Április: Franciaország

2022. április 13. 11:01 - DFMVK3

Nemzetek könyajánlója

Történelmi:

Kiadó: Geopen (2007)
Oldalszám: 470
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: B 51 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A szerelem és a halál játéka trilógia első kötete. 1792. június 20-án, miközben Párizs népe először töri be a Tuilériák palotájának kerítését, egy bretagne-i erdő mélyén Anne-Laure de Laudren, más néven Pontallec márkiné egyetlen gyermekét temeti el férje bizalmasának kíséretében. Ez utóbbi azt a megbízást kapta, hogy ölje meg a tizenkilenc éves fiatalasszonyt. Ám a férfi, aki szerelmes Anne-Laure-ba, bevallja neki az igazságot, és az édesanyjához akarja vinni. Anne-Laure visszautasítja az ajánlatot és visszatér Párizsba, ahol kis híján meggyilkolják, majd megtudja, hogy a férje Provence grófja után akar utazni Koblenzbe, magára hagyva őt. Ráadásul később arra is rá kell döbbennie, hogy a márki az összes pénzét és ékszerét magával vitte. Egyedül maradva a Forradalom mindent elsöprő forgószelében, Anne-Laure küzdeni kezd azok életéért, akiket szeret és tisztel.

*****

 Klasszikusok:

 

Kiadó: Európa (1977)
Oldalszám: 514
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: Z 58 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Fauchery ​írása … egy fiatal lány története volt, aki alkoholisták negyedik-ötödik generációjából született, vérét megrontotta a nyomor és az ivás tartós örökletessége, mely benne a nőiség kóros túltengésébe csapott át. Egy külvárosban nőtt fel, a párizsi utcakövön; és nagyra, szépre, bujára nőve, mint a trágyadombon hajtatott növény, bosszút állt a koldusokért és az elhagyatottakért, akiktől származott. … Természeti erő lett belőle, a pusztítás kovásza…”

Ő Nana, a Variétés Színház ünnepelt dívája, a buja szőke Vénusz, akinek lábai előtt ott hever egész Párizs. Fiatalok és vének, arisztokraták és polgárok, gazdagok és szegények, nősek és nőtlenek. És Nana ádáz kéjjel és dühvel tapod rajtuk. Mohón habzsolja és herdálja az életet, keze között hatalmas vagyonok olvadnak el, hószín combjai szorításában férfiak tucatjai vergődnek és zúzódnak halálra. Az olcsó utcalányból lett luxusprostituált tündöklése és bukása egybeesik a második császárság végnapjaival, a porosz–francia háború kitörésével.

*****

Misztikus - klasszikus:

Kiadó: Európa (2005)
Oldalszám: 730
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: M 55 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Malevil egy dél-franciaországi várkastély neve, melyet még a XII-XIII. században építettek az angolok egy sziklafal védelmében. E kastély borospincéjében hét ember tartózkodik, amikor atombombát dobnak le a földre, s bolygónkon jóformán minden szénné ég. Az életben maradók megpróbálják megszervezni a maguk új világát, hamarosan kialakul egy kedélyes, emberséges, demokratikus közösség. Már-már túlságosan is meséssé és idillikussá válna minden, ha nem derülne ki, hogy a malevilieken kívül egyéb csoportocskák is életben maradtak, és a különböző gondolkodású emberek felbukkanása elindítja az izgalmas és váratlan fordulatokban, kalandokban bővelkedő utópisztikus történetet.

*****

Romantikus:

Kiadó: Animus (2019)
Oldalszám: 336
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: G 65 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Julia, a harmincas évei elején járó pszichológus nehéz időszakon megy keresztül. Egy hirtelen ötlettől vezérelve feladja addigi életét, és állást vállal egy vidéki idősek otthonában. Mikor megérkezik új munkahelyére, kábé annyira hisz a boldogságban, mint a Mikulásban, és ami még rosszabb, már a beköltözése napján rádöbben, hogy egyáltalán nem rajong az idősekért. Ám ahogy telnek a napok, hetek, rájön, hogy az otthon lakóitól bizony sokat tanulhat. Pedig nehéz elképzelni, hogy visszatérhet az ember életkedve a tréfamester bácsik, álmodozó nénik és az összetört szívű kollégák között. Julia mégis kezdi úgy érezni, talán mégsem átok, hogy éppen itt kötött ki. Ráadásul a szerelem is szívesen bukkan fel ott, ahol a legkevésbé várják.

Ez a fanyar humorú francia regény olyanokról szól, akiknek van mit mesélniük az életről. No és olyanokról is, akiknek még meg kell írniuk a saját meséjüket. Felemelő, megható, vicces és emberséges. Igazi örömóda.

*****

Krimi:

  

Kiadó: Cartaphilus (2021)
Oldalszám: 220
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: L 40 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Ami az angoloknak Sherlock Holmes, az a franciáknak Arsne Lupin, azzal az aprócska különbséggel, hogy a legendás angol detektív kortársa kifogástalan gentleman ugyan, de mégiscsak egy zseniális betörő. Arsne Lupin szülőatyja Maurice Leblanc (18641941) kortársa volt Sir Arthur Conan Doyle-nak, és hőse, Lupin nagyjából húsz regényben és számtalan novellában bosszantotta az arra rászolgáló gazdagokat. A szociálisan érzékeny, sármos és szoknyabolond bűnözőt Leblanc egy Marius Jacob nevű anarchista betörőről mintázta, aki mintegy 150 alkalommal hatolt be fényűző palotákba de sosem ártott a szerinte hasznos foglalkozást űző gazdagoknak, például építészeknek, tudósoknak vagy orvosoknak, a zsákmány nagy részét pedig a rászorulóknak adta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr6616789692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása