Elit alakulat - Film- és könyvajánló

2021. október 20. 09:27 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

Az elit alakulat egy 2001-ben bemutatott 10 részes amerikai sorozat, amely Steven Spielberg és Tom Hanks produceri közreműködésével készült, Stephen E. Ambrose regénye alapján.

A katonák magánlevelezéseiket is nyilvánosságra hozták, hogy a sorozat minél valóságosabb legyen.  A készítők rengeteg kalandvágyó statisztával dolgoztak. Az elkészítése 120 millió dollárba került.  A sorozatot az HBO mutatta be, és több országban még ma is vetítik. Zenéjét Michael Kamen szerezte.

 

Az egy évados sorozat az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályhoz tartozó Easy század mindennapjait mutatja be a második világháború alatt. A sorozat fontos elemei az epizódok kezdetén bevetéseikre visszaemlékező katonák, akik még élnek a századból. A cselekmény 1942-ben kezdődik, az Easy század kiképzését láthatjuk Amerikában, és egészen Berchtesgaden ausztriai település megszállásáig tart, ahol Hitler híres nyaralója, a Sasfészek is található. A század közben végigharcolja Európát a német hadsereggel szemben, így megfordulnak Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, és Németországban is. Az Easy század megpróbáltatásai nagyon erős köteléket fűznek a katonák között. Szinte testvérekké vállnak a harcok alatt, amit a sorozat nagyon jól bemutat.

Minden epizódnak van egy ,,Főszereplője”, egy központi karakter, akit az adott epizód jobban bemutat. Ilyen például Blithe közlegény, aki eleinte bátortalan, majd összeszedi magát, vagy Roe doktor, aki összebarátkozik egy francia ápolóval. A sorozat remekül átadja a ,,régi” katonák viszonyát az újoncokkal. Míg az utóbbiak izgatottan várják a harcot, az előbbieknek csak az otthonon jár az eszük. A harcjelenetek nagyon jól néznek ki. 2010-ben megjelent a folytatás, a The Pacific, ami a japánok elleni háborút mutatja be. Ha szereted a háborús filmeket/sorozatokat, csak ajánlani tudom. Nagyon jól elmeséli a katonák közti szoros kapcsolat kialakulását, és cinematográfiailag is megállja a helyét, még 2021-ben is.

Írta: Péter

 

 

Ha az ajánlóban említett könyvek felkeltették az érdeklődésedet, a könyveket könyvtárainkban is megtalálhatod:

        Hugh Ambrose - The Pacific

 

Fotó: Port.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7316728702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása