Game of Boards.....helyett 2.

2020. május 29. 08:10 - DFMVK2

Game of Boards, a minden hónap utolsó péntek délutánján 15 órától a könyvtárban tartott társasjátékos találkozó megrendezésére sajnos továbbra sincs lehetőség. Penkalo Alex, a program házigazdája ezért újra csak virtuálisan látja el információval a társasjátékok kedvelőit. Áprilisi bejegyzésünkben társasjátékos magazinokat és társasjátékbemutató videókat közöltünk, most többek között betekintünk a társasjátékfejlesztők és az online játékok világába, illetve további játékbemutatókkal hívjuk fel a figyelmet az egyes játékokra.

Kompetenciafejlesztés a játékokon keresztül

"A mélyben gyökerező társadalmi beidegződés, miszerint a játék egyedül a gyerekek szórakozása, egyre szélesebb körben kezd megdőlni, köszönhetően a hazai társasjátékos kiadóknak, blogoknak és rendezvényeknek. mára már sokan felismerték, hogy a felnőttek számára legalább olyan fejlesztő a játék, mint a kisebbeknek: egyszerre minőségi időtöltés, relaxáló és koncentráció-növelő tevékenység", ami a kompetenciafejlesztésben is szerepet játszhat. A témáról bővebben, Győri Zoltánnal, az Eureka Games játékfejlesztőjével készült beszélgetésből ITT tájékozódhat.

Társasjátékfejlesztők, új fejlesztésű játékok

2019 legjobb társasjátékai - GeekzKorábban senki se hallott róla, mára viszont a társasjátékos világ egyik világsztárja Elizabeth Hargrave, aki kitalált egy olyan játékot, amelyről először azt gondolták, hogy témája miatt kevés érdeklődőt vonz, mert nem zombikról, háborúkról, kastélyokról, hanem madarakról szól a Fesztáv (Wingspan) nevű játékElizabeth Hargrave (aki főállásban az Egyesült Államok egészségügyi politikájának elemzője, civilben pedig megrögzött madármegfigyelő) játékával nagyon rövid idő alatt hatalmas sikert ért el. (Erről ITT és ITT olvashat.) 

Magyarországon első alkalommal 2019-ben került megrendezésre a BOARD GAME 12 elnevezésű különleges verseny. A verseny lényege, hogy a 12 óra alatt, egy adott csomag tartalmából létrehozzon egy teljesen új, végigjátszható társasjátékot. A szervezők egyszerűen olyan eseményt akartak kitalálni, amilyen még nem volt, és mivel a játékkiadót, játékos klubot, egyesületet, magazint és boltot is menedzselő, emellett pedig játéktervező Hegedűs Csaba már két éve gondolkodott egy hasonló kezdeményezése, hamar meg is született az egész napos verseny ötlete.Hegedüs Csaba szerint: "mi a tízmillió játékkészítő országa vagyunk." (Bővebben). 

Nagyon sok új társasjáték jelenik meg a piacon, évente kb. 1500 új társasjáték kerül be csak a BGG adatbázisába, ami a társasjátékok online enciklopédiája. Magyarországon is sokan fejlesztenek játékokat. Az aktivitást mutatja számos hazai társasjátékdíj, vagy az évente megrendezett Társasjátékok Ünnepe, vagy a Társasjátékos Olympia, illetve a BOARD GAME 12 társasjátékfejlesztő verseny. A Qubit oldalán 17 magyar fejlesztésű játékkal ismerkedhetünk meg. (Forrás)

A társasjátékvilág évről évre nagy várakozással izgulja végig az időszakot, ami a nagy társasjátékdíj, a Spiel des Jahrest (az Év Játéka) jelöltjeinek bejelentése és a győztes kihirdetése között eltelik. Múlt héten bejelentették a jelölteket, ám az eredményhirdetésig még egy hónapot várni kell. Az idei jelöltek listája ITT tekinthető meg.

 Társasjáték ajánlók

Az előző évtizedekben a társasjátékok egészen megváltoztak – többségük jóval tartalmasabb lett, több energiabefektetést is kívánnak, mások viszont rövidek lettek, megmaradt ugyan az egyszerűségük, de valamilyen módon még ezek is kihívás elé állítják a játékosokat. Ma már, ha az ember leül egy nagy, táblás társasjátékhoz játszani, akkor a szabályt is el kell olvasnia (vagy megnéznie játékszabályt ismertető videón), és egy kis szellemi munkát is be kell fektetnie, cserébe az élmény egészen magával ragadó.A Gémklub összegyűjtött 10 tanácsot azok számára, akik most kezdenek újra társasjátékozni.

A májusi JEM magazin oldalain újabb társasjátékokkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

 Online játékok:

Ha nincs rá lehetőség, hogy egy térben legyünk a játékostársunkkal, akkor választhatjuk azt a lehetőséget is, hogy kamerás közvetítéssel játszunk vagy közös chatben. Hogy milyen játékokat érdemes kipróbálni ezen a módon, arra ITT kaphatunk ötleteket. Az online elérhető játékoknál is kiválaszthatjuk, hogy egyedül játszunk a gép ellen, vagy játékostársainkat is bevonjuk.

A klasszikus társasok online változatait is megtalálhatjuk a neten, pl. az UNO, LUDOMonopoly, Malom, DominoBackgammon, Dáma, Kígyók és létrák, Reversi, Guess Who?

 Játékbemutató videók:

     Tökmagok - Kincsvadászat    Vásárlás: Libellud Mysterium Társasjáték árak összehasonlítása ...        Amazon.com: Gamewright Sushi Go Party! - The Deluxe Pick & Pass ...

         A Mars Terraformálása társasjáték   álomház társasjáték   

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr5615716170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása