Gyűjtés a dagerrotípia használatáért

2020. július 06. 10:58 - DFMVK2

A zalaegerszegiek segítségét kéri a múzeum

Februárban a párizsi Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményéből előkerült egy 1840-es évekre datálható dagerrotípia, mely a város egykori vásárterét ábrázolja.

zeg_dagerr.jpg

A kuriózumnak számító fotó országos visszhangot váltott ki, és a Göcseji Múzeum most készülő, új várostörténeti kiállításán szeretné bemutatni a kinagyított képet. A múzeum épületének felújítását követően, várhatón 2021. decemberében nyílhat meg a tárlat.

Béres Katalin történész, az állandó kiállítás kurátora az intézmény pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: fel is vették a kapcsolatot a Francia Fotográfiai Társasággal, s hosszas levelezésbe kezdtek a kép felhasználási jogáért. A párizsi intézmény 1950 eurót (körülbelül 650 ezer forintot) kér a dagerrotípia 10 évre szóló használati jogáért. Ez az összeg sajnos nem áll a Göcseji Múzeum rendelkezésére, ezért a zalaegerszegi cégekhez, magánszemélyekhez fordulnak segítségért, hogy aki tudja, lehetőségeihez mérten támogassa a kezdeményezést.

A közösségi gyűjtéssel kapcsolatban elhangzott: a múzeum egy külön számlaszámot nyitott, erre várják a lakosság, illetve a cégek, vállalkozások, adakozó kedvű emberek adományait. Bízva abban, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges összeget.

Számlaszám:

Göcseji Múzeum Dagerrotípia
11749008-15433114-10190009

Forrás: ZAOL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7715984364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása