Verskorpusz

2021. április 09. 17:05 - DFMVK2

Az ELTE Verskorpusz (verskorpusz.elte-dh.hu) az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszékén fejlesztett, folyamatosan bővülő adatbázis, amely jelenleg több mint negyven magyar költő verseit, a versek egyszerűbben megragadható hangzásjellemzőit és a versekben szereplő szavak grammatikai tulajdonságait tartalmazza kereshető módon.

A szolgáltatásról bővebben ITT, az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék oldalán olvashat.

Az adatbázist Palkó Gábort, az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék egyetemi docense mutatja be a Tudas.hu oldalán:

"A Verskorpusz elsődleges célközönsége ...az a kutató vagy egyetemi hallgató, aki az irodalmi nyelv számszerűsíthető jellemzőire is kíváncsi.A szolgáltatásnak ugyanakkor egy középiskolai irodalomóra, vagy akár verselemzési feladat összefüggésében is lehet szerepe, a versformák, a költői nyelv hangzó elemeinek tanításakor egyenesen kötelező!

Az ELTE-n Molnár Gábor Tamás vezetésével működő Digitális Írástudás és Irodalomoktatás Kutatócsoport kvantitatív vizsgálatokkal bizonyította, hogy az irodalomórán az interaktív digitális eszközök használata növeli a diákok bevonásának lehetőségét, a motivációt, illetve elősegíti az irodalmi szöveg értelmezését." 

A Verskorpusz ITT érhető el.

 

Forrás: 1 _

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr616494950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása