Május: Spanyolország

2022. május 10. 08:17 - DFMVK3

Nemzetek könyajánlója

Történelmi:

Kiadó: Erurópa (2013)
Oldalszám: 222
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: C 15 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A ​spanyol polgárháború utolsó napjaiban történt, hogy egy köztársasági katona megmentette az ellenség fő ideológusának életét… A különös történet egészen véletlenül jutott a fiatal író, Javier Cercas fülébe, s aztán sokáig nem hagyta nyugodni. Mi is történhetett igazából? El tudjuk-e képzelni azt a pillanatot?

A köztársasági csapatok helyzete már reménytelen, vonulnak vissza a francia határ felé, amikor valaki úgy dönt, végezzék ki a francóista foglyok egy csoportját. Köztük van Rafael Sánchez Mazas író, a Falange alapítója és ideológusa. Mazasnak azonban sikerül megszöknie, elrohan az erdőbe – s amikor egy köztársasági katona megtalálja, csak ránéz, majd visszafordul, Itt nincs senki!, mondja a társainak.

Cercas úgy érezte, Mazas életéből s főként ebből a sztoriból, a rejtélyből – vajon miért döntött úgy az a katona, hogy megkíméli a fő falangista életét – jó „dokumentumregényt” lehet írni. Meg is írja, de úgy érzi, valami még hiányzik… S akkor találkozik Roberto Bolañóval, a Spanyolországban élő híres chilei íróval, aki elmesél neki egy másik történetet, amely aztán teljesen megváltoztatja a tervezett regényt – sőt magának a szerzőnek az életét is. Mert lehet, hogy Bolaño történetének hőse ugyanaz a katona – s talán még él, még lehet beszélni vele…

****** 

 Romantikus:

Kiadó: Gabo (2012)
Oldalszám: 582
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: D 39 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Az ifjúság és a felnőttkor között…
Sira Quiroga tizenkét éves korában annak a stúdiónak a padlóját söprögeti, ahol egyedülálló édesanyja varrónőként dolgozik. Tizennégy évesen csöndesen megkezdi tanoncidejét. Huszonéves korára kitanulja a szakma csínját-bínját, és eljegyzi magát egy szerény kormánytisztviselővel. De minden megváltozik, amikor két karizmatikus férfi robban be váratlanul takarosan eltervezett életébe: egy vonzó kereskedelmi ügynök és az apa, akit még sosem látott.

Háború és béke között…
A Madridban készülődő spanyol polgárháború árnyékában Sira elhagyja édesanyját és vőlegényét, és hirtelen felindulásból jóképű szeretőjével Marokkóba utazik. Ott azonban nemsokára egy fillér nélkül magára marad összetört szívvel egy egzotikus országban. A kontinensen egyre súlyosbodó politikai helyzet miatt ott rekedt európaiak különös gyülekezetében Sira feltalálja magát, és az egyetlen olyan képességéhez folyamodik, amely megmentheti őt: a gyönyörű ruhakreációk iránti tehetségéhez.

Szerelem és kötelesség között…
Miközben Anglia, Németország és a többi nagyhatalom belesodródik a második világháború irtózatos konfliktusába, Sirát meggyőzik, hogy térjen vissza Madridba, ahol új személyazonosságot vesz fel, hogy karrierje legveszedelmesebb vállalkozásába fogjon. A náci tisztségviselők feleségeiből álló, mohó klienskör vezető divattervezője belekeveredik a kémkedés és a politikai konspiráció szerelemmel, intrikával és árulással teli, félhomályos világába.

*****

Krimi:

Kiadó: Trivium (2018)
Oldalszám: 466
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: R 46 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom: 

Folyók felett gomolygó köd és sűrű erdők; elhagyatott remetelakok és buja növényzet; misztikum és történelem: ez a spanyol Galicia, a legendákkal övezett vidék, ahol a történet is játszódik.

Manuel, a sikeres író békésen éli az életét Madridban, s egy napon értesül arról, hogy házastársa, akiről úgy tudta, Barcelonába utazott, meghalt egy autóbalesetben. Ám ez nem Barcelonában, hanem Galiciában történt, ahol időről időre felbukkan a meigallo, a helyi mitológia lidérces éjszakai démona.

Az ügyben folytatott nyomozás gyanúsan hamar lezárul. A teljesen összetört férj, Manuel, megkíséreli kideríteni a halál körülményeit. Ekkor azonban szembesül társa, Álvaro életének titkos oldalával, az addig rejtegetett családi kapcsolataival, üzleteivel és hatalmas vagyonával.

Az elhunyt befolyásos családja is gyanút ébreszt benne és viselkedésük arra engedi következtetni Manuelt, hogy nem ez az egyetlen balesetnek álcázott haláleset. Nogueirával, a nyugdíjas csendőrrel és Lucasszal, a pappal, Álvaro gyerekkori barátjával együtt próbálják felgöngyölíteni az elhunyt életének homály fedte mozzanatait. Manuel ráébred, hogy íróként nem vett tudomást a körülötte lévő valóságról, ám most feltárul előtte egy eddig mit sem sejtett világ…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr8316789696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása