikus, evangélikus, református, iszlám, kínai chanbuddhista, zsidó, a Hit Gyülekezete és a Krisna-tudatú Hívők Közössége) vezetője osztja meg gondolatait a fenntartható fejlődés jelentőségéről, a „zöld gondolat” egyházon belüli térnyeréséről, valamint teremtett világunk megőrzése érdekében tett lépéseikről.

A bemutatott nyolc nézőpont által az olvasó bepillantást nyerhet a fent említett egyházak, felekezetek vallási rituáléiba, és választ kaphat arra a kérdésre, hogy hogyan valósul meg a környezet tisztelete és szeretete.

 A Zöldellő Egyház kísérletet tesz arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a teremtett világ iránt felelősséget érző embereket – vallási hovatartozástól függetlenül.  (F)

 
Tervezz, vásárolj és főzz pazarlásmentesen ezekkel az egyszerű, ötletes tippekkel! Használd fel az alapanyagokat az utolsó morzsáig!
Ne dobd ki, inkább neveld újra: adj második esélyt a saláta torzsájának és a zöldséghéjnak! Ha túl sokat főztél a krumpliból, tésztából vagy rizsből, használd fel a maradékot új ételek elkészítéséhez!
Tedd izgalmasabbá a klasszikus recepteket: turbózd fel a pestót répazölddel, süss tortát banánhéjból!
Éld ki a kreativitásod az újrahasznosításban, és cseréld kisebbre a szemetesedet! (F)

    

A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Mit tehet egy gyerek? Higyan tudna ebben segíteni? A könyv megoszt a gyerekekkel 100 ötletet, amelyekkel nemcsak óvhatják a bolygót, hanem közben szuperül szórakozhatnak is! (F)

   

Egy gyakran idézett Obama-mondat szerint mi vagyunk az első generáció, mely tényleg érzi a klímaváltozás hatásait, és az utolsó generáció, melynek hatalmában áll bármit is tenni ellene.

A globális felmelegedés következményeit világszerte érzékeljük, a műanyaggal elárasztott folyókat és óceánokat bemutató képek ösztönösen elborzasztják a nézőt. A kormányok, a nagyvállalatok és az egyes emberek is kezdik megváltoztatni politikájukat és viselkedésüket – ám lehet, hogy mindez túl kevés, és túl későn történik? Visszafordíthatjuk-e a folyamatot, vagy nem maradt más, mint alkalmazkodni az új körülményekhez? (16 éven felülieknek)  (F

 
Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék - a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk?

A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. A legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el!

Jess French több gyerekkönyv szerzője, gyerekműsor-vezető, szenvedélyes természetvédő, állatorvos és a Föld védelmének elkötelezett híve. (6 éves kortól) (F)

  

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, miért szorul a természet védelemre, és mit tudunk tenni a megóvásásért. Kiderül többek között, miért olyan fontosak az erdők és a tengerek, hogyan spórolhatunk a vízzel, hogyan állítják elő az áramot, melyik járművek szennyezik a levegőt, milyen veszélyek fenyegetik az állatokat, miért válogatjuk külön a szemetet. (F)

 

 
Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak... Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti.
Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot található, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását. (F

 
Ha a klíma változik, mi miért nem?
A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek fogós kérdéseit a klímaváltozással kapcsolatban, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten.
Lotti és Gáspár, a két éles eszű barát egy nap megunja, hogy szüleik folyton kitérő válaszokkal próbálják megmagyarázni, miért viselkedik olyan furcsán az időjárás, ezért úgy döntenek, maguk járnak utána, mi is ez az egész klímaváltozás.
A tucatnyinál is több országban megjelenő Micsoda idő! gyerekeknek szánt, tudományos alapokon nyugvó, egyúttal bizakodó hangvételű ismeretterjesztő könyv. Kiderül belőle, mit tehetünk egy élhetőbb jövő érdekében, hogyan hozhatunk jobb döntéseket, és hogyan beszélgethetünk a gyerekekkel a témáról, kitérve a változtatások és az összefogás szükségességére. (F

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr8416254216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása