Lopott idő - Filmajánló

2022. július 20. 15:06 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

lopott_ido.jpgA film 2169-ben játszódik és egy érdekes koncepciót ölel maga köré, mivel itt az emberek a saját idejüket használják valutaként. Ami szintén érdekes a filmben, hogy az emberek 25 éves koruktól veszítik csak az idejüket. Addig a karukon lévő digitális számláló el sem indul, ez a számláló mutatja mennyi ideje van az embereknek, ami szintén érdekes. Amint elindul a karóra, kapnak egy évet, amiből szabadon gazdálkodhatnak. Will Salas a film főszereplője 28 éves, ami érdekes mivel ő a gettóban, vagyis a szegény negyedben él. Itt az emberek szó szerint percről percre élnek. Will egy gyárban tengeti mindennapjait. Kevés az órabére, de neki pont elég, hogy életben maradhasson. Ebben az alternatív univerzumban főleg a gettó negyedben a legnehezebb túlélni, mivel rengeteg a bűnöző, aki órákat, és perceket próbál lopni. Sajnos nem csak próbál, van olyan, hogy sikerül is nekik. A szegény negyedben egy buszjegyet kifizetni is kábé lehetetlen mivel egy órába kerül. Ami még rosszabb, hogy ebben a negyedben az embereknek arra sincs idejük, hogy aludjanak. Mindent összevetve a gettóban a legnagyobb álom több év és ezzel együtt a halhatatlanság megszerzése. 

Ameddig Will minden másodpercéért vért izzad, addig egy mérföldekre lévő gazdag negyedben évezredekkel fogadnak és játszanak szerencsejátékokat. Sylvia a másik főszereplő New Greenwich-ben találkozik Willel. Sylviának időmilliomos apja miatt, nincs fogalma azokról a szörnyűségekről, amin Willnek nap mint nap át kell esnie. New Greenwich-ben az emberek nagy része úgy tartja, hogy egy ember halhatatlanságáért akár millió másiknak meg kell halnia. Willnek eléggé rossz érzése lesz, mivel a gazdag negyedről, amiről minden szegény negyedben lévő ember csak álmodni tud, igazán érdekes dolgok derülnek ki, amire Will egyáltalán nem számít. Például arra, hogy a pénz itt olyan mintha nem is lenne. Miután Sylvia és Will találkoznak, az egész cselekmény felfordul, hiszen Willnek el kell menekülnie, mivel üldözik az időrendészek, és a percrablók. A menekülés közben magával viszi Sylviát is. Egyik percről a másikra élnek, ami Sylvia életét teljesen fel felforgatja.

Ameddig ők ketten nagyobb és nagyobb bajba keverednek, a film érdekesebb témákat is feszenget. Will Salas a film vége felé, egy eléggé elgondolkodtató mondatot mond ki „Egy nap nem kevés”. Egy perc, ha jól használja az ember értékesebb is lehet, mint egymillió év.

A film számomra azért volt jó és tanulságos mivel megmutatja azt, hogy nem a pénz minden érték, az idő ugyanolyan fontos. Azért ajánlanám másoknak, mivel talán elgondolkodtat pár embert arról, hogy az idejét értékesebb dolgokra is felhasználhatja.

Készítette: Kristóf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr617887401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása