Újdonságok Egerszeg múltjából

2020. március 11. 09:53 - DFMVK2

Akiket érdekel városunk története, ők biztosan örömmel fogadták a közelmúlt két eseményét a Zalaegerszegi Füzetek 16. kiadványának megjelenését és a Franciaországban felbukkant, Zalaegerszegen készült dagerrotípiáról szóló híradást.

 

egerscug.jpg

Az Egerszug birtoktól Egerszeg végváráig c. kötetben Dr. Bilkei Irén főlevéltáros és dr. Vándor László régész, a rendelkezésre álló levéltári források és régészeti leletek alapján mutatják be Egerszeg 13-17. századi történetét. Az utóbbi két évtizedben lendült fel a város történelmi múltjának feltárása: egyrészt a belvárosi építkezések nyomán végzett ásatások során sikerült megismerni a város középkori településszerkezetét, másrészt kutathatóvá vált sok középkori oklevélgyűjtemény.

 

egerscug_konyvbemutato.jpg

 

 

A kötetbemutató a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban volt. 

 

A szerzőkkel a Zalaegerszegi TV Kultúrkör című műsorában folytatott beszélgetést ITT lehet megtekinteni.

  

Az egerszegi sajtó pedig ITT és ITT foglalkozott a témával.

 

zeg_dagerr.jpg

 

 

Városunk történetével kapcsolatos másik érdekes hír, hogy előkerült egy 1845 körül készült dagerrotípia, amely egy utcai jelenetet ábrázol.  

A felvétel a Mária Magdolna templom előtti téren készült. A kép felbukkanásának és a helyszín kinyomozásának részleteiről ITT olvashatnak.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr6815510792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása