COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis

2020. május 25. 11:24 - DFMVK2

Az MTA Könyvtár kutatóinak segítségével

COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis címmel weboldalt indítottak május 19-én az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói a Pro-Sharp Research and Innovation Center segítségével. 

Az MTA Könyvtár és Információs Központ tudományelemzéssel foglalkozó munkatársai bibliometriai elemzésen alapuló kutatással segítik a jelenlegi járványhelyzetben a kutatókat, orvosokat, döntéshozókat. Öt különböző csoportba sorolták a Web of Science adatbázisban megjelent szakirodalmi cikkeket és a tudástérkép segítségével megjelenítik ezek összefüggéseit is. A folyamatosan bővülő, jelenleg 400 cikk, mind hozzáférhető Magyarországon a Web of Science adatbázison keresztül. 

Ezzel párhuzamosan a Könyvtáros-egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFLAHogyan vegyük észre az álhírt? címen indított mozgalmat, amely a fake news jelenségét szándékozik semlegesíteni.

Az álhírek mellett a hitelesség szempontjából szelektálatlan információözönre utalóan infodémiának nevezett jelenséget is semlegesítenék a könyvtárak. Azt is azzal, hogy oldalaikon hiteles és ellenőrzött információkat közölnek, illetve hatalmas forrásgyűjteményeket tesznek közzé számos kapcsolódó témában is.  

(Forrás: Qubit.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr915716034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása