Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

2021. május 24. 11:33 - DFMVK2

Elveszett gyerekek archívuma Valeria Luiselli Elveszett gyerekek archívuma című regénye nyerte a Dublin Irodalmi Díjat.

százezer euróval járó elismerésre minden évben a világ könyvtárai jelölhetik a kedvenc könyveiket. Luiselli regényét a barcelonai Biblioteca Vila De Gràcia jelölte. (F)

Korábbi elismerések:

Folio-díj 2020
2019 egyik legjobb könyve (New York Times, Guardian, NPR, GQ, Entertainment Weekly, New York Public Library).

A történet:

Egy négytagú család elindul New Yorkból dél felé, keresztül az Egyesült Államokon. A férj anyagot akar gyűjteni az apacsokról szóló kutatásához, a feleség pedig a mexikói-amerikai határon illegálisan átkelő gyerekek sorsát és történetét szeretné dokumentálni. Az egyedül vagy embercsempészeknek kiszolgáltatva érkező gyerekek legtöbbje sosem jut át a sivatagon, és sosem találkozik a már korábban az Államokba szökött rokonaival. Miközben a család motelről motelre járva beautózza Virginiát, Tennesseet, Oklahomát és Texast, a szülők egyre többet veszekednek. A feszültség a férfi tízéves fia és a nő ötéves lánya számára is nyilvánvalóvá válik. Bár a szülők mindent megtesznek, hogy szórakoztassák a gyerekeket a hosszú út során, nem tudják kizárni a külvilágot, és amikor a rádióban a migrációs válságról esik szó, a gyerekek kérdezősködni kezdenek - kérdéseik pedig nem várt következményekkel járnak.

Luiselli első magyarul megjelenő könyve virtuóz módon mutatja be egy család széthullását, a dél-amerikai bevándorlók és az amerikai őslakosok iránti teljes társadalmi közönyt, és felteszi a kérdést: szabad-e művészetet csinálni mások szenvedéseiből? Mindeközben a történetben nemcsak Geronimo, hanem David Bowie is fontos szerepet kap.

 A szerzőről:

Valeria Luiselli mexikói író 1983-ban született Mexikóvárosban. Korábban önkéntes spanyol–angol tolmácsként részt vett a mexikói–amerikai határon átszökő gyerekek tárgyalásain, tapasztalatairól 2016-ban tényirodalmi könyvet írt Tell Me How It Ends címmel. Amerikában él, az Elveszett gyerekek archívuma az első regénye, amit angolul írt.

Forrás: Magvető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr8916570298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása