Csillagok között - filmajánló

2022. szeptember 06. 15:56 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

A Csillagok között egy tudományos ismeretterjesztő film, mely fiktív történeti alappal ötvözi a fizikát és a matematikát. A film a közeli jövőben játszódik, ahol az emberek már képtelenek a Földön maradni, mert természeti katasztrófák sora éri őket. A gazdálkodás ellehetetlenül, hisz a termés minden évvel egyre gyengébb, a porviharok pedig állandóvá váltak. 

Brand professzor, a NASA vezetője korábban indított egy űrprogramot, melyben asztronautákat küldött egy Szaturnusz közelében lévő féreglyukon keresztül egy másik galaxisba, hogy kutassanak emberi életre alkalmas bolygók után. 

Joseph Cooper – egy családapa és gazda – később megbízást kap, mint korábbi NASA-tesztpilóta, hogy vezessen el egy űrhajót ugyanebbe a galaxisba, és tesztelje, hogy három lakható bolygó közül melyik a legalkalmasabb. 

Számomra azért fontos ez a film, mert a tudományos oldala mellett a szeretetről és a gondoskodásról is szól, illetve nagyon jól bemutatja milyen elveszteni egy szerettünket, vagy hosszú időre távol lenni tőle. Mindemellett hangsúlyt helyez arra is, hogy rohamos fejlődésünkkel és terjeszkedésünkkel mennyire is tesszük tönkre a Földet, a bolygót melyet nekünk szánt a sors. 

A filmben többször is elhangzik egy vers pár sora, mely egy nagyon tanulságos dolgot fogalmaz meg. 

„Ne várd szelíden azt a végső éjt, 

Tombolj, dühöngj, az alkony hogyha jő

Védd, védd, amíg csak védheted, a fényt. 

Ha minden büszke harc már véget ért, 

És karjaidban nincs is már erő

Ne várd szelíden azt a végső éjt, 

Védd, védd, amíg csak védheted, a fényt.”

                                         Dylan Thomas

Nekem azt szimbolizálja, hogy nem szabad feladnunk, hiába nehéz az élet, mindig kell hogy legyen bennünk remény egy jobb jövő érdekében. Küzdeni kell a jóért bármibe is kerül és bárkit is vesztünk el az út során. Az emberek, akik igazán szeretnek minket és jót akarnak nekünk, velünk maradnak még a legrosszabb időkben is. Nem szabad beletörődnünk sorsunkba, tenni kell a jóért. 

Nagyon tudom ajánlani a Csillagok között c. filmet azoknak, akik kedvelik az űrrel kapcsolatos filmeket, akik a tudományos programokat kedvelik, és azoknak is akik az emberi lét fontosságára akarnak összpontosítani kikapcsolódás mellett. 

Készítette: Nóra  

Források: https://hvg.hu/kultura/20141119_Interstellar_tudomany ; https://www.puliwood.hu/kritikak/csillagok-kozott-kritika-204523.html 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7417925381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása