Ma van a Föld napja

2021. április 22. 11:55 - DFMVK3

 

 Honlap: Föld Napja Alapítvány

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. 

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:
 „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

// Forrás: wikipedia.hu

Könyvajánló:

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Park
Oldalszám: 218
Vélemények a könyvről: moly.hu (88%)

Raktári jelzet: öko-sarok >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Az ​erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz!
Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.

„Tanulságos, mély empátiával megírt könyv, amely lehetővé teszi
számunkra, hogy új szemszögből lássuk az erdőt. Peter Wohlleben könyve
az erdőhöz intézett szerelmi vallomás.”
(Literatur Spiegel)

Peter Wohlleben (1964) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. Magyarul ez az első könyve.

Szerző további kötetei:

Az állatok érzelmi élete: moly.hu // dfmvk
A természet rejtett hálózata: moly.hu // dfmvk
Erdei kalauz: moly.hu // dfmvk
Érted a fák beszédét? moly.hu // dfmvk
A természet jelbeszéde? moly.hu // dfmvk

******

Kiadás éve: 2021
Kiadó: Kossuth
Oldalszám: 192
Vélemények a könyvről: moly.hu
Raktári jelzet:  ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

A fiatal Markus Torgeby céltalanul éli a kisvárosi mindennapokat. Sportolói karrierje korán derékba törik, az iskola nem köti le, anyja betegsége pedig elviselhetetlen súllyal nehezedik rá. Hogy élete célt és értelmet nyerjen, a várost elhagyva Észak-Svédország erdeibe költözik, ahol négy évet tölt teljes magányban. Ez idő alatt érti meg, mi igazán fontos az életben, és mik azok a felesleges terhek, amelyeket a modern városi élet ró mindannyiunkra.

A könyvben Torgeby a vadonban töltött évek élményein, tapasztalatain túl olyan praktikus tanácsokat oszt meg az olvasóval, amelyek nemcsak a természetben való túlélést segítik, de ahhoz is útmutatást nyújtanak, hogy mindennapi életünk során miként kerülhetünk közelebb a természethez. Felesége, Frida Torgeby magával ragadó képeinek kíséretében tippeket kapunk többek között a megfelelő hálózsák kiválasztásához, a tűzcsiholás technikájához, vagy ahhoz, miként végezzük a dolgunkat a szabadban.

 

******

Kiadás éve: 2020
Kiadó: Park
Oldalszám: 360
Vélemények a könyvről: moly.hu (95%)
Raktári jelzet: 591 A 94  ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

1954-ben ​az ifjú David Attenborough-nak káprázatos alkalmat kínált az élet: világ körüli útra indulhatott, hogy ritka és különleges állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, és minderről filmeket készítsen – a BBC új, Állatkerti gyűjtőutak című sorozatát.
Ez a könyv három ilyen utazás története. Társaival a helybeli őslakosokkal együtt kutatott az akkori Brit Guyanában óriáshangyászok, Indonéziában komodói sárkányok és Paraguayban tatuk után. Volt dolguk pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal. Megküzdöttek a komisz terepviszonyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék e távoli vidékek hihetetlen szépségeit és mesésen változatos élővilágát. Módszereik ma már idejétmúltnak tűnnek, de az állatok, növények, helybeli emberek és a környezet iránti csodálatuk és tiszteletük még mindig példamutató.
A szerzőre oly jellemző szellemességgel és bájjal megírt történetek nemcsak az emlékezetes kalandokról szólnak, hanem arról az emberről is, aki rajongó szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt, és lelkesedése azóta is töretlen.

Filmajánló:

*******

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7716509372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása