Halloween története

2021. október 28. 10:46 - DFMVK3

Blog bejegyzések a témával kapcsolatban: #halloween

pumpkin-g19a6bb05b_640.jpg (Forrás: pixabay.com)

Halloween története: // Forrás: halloweenunnep.info
Halloween ünnepének kelta, római és keresztény gyökerei vannak. A leggyakrabban a kelta napisten ünnepével kerül összefüggésbe halloween eredete, melyen az ősi kelták az új évet ünnepelték. Október utolsó napján a hiedelem szerint a legvékonyabb a választóvonal az élők és holtak világa között, és a holtak ilyenkor visszajárnak az élők közé. A hagyományos tűzgyújtás és a jelmezek felöltése azt a célt szolgálják, hogy az emberek megtévesszék a bolyongó szellemeket, és ezzel megvédjék magukat és otthonaikat.
Október 31-én, miután a kelták a termést betakarították és elraktározták télre, megkezdődött az ünnepség. Ilyenkor a kelta papok a hegytetőn, a tölgyfák alatt gyűltek össze, tüzet gyújtottak és áldozatot (termény és állatáldozatot) mutattak be. Éjszaka a tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a tél, a hideg és a sötétség kezdetét. Ebből az “új tűzből” aztán minden családnak vittek, hogy melegen tarthassák otthonaikat.

>>> Farkas Balázs: Embertest <<<

Tradicionális Halloween-i szokások:

halloween-g9b2bc85c2_640.jpg 

Töklámpás története: // Forrás: erezdjolmagad.hu
A történet szerint egy részeges ír kovácsot, Jack O’ Lantern-t egy napon az ördög meglátogatta, hogy elvigye a pokolba. A kovács bár iszákos volt, mégis furfangos, ezért felküldte az ördögöt az almafájára, hogy válasszon magának egy almát, mielőtt vele tartana. Mikor az ördög már a fán volt, Jack keresztet rajzolt a fa törzsére, hiszen köztudottan az ördög fél a kereszttől, így az ördög a fán rekedt. Hosszas ott kuporgás után végül alkut kötöttek, hogy a ördög többé nem zaklatja Jacket, ha távozhat a fáról. Történt aztán azonban, hogy Jack elhunyt, viszont iszákossága miatt nem mehetett a mennybe, és a pokol is zárt kapukkal fogadta, mert az ördög dühös volt rá, a csínytevése miatt, de hogy megszánja Jacket, egy izzó parazsat dobott neki, hogy ne bolyongjon a két világ között a sötétben. Jack egy kivájt takarmányrépába tette a parazsat és ezzel mászkált ezután. Közben a répa tökre cserélődött és a történet is számos variációban felelhető, de minden esetre a töklámpás a halloween-i kellékek egyik legfontosabbja.

Jack O'Lantern, a halloweeni töklámpás története - pecsiegyetemistak.hu

A magyarok régen is faragtak tököt: // Forrás: delmagyar.hu
A tökfaragás egyáltalán nem idegen hagyomány, magyarlakta területeken is szokásban volt, a végeredményt többnyire ijesztgetésre használták. Általában disznó- vagy takarmánytökből készült a lámpa – ami a halloween-történetek szerint eredetileg nem is tök volt, hanem kivájt karórépa. A halloween szó az angol all hallow’s eve rövidülése, magyarul mindenszentek előestéjét jelenti. ((( olvasás tovább >>>>>

 ********************************

Halloween-i filmajánló NetFlix-en

Egyéb érdekességek:
Halloween története, a szokások alakulása a keltáktól napjainkig - kollektivmagazin.hu
Mi ez a Halloween és miért jó nekünk? - divany.hu
Halloween Magyarországon - halloween.info.hu
Íme, 5 érdekes tény, amit nem tudott a Halloweenről - velvet.hu 

 ********************************

>>> Programunk az alkalomhoz <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr9316730648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása