Könyvtárosok világnapja

2023. április 14. 08:53 - DFMVK3

(Forrás: https://whatson.bfi.org.uk)

A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte.

 

A könyvtárosok világnapja a világ könyvtárainak és a bennük tevékenykedő könyvtárosok fontosságára, történelmi és társadalmi szerepére hívja fel a figyelmet. Ilyenkor is hangsúlyozzuk, mennyire fontos a modern világban a klasszikus könyvolvasás, hová tart a könyvtárak technikai fejlődése és a tudásbázis gyarapítása

Célja: felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre.

Hamvas Béla a könyvtárosról

"A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz."

A teljes cikk itt olvasható, további érdekességekkel vegyítve

Szólj hozzá!
Címkék: ünnep könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7918029042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása