Filmajánló: Ex Machina

2022. augusztus 03. 15:49 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

Néhány éve felkeltette figyelmemet egy film. Már a címe is utánajárást igényelt: a latin Deus Ex Machina kifejezésre (teljes terjedelmében) "isten a gépből" magyarázatot találtam. A film az utóbbi években, a technológia exponenciális növekedésével kapcsolatos félelmeinket vizsgálja.

A 2015-ben bemutatott sci-fi film Caleb, egy lelkes kódoló élményeit követi nyomon, miután "megnyeri" a hőn áhított lehetőséget, hogy egy hétre meglátogassa a cég vezérigazgatóját, Nathant a pazar otthonában. Nathan természeti szépségekkel körülvett, a valósággal való minden kapcsolatától elzárt otthona egyben kutatóközpontként is funkcionál. Megérkezésekor kiderül, hogy Calebnek mi lesz a feladata erre a hétre: fel kell mérnie, hogy Ava, egy női android képes-e átmenni a Turing-teszten (a gép képességeinek mérése, amely megkülönböztethetetlenné teszi egy ember képességeitől). Ez a Calebnek "történelmi pillanat"-ként eladott lehetőség megköveteli tőle, hogy formálisan felmérje Ava gondolkodási, érzési és kapcsolatteremtési képességét, vagyis az emberi tudatossághoz tartozó összes tulajdonságot. Az ezt követő találkozások sorozata során Caleb egyre közelebb kerül Avához. Megérti őt, sőt jobban bízik benne, mint Nathanben, az egyetlen másik emberben a helyszínen - ami jelenleg elképzelhetetlen. A teszt formalitását követően Caleb és Ava minden találkozását Nathan lefilmezi, hogy később megnézhesse, kivéve az Ava által titokban megrendezett "áramszünetek" alatti pillanatokat. Ezekben a pillanatokban a páros szabadon kommunikálhat és érzelmi intimitást alakíthat ki anélkül, hogy bárki figyelné. Ezekben a pillanatokban Ava arra bátoríthatja Calebet, hogy segítsen neki megszökni. Feszült fordulatok sorozata révén harc veszi kezdetét - vajon a mesterséges intelligencia túljár az emberi faj eszén?

Alex Garland rendezői debütálásában ügyesen ápolja az elszigeteltség és a bizonytalanság érzését, ami a kontextusból adódóan feszült és nyugtalanító látványt teremt egy olyan időszakban, amikor a technológia sötét oldala egyre inkább valósággá válik. Emellett boncolgatja a magánélet megsértésének kérdését és a veszélyeket, amelyeket az eszközeinkkel való "én-ez" kapcsolatról az "én-te" dinamikára való áttérés jelent, mivel az ember alkotta termékeknek személyiséget tulajdonítunk. Kényszerítsünk-e korlátokat a technológiai fejlődésre? Honnan tudjuk, hogy mikor léptük át a határt? Ki mondja meg, hol a határ?

Bátran ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki szereti a jól megalkotott műveket és akik szeretnek gondolatébresztő információkhoz jutni napjaink kulcsfontosságú vitatémáival kapcsolatban.

Készítette: Ádám

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr3817899455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása