Május: Portugália

2023. május 09. 11:49 - DFMVK3

Kiadó: Helikon (2021)
Oldalszám: 384
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: S 18 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

Különös ​kór terjed a városban: először egy autóját vezető férfi veszti el látását, majd sorban mindenki, aki csak kapcsolatba kerül vele; az autótolvaj, aki hazaviszi, a szemorvos, aki megvizsgálja, a prostituált, aki véletlenül mellette ül a rendelőben… Az elharapódzó járványt, úgy látszik, nem lehet megállítani, hiába zárják szigorú katonai őrizet mellett egy ódon elmegyógyintézetbe az első vakokat, a rejtélyes fehér kór tovább szedi áldozatait.

A vesztegzár embertelen körülményei közé kényszerített férfiak és nők saját vakságuknak, az ismeretlen környezetnek, a hatóságok kapkodásának, de még inkább az egyre jobban elszabaduló indulatoknak, az éhségnek, a mocsoknak és a szexuális megaláztatásnak kiszolgáltatva lassan kivetkőznek emberi mivoltukból…

*****

Kiadó: L'Harmattan (2020)
Oldalszám: 274
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: M 10 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

Danielnek ​tervei voltak, melyeket – mint egy jövőidőben írott naplót – egy noteszben foglalt össze. Bár olykor egy-két apróságot ki kellett igazítania a naplóban, de összességében az élet – és a boldogság – egyszerű volt és problémamentes. Hirtelen azonban minden megváltozott: Portugália összeomlott, Daniel munka nélkül maradt, felesége és gyermekei elköltöztek, és hitelét sem tudja tovább fizetni. Az a két ember pedig, akiket legközelebbi barátainak tartott, eltűntek életéből. Az egyikük, Xavier immár tizenkét éve a lakásába zárkózva kizárólag statisztikáival foglalkozik, és mélydepresszióba süllyedt amiatt, hogy a honlap, amellyel az egymásnak segíteni vágyó embereket akarták összehozni, teljes kudarcnak bizonyult. A másikukat, Almodôvart pedig letartóztatták, amikor szorultságában kétségbeesett lépésre szánta el magát. Daniel a saját gyermekeire és Almodôvar fiára gondolva megpróbálja elképzelni, hogy az övéket követő generációk számára vajon milyen remény marad. És úgy dönt, hogy nem adja fel. Ha az élete romba dől is, a dolgok megjavításába vetett hite rendíthetetlen – mert jövő nélkül a jelennek sincsen értelme.

*****

 

Kiadó: Kossuth (2018)
Oldalszám: 508
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: S 17 >> megtekintés a katalógusban

Tartalom: 

A két világháború közötti időszakban térünk vissza A lótusz virágai című kötetben megismert szereplőkhöz és országokba. A Portugáliában kialakuló Salazar-diktatúra, a nagyhatalmi álmokat dédelgető, militarizálódó Japán, a Kuomintang és Mao Ce-tung között őrlődő Kína és a sztálinizmus alatt szenvedő Oroszország történelmi hátterében hétköznapi emberi sorsokat ismerhetünk meg. A New yorki tőzsdekrach mindenütt felgyorsítja a szélsőségek felé sodródást. Egyre keményebb szorítások alatt, egyre nehezebb boldogulni – éljen az ember Portugáliában, Japánban, Kínában vagy Oroszországban. Régi ismerősként köszön vissza a négy főszereplő, akik immár felnőttként próbálnak meg sikeresen lavírozni ebben a közegben, míg mások gyermekként élik meg ezt a kegyetlen időszakot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr1718033976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása