Költészet és környéke

2021. április 09. 22:34 - DFMVK2

 

A költészet vizuális megjelenési módjai nagyon változatos formát ölthetnek. Szirmai Panni a Ligetműhely oldalán, Költészet és környéke című esszésorozatában a kísérletező költészeti tendenciák közül mutat be néhányat:

 SZÖVEG ÉS FILM HÁZASSÁGA – KÍSÉRLETI VERSVIDEÓK

"A kísérleti költészet az irodalom és más művészetek kapcsolatából létrejövő műveket és módszereket jelenti. Minden irányban kiterjedő lehetőségek szövedéke, de kiindulópontja a költészet. A mindenkori uralkodó stílus megújítására törekszenek a kísérleti tendenciák, a megformálás lehetőségei a technológiai, művészetelméleti és filozófiai háttérhez kötődnek. Korunk kultúrájában a digitális jelenlét meghatározó. A kísérleti költészet különösen alkalmas a kifejezésmódok változásának leképezésére. A vizuális elemekkel operáló konkrét költészet egyik úttörő, kortárs iránya a konkrét versvideó." (Forrás)

 VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA – KOMBINATORIKUS KÖLTÉSZET

"Első olvasatra talán meglepőnek tűnik, de nagyon is élő költői hagyományról van szó. A végtelen variációs lehetőségeket rejtő kombinatorikai módszerek termékenyen befolyásolták a kísérleti költészet fejlődését. A képköltészeti hagyományok mellett a permutációs módszerekkel létrehozott költészeti kísérletek is foglalkoztatják az alkotókat. Még jóval az automatizmusra képes gépek megjelenése előtt felfedezték, hogy a matematika segítheti a költészetet." (Forrás)

A huszadik században a kísérleti költészet eszközkészletébe bekerült a kollázs, illetve a vizualitásra építő irányok mellett a hangzó költészet műfaja is megjelent.

A teljes cikksorozat ITT érhető el.

 

Fotó: Ligetműhely

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr1816496030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása