Balatoni József: Kamaszharc

2021. október 05. 13:33 - DFMVK2

Középiskolások ajánlják

 Balatoni József: KAMASZHARC

könyvajánló

Kamaszharc kifejezetten az idősebb kamaszoknak íródott, pontosabban a fiúknak. Az ő problémáikra, gondjaikra és gondolatmenetükre világít rá, illetve nyújt betekintést a mű.

A könyv arra koncepcióra épül, hogy egy 31 éves, egyedülálló ügyvéd, Dr. Horolovszky Tamás egyedül van otthon és egy kartondobozban megtalálja a 17 éves korában írt naplóját. Annyira kíváncsivá tette a kis füzet, hogy úgy dönt, kivesz egy szabadnapot és egy pohár bor mellett olvasgatja az irományát. 

A könyvben, mi olvasók, egyszerre nyerünk betekintést Hori 17 éves kori mindennapjaiba, és a már felnőtt Dr. Horolovszky Tamás gondolataiba. A felnőtt férfi minél tovább jut a kis füzet olvasásában, annál jobban törnek elő az emlékei; és az a gondolat gyötri, hogy mennyi mindent elszúrt az életben: párkapcsolatok, pályaválasztás, legjobb barát elvesztése, és az összes közül a legfontosabb: az életvidámság elvesztése. Arra eszmélt rá pár órával és pár üveg borral később, hogy még van ideje élni, még van ideje megvalósítani az elfeledett álmokat, és nem hagyhatja veszni a régi barátságokat sem.

Az előző bekezdésben előjött Hori és Dr. Horolovszky Tamás közti ellentét. Hori egy 17 éves srác, aki nem rossz tanuló, imád bulizni, csajozni és élvezni az életet. Emellett nagyon szeret árvaházakban és befogadóotthonokban segíteni a gyerekeknek. Dr. Horolovszky Tamás pedig egy ügyvéd, akinek nem nagyon vannak barátai, a menyasszonya most hagyta el és utálja a munkahelyét. A szürke mindennapjait ugyanabban a mókuskerékben éli, boldogság nélkül.

Dr. Horolovszky Tamás is elgondolkodott az előbb említetteken, és egyből az jutott eszébe, hogy a 17 éves kori önmaga biztos megpofozná, hogy mivé lett. Feladta az álmait a pénzért és egy olyan szakmát választott, amit sohasem szeretett, sőt az utóbbi időben már gyűlölte. Az egész napos naplóolvasás és elmélkedés mellett úgy döntött, hogy a következő napra is szabadnapot vesz ki. Ám mielőtt felhívta az ügyvédi irodát elkezdett csörögni a telefon. Felvette, és bár ne tette volna. [spoiler!] Azt üzenték neki, hogy a gyerekkori legjobb barátját megölték. Borzasztó érzés kerítette hatalmába, először azt hitte álmodik, de sajnos nem. Ez a szomorú valóság. Nem bírt többet várni, mert azt gondolta, ha várakozik, akkor még több olyan dolgot veszít el, amit jóvá akarna tenni. Felszállt egy Haitiba tartó repülőgépre, írt egy levelet a szeretteinek a tervéről és hogy ne aggódjanak miatta, ő jól lesz és végre megtalálja a boldogságot.

A Balatoni József által írt könyv minden téren brillírozik: vicces, van mögöttes tartalma, elgondolkodtató és olykor-olykor romantikus. A tökéletes tinikönyv.

Balatoni József, becenevén Jocó bácsi egy történelem tanár, akinek ez az első regénye. A hírnevet az 1 perc és nyersz című vetélkedő hozta meg számára, azonban számos médiaszereplése van mind a mai napig. Ő volt a Zöld elefánt szervezője, ami Kék bálna elleni kampány neve (a Kék bálna egy terrorjáték sorozat, ami a játékosokat brutális feladatok elé állítja, melyek közül az utolsó az öngyilkosság) és a Comedy Centralon futó Tömény történelem szaktanácsadója. Jocó bácsi híres kötetei még az Osztályharc és az Önharckép. Előbbi Hori végzős osztályát mutatja be, utóbbiban pedig a főszereplő kamaszkori álmait valósítja meg: Dr. Horolovszky Tamásból újra Horinak érezhesse magát és elmegy egy haiti árvaházba segíteni a rászorulóknak.

Az Kamaszharc után ajánlom elolvasni a folytatásokat is, hogy meg tudjuk, hogyan folytatódik mind a kamaszfiú története (Osztályharc), mind a felnőtt férfi kalandja (Önharckép).

Írta: Patrik

Ha felkeltette érdeklődésedet az ajánló, akkor Balaton József könyveit megtalálod könyvtárainkban.       

   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr216709044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása