Fehér éjszakák és Szent Iván-éj

2021. június 17. 08:42 - DFMVK3

(Nyári napforduló: 2021. június 21. 05:31)

(Fotó: gardenista.hu)

Az északi félgömbön nyári (júniusi) napforduló előtti és utáni néhány hét alatt a napnyugták igen késői, a napkelték pedig igen korai órákra esnek az északi vidékeken. A magasabb, 60. szélességi fok felett a Nap sehol sem süllyed 6°-nál mélyebben a látóhatár alá, ezért a nappali világosság nem oszlik el egészen, így ez idő alatt még éjszaka sem teljes a sötétség; ezeket a világos éjjeleket nevezzük fehér éjszakáknak. Számos északi országban megünneplik az év legrövidebb éjszakáját, ez a Szent Iván éjszakája. // Forrás: Wikipédia

 ******

Szent Iván-éj

Szent Iván-i rítusének

Rakd meg, babám, a tüzet, hadd csapjon a lángja,
Gyönge karjaimat melegítsem nála!
Jöttem is, mentem is, arra jártam én is,
Gyere, kedves galambom, ugorj egyet te is!

Gyere, babám, tegyél rá, hadd szikrázzon lángja,
Terítsd földre a subád, hadd fekszünk le rája!
Jöttem is, mentem is, arra jártam én is,
Gyere, kedves galambom, melegedj meg te is!

Kodály Zoltán gyűjtése, Tild községből
(Forrás: Nők Lapja)

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. // Forrás: Wikipédia

(Fotó: spiritan.hu)

Népszokások:
A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását (népies nevén lobogózást) a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.
A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is: aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik. Szeged környékén tűzbe dobott, majd onnan kipiszkált almát fogyasztottak a torok- és hasfájás elmúlasztására vagy megelőzésére. // Forrás: delmagyar.hu

Egy kis olvasnivaló: Vasné Tóth Kornélia: Szent Iván-éj hazánkban és külföldön (pdf)
2019: Szent Iván-éji vigasságok Zalaegerszegen (Zalaegerszegi Televízió)

Egyéb cikkek:
Szentivánéji szokások a világ körül: így ünneplik a nyári napfordulót a különböző nemzetek - Nők Lapja
Szent Iván-éj - Hagyományok háza
Almaevéstől a lányok ugráltatásáig: európai Szent Iván éji népszokások - Nők Lapja
Szent Iván napi finn népszokások
Nyári napforduló - most akkor már az ősz kezdődik? - Gardenista.hu

******

Könyv:

Kiadó: Európa (1985)
Műfaj: klasszikus
Oldalszám: 150
Vélemények a könyvről: moly.hu (87%)

Kölcsönözhető DVD-n is? Igen, itt lefoglalható.
Raktári jelzet: S 53 
>> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A ​Szentivánéji álom, Shakespeare korai komédiája feltehetőleg 1594–1596 táján íródott; 1598-ban már ismert színdarabként utal rá a drámaíró egyik kortárs. 1600-ban nyomtatták ki először. Valószínűleg egy főúri esküvő alkalmára készült, s – korabeli szokás szerint – a lakodalmi ünnepség során mutatták be, a darab előadása a mulatság része volt. Témája és cselekménye ehhez az alkalomhoz igazodik: szerelemről és házasságról szól, a szerelem útjában álló akadályok legyőzéséről, a viszálykodó szerelmesek megbékéléséről, a szerelmet korlátozó tilalmak és a beteljesülésre fenekedő veszélyek elhárításáról. De a daraba kerete is első előadásának a körülményeit jeleníti meg, mégpedig játékosan és önirónikusan: miközben Shakespeare társulata eljátssza a Szentivánéji álom című darabot az alkalmul szolgáló főúru esküvőn, a szentivánéji álomban zajló királyi mennyegzőn Theseus, Hippolyta és a többiek mulattatására az athéni mesteremberek alkalmi színésztruppja is színre visz egy színdarabot,a Pyramus és Thisbe című – Vackor, az egiyk műkedvelő szereplő szavával – „igen siralma skomédiát”, amely egyébként szintén a szerelemről és annak veszélyeiről szól.

*****

Kiadó: Magyar Könyvklub (1994)
Műfaj: romantikus
Oldalszám: 367
Vélemények a könyvről: moly.hu

Szent Iván-éj címmel is megjelent.
Raktári jelzet: H 77 
>> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Annora Cadorson kisasszony imádott szülei vidéki birtokán, egy szépséges kastélyban élő széltől is óvott, nyugalmas életét, mígnem egyszer, Szent Iván éjszakáján akaratlanul olyan borzalmas eseménynek lesz szemtanúja, amely kísérteni fogja egy életen át. Boszorkányégetés, izgalmas ausztráliai utazás, a Viktória-kori időkhöz képest meglepően sok törvénytelen gyerek, személyes tragédiák és politikai gaztettek, gonosz cselszövők, birtokra éhes csalók, önfeláldozó szélhámosok és persze a minden megpróbáltatást kiálló igaz szerelem – ezek és a sok-sok rendkívüli kaland teszik letehetetlenné a már Victoria Holt néven is világhírűvé vált írónő tizenharmadik regényét.

*****

Kiadó: Mérték (2007)
Műfaj: krimi
Oldalszám: 597
Vélemények a könyvről: moly.hu (89%)

Raktári jelzet: M 26 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Minden év június 21-én, az örömök napján, a legendás Szent Iván-éjen jelmezbe öltöznek, hogy még jobb legyen a játék, még kevésbé béklyózza le őket a valóság. De ebben az évben a turistákat bénítja meg a látvány hetekkel később, amikor rábukkannak a három fiatalra egy néptelen természetvédelmi területen. Élettelen testüket még mindig parókák, zsabók és fűzők ékesítik. Mint félredobott bábok, akik már nem kellenek a bábjátékosnak, hevernek holtan. Meggyilkolták őket. Szinte ezzel egy időben szétlőtt arccal találnak rá a lakásában Wallander felügyelő nagyra becsült munkatársára, Svedbergre. Van-e összefüggés a két eset között? Egy gyilkos, aki képtelen elviselni a fiatal, boldog emberek látványát, és egy felügyelő, aki még soha nem volt ennyire kétségbeesett, ennyire magányos, ennyire rokonszenves.

 

*****

Kiadó: Mentor (1999)
Műfaj: novellás kötet
Oldalszám: 152
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: F 32 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A sorozat új novelláskötetébe a finnországi svéd írók maguk válogatták össze az anyagot. Néhányukat Skandinávia határain kívül is ismerik. Solveig von Schoultz és Tove Jansson a legrangosabbak közül való, Bo Carpelan néhány éve nyerte el az Északi Tanács irodalmi nagydíját, Monika Fagerholm egyik regényét pedig épp a napokban adták ki – tizedik fordításban.
Az antológiához Maria Sandin irodalomtörténész írt bevezetőt.

*****

Kiadó: Animus (2015)
Műfaj: krimi
Oldalszám: 224
Vélemények a könyvről: moly.hu (80%)

Raktári jelzet: N 69 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Vajon akkor kezdődött ez a történet, amikor rájöttem, hogy csak a negyedik legjobb focista vagyok az osztályban? – teszi fel magának a kérdést Jon, aki szerény drogüzletét feladva kénytelen elszegődni a Halászhoz, az oslói drogbáróhoz. Sikeres is behajtóként, hiszen elegendő, ha csak kiejti az alvilág nagy hatalmú urának nevét, és az adósok azonnal fizetnek. Egy napon azonban a Halász olyasvalamit kér, amit Jon már nem teljesít, sőt átveri és meglopja megbízóját. A megtorlás elől egészen egy isten háta mögötti kis lappföldi faluig menekül, ahol nyáron nem nyugszik le a nap. Egy elhagyatott vadászkunyhóban húzza meg magát, ahol a kínzó emlékek, a magány és a fehér éjszakák lassan az őrületbe kergetik. És a Halász emberei közelednek. A bujdosó jól tudja: ha nem akarja, hogy elkapják, olyan kiszámíthatatlannak kell lennie, hogy maga se tudja, mi lesz a következő lépése.

*****

Kiadó: Menő Könyvek (2017)
Műfaj: fantasy/thriller/romantikus
Oldalszám: 368
Vélemények a könyvről: moly.hu (67%)

Raktári jelzet: W 63 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Jaye ​törött koponyával, lüktető fejfájással ébred fel egy síbalesetből és egyre inkább kicsúszik a kezéből a valóság. Mivel eltökélte magában, hogy eljátssza a Szentivánéji álom iskolai előadásában az egyik főszerepet, hazudik a nővérének, az anyukájának, az orvosainak. Azzal nyugtatgatja őket, hogy jól van. Jól van. Ha bárki tudná az igazat – hogy azt képzeli, Shakespeare és alakjai követik a kórházi ágytól az osztályteremig – véget érne minden. Majdnem sikerrel jár az alakoskodás, amikor Rómeó felbukkan az anatómia órán. És kiderül róla, hogy száz százalékban valóságos. Jaye-nek hirtelen választania kell, hogy mindenkinek vagy csak magának hazudozik a továbbiakban.
Az őt mágnesként vonzó fiú, a hódoló szerepében újra felbukkanó gyermekkori barát és a családja legsötétebb titkai között őrlődve Jaye élete összekeveredik Shakespeare leghíresebb drámáival, és már ő maga sem tudja megmondani, hol ér véget az igazság és hol kezdődik a színjáték. Nemsokára, a titkos találkák után és a szédítő első csókkal párhuzamosan, még veszélyesebb dolgok következnek. Mi valóságos, mi játszódik csupán a lány fejében és mit számít az egész, ha Jaye olyan végzet felé sodródik, amit szemlátomást nem tud irányítani?

 

*****

Filmajánló/NetFlix:

Hossz: 147 perc
Rendező:
Ari Asher
Besorolás: +18
Műfaj:
dráma/misztikus/horror/thriller
Hol nézhető meg? NetFlix 
Magyarországi premier: 2019. 07. 18.

Eléhetőségek: snitt.hu || imdb.com || netflix.com 

 Tartalom:

Dani és Christian évek óta együtt vannak, ám a fiú úgy érzi, ideje lenne lezárni a kapcsolatukat. Egy váratlan tragédia következtében végül úgy dönt, nem ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy szakítson barátnőjével, inkább meghívja őt is arra a nyári fesztiválra, ahova barátaival készülnek. A nyári napforduló alkalmából rendezett mulatság különös közössége tárt karokkal fogadja a fiatalokat, akik számára hamar világossá válik, hogy a bizarr rituálékból ők sem maradhatnak ki. // Forrás: port.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr10016588812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása