Tőrbe ejtve - filmajánló

2021. október 05. 14:45 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

A 2019-ben bemutatott Tőrbe ejtve című amerikai film tökéletes választás lehet a krimi-könyvek szerelmeseinek. Tele van fordulatokkal, vannak benne poénok és mint minden jó krimihez híven, menet közben itt is fenekestől felfordulnak az események, de a végére minden megoldódik.

A filmet Rian Johnson rendezte és a forgatókönyvet is ő írta. Annyira brillírozott mindkét téren, hogy az Akadémiától jelölést kapott a film a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjra. A főszerepben egy Benoit Blanc nevű hidegvérű, ám vérprofi nyomozó áll, és próbál rájönni, hogy mi is történt valójában. A nyomozót Daniel Craig brit színész játsza, akit eddig négyszer láthattunk James Bondként és ha a pandémiás helyzet arra csillapodik, akkor ötödjére is láthatjuk a 007-es ügynök szerepében a Nincs idő meghalni című filmben. Mindezek mellett Daniel Craig egy magyar filmben is játszott: a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének a megfilmesített verziójában egy amerikai katona szerepében tűnik fel, aki segít a zsidóknak hazajutni a koncentrációs táborokból. A film meghatározó szereplői még a Dél-Amerikából bevándorolt gondozót játszó Ana De Armas, az öreg írót játszó Christopher Plummer és a fiatal, telhetetlen unokát játszó Chris Evans. Mellékszereplőként még feltűnik a filmben a híres színésznők, Jamie Lee Curtis és Toni Collette is. A szereposztásban a forgatókönyvével együtt a tökéletességet súrolja.

A történet ott kezdődött, hogy Harlan Thrombey író (Christopher Plummer) a 85. születésnapjára szervezett egy kis családi összejövetelt bostoni házában. Nagyon jól szórakoztak, de hajnali fél egy körül már mindenki álomra hajtotta fejét. Mikor reggel felébredtek, látták, hogy az idős írót nyakon szúrták. Itt kezdődnek a bonyodalmak, a rendőrök és a család által felbérelt magánnyomozó elkezdenek kutakodni az ügy után, minden egyes jelenlévő családtagot kihallgattak, sőt még az író gondozóját is. Mindent részletesen átkutatnak, de még mindig nem áll össze a kép. A történések és a megfejtések egymást követik, míg meg nem lett a kirakós utolsó darabja és Blanc detektív egy szempillantás alatt meg nem fejti a bűncselekményt és ezzel le nem leplezi az igazi tettest.

A film nézése közben nincs olyan pillanat, ami nyugodtan telik, mivel a film telis-teli van izgalmakkal, melyek olykor-olykor pattanásig feszítik az idegeinket. S mikor már a film végkimenetelében teljesen biztosak vagyunk abban, hogy mi történt, a legvégén kénytelenek vagyunk ráeszmélni, hogy végig rossz nyomon jártunk, és bár azt hittünk igazunk van, nem is tévedhettünk volna nagyobbat.

A filmet 2019. november 27-én mutatták be az amerikai mozikban, a magyar közönséghez 2020. január 2-án ért el. A film laikus és kritikus szemmel is felettébb szórakoztató. A film több, mint 150 millió dolláros bevételt hozott, ennek is köszönhető, hogy már a folytatás is készülőben van, ami nekünk nézőknek nagyon jó hír. A filmet fent említett Oscar-díj mellett még további 19 díjra jelölték, amiből hármat meg is nyert.

Ezt a filmet azoknak ajánlom, akik egy izgalmas, de nem durva és véres filmet szeretnének nézni, akár a családjukkal, akár a gyerekeikkel, mert garantáltan nem fogják megbánni.

Írta: Patrik


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr8616709114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása