Nárcizmus személyiség // Psziché

2021. március 22. 09:05 - DFMVK3

(Forrás: nlc.hu)

Mitológiai eredete: // wikipédia.hu
görög mitológiában Narcissus egy délceg ifjú volt, aki sosem látta a tükörképét. Echo nimfát Héra megátkozta fecsegéséért, hogy „mindig övé legyen az utolsó szó”. Echo látta Narcissust az erdőben, de nem szólhatott hozzá, hisz az átok miatt nem szólalhatott meg elsőként. Amikor Narcissus megszomjazott, megállt a tónál, hogy igyék, és a vízben – akkor életében először - meglátta a tükörképét. Még sosem látott annál szebbet, beleszeretett, és beszélni kezdett hozzá. Echo követte, és mindig megismételte szavait. Mivel Narcissus nem tudta, hogy amit lát, az csak saját arcának tükröződése a vízben, azt hitte, hogy az szól hozzá, így szerelme még inkább elmélyült. Mivel szerelme nem teljesülhetett be, Narcissust elepesztette a sóvárgás és virággá változott, mely azóta is őrzi a nevét.

Nárcisztikus személyiségzavarról: // wikipédia.hu 

Habár a legtöbb egyénnek vannak nárcisztikus személyiségvonásai, ennek túlzott mértékű megjelenése már kórosnak számít, ennek neve a nárcisztikus személyiségzavar. Jellemzője, hogy az egyén túlbecsüli képességeit, és túlzott mértékben igényli a csodálatot és elismerést. Hotchkiss létrehozott egy listát, melyet a nárcizmus hét főbűnének nevezett el.

A nárcizmus hét főbűne Hotchkiss szerint:

  1. Szégyentelenség: A szégyen az, ami a kóros nárcizmus mögött rejlik. Ezt az érzést nem képesek egészséges módon feldolgozni.
  2. Mágikus gondolkodás: A nárcisztikusok tökéletesnek látják magukat, ehhez torzításra és illúzióra van szükség: ez a mágikus gondolkodás. Alkalmazzák a projekciót is, hogy a szégyent másokra vetítsék.
  3. Arrogancia: Úgy tudják visszanyerni önbecsülésüket, ha másokat leértékelnek.
  4. Irigység: Úgy biztosítják felsőbbrendűségi érzésüket másokkal szemben, hogy azok képességeit lekicsinylik.
  5. Jogosultság: Úgy érzik, hogy különleges bánásmódra jogosultak, előzékenységet érdemelnek, aminek oka, hogy magukat rendkívülinek látják. Ha valaki ezt kétségbe vonja, az illető a nárcisztikus egyén szemében kellemetlen, alkalmatlan embernek tűnik fel. Az akaratukkal szembeszegülés dühkitöréshez vezethet.
  6. Kizsákmányolás: Másokat többféleképp kizsákmányolnak, anélkül, hogy az érzéseiket, érdeklődésüket tiszteletben tartanák. A másik embert gyakran alárendelt pozícióban tartják, amiből a menekülés nehéz, vagy épp lehetetlen.
  7. Elvétett határok: Nem észlelik határaikat, azt, hogy a többi ember különálló, és nem saját maguk kiterjesztései. A többi ember azért létezik a nárcisztikusok szerint, hogy az ő igényeiket kiszolgálja. Akik ezt megteszik, azokat saját maga részének tekinti, ezeknek az embereknek eleget kell tenniük elvárásainak. A nárcisztikus emberek elméjében nincs határ önmaguk és a többi ember között.

Cikkek

A nárcisztikus személyiségzavar - Barcs Kriszta pszichológus
A nárcizmus négy jele - HáziPatika.hu
Készülj fel a nárcisztikus személlyel való kommunikációra! - mindsetpszichologia.hu
Az ember, „aki szerelmes magába” – a nárcisztikus emberek 10 jellemzője - pszichoforyou.hu
Egy nárcisztikus még a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz - 444.hu
A nárcisztikus nő 9 ismertetőjele - she.hu
5 apró jel, hogy a férfi melletted nárcisztikus személyiség - femina.hu
10 kérdés és válasz a nárizmusról - 7köznapi.blog.hu

Témával foglalkozó Youtube csatornák

Jónás Szilvia: YouTube :: Instagram
Nárcisz Coach: YouTube
Barcs Kriszta: Youtube

***********

Rádiós interjú dr. Bánki Györggyel 

 WMN beszélgetős műsora - Orvos-Tóth Noémivel és D. Tóth Krisztával

 Könyvajánló:

Kiadás éve: 2020
Kiadó: Libri 
Oldalszám: 292
Vélemények a könyvről: moly.hu (87%)

Raktári jelzet: 343 N 37 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Naponta ​újabb és újabb tragédiákról szólnak a hírek Newton, Boston, Aurora, Columbine. A riportokban számtalanszor elhangzik, hogy bár voltak ugyan jelek, de senki nem foglalkozott velük. A szörnyű tragédiákon túl felettébb félelmetes az a tény, hogy a bűnözők kevesebb, mint 1%-át ítélik börtönbüntetésre. Ez egyben azt is jelenti, hogy az újságok minden egyes szalagcímére több millió, az átlagembert veszélyeztető helyzet jut.
És a valódi bűneseteken túl ott vannak az őrült munkatársak, a fékevesztett családtagok vagy épp azok a kegyetlen szomszédok, akik bár fizikai fájdalmat nem okoznak, mégis folyamatosan megkeserítik az életünket. Vajon időben felismerhetjük az ilyen emberektől érkező fenyegetést?
Joe Navarro, az FBI egykori ügynökének könyve megtanít a négy leggyakoribb veszélyes személyiség a nárcisztikus, a ragadozó, a paranoiás és a labilis típus azonosítására. Részletesen ismerteti az egyes típusok felől érkező fenyegetést. Így megvédhetjük magunkat, rövid és hosszú távon egyaránt. De ha mégsem tudtuk elkerülni a pusztító erő közelségét, bemutatja azt is, hogyan dolgozhatjuk fel az általa okozott traumát.

*****

Kiadás éve: 2016
Kiadó: Ab Ovo
Oldalszám: 404
Vélemények a könyvről: moly.hu (94%)

Raktári jelzet: 150 B 28 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Ez ​a könyv az érdeklődő nagyközönségnek szól, nem tankönyv és nem diagnosztikai vagy terápiás útmutató. Olyan igyekszik lenni, amilyet a szerző maga is szívesen elolvasna. A címe természetesen ironikus, viszont a témához illő.
A nárcizmus részben pszichológiai, részben a hétköznapokban használt fogalom és a pszichológián túlmutató kulturális jelenség. A pszichiátriában egy személyiségzavart jelöl, melynek határai eléggé elmosódottak. A nárcizmusunk mértéke is igen különböző lehet a való életben: a magányos, sebezhető, zárkózott, precíz, de érző szívű embertől a rideg, fennhéjázó, manipulatív bántalmazóig. A könyv fókuszában a narcisztikus személyiségzavar áll, ám a jelenség megértéséhez kitágítjuk az optikát, és így bemutatásra kerül az elkényeztetettségnek vélt elhanyagoltságtól a narcisztikus sérülékenységen át az antiszociális és a paranoid karakterig ívelő spektrum. A témához való közelítést filmek, színdarabok, regények, saját élmények és terápiás esetek részletei segítik.

 *****

Kiadás éve: 2012
Kiadó: Bioenergetic Kiadó
Oldalszám: 272
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 150 R 86 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Párkapcsolataink ​tekintetében mindannyian emberi mágnesek vagyunk. Gyakran olyan személyiségtípusba szeretünk bele, amely pont az ellenkezője annak, amilyenek mi magunk vagyunk. Ahogyan a fémek, úgy az emberi mágnes is akkor vonzódik a legjobban a másikhoz, ha az ellenkező pólusok tökéletesen összeillenek. Ez a kapocs olyannyira erőteljes, hogy a negatív következmények és a közös boldogtalanság ellenére is összeköti a párokat.
Ross Rosenberg könyve segít megérteni, hogy:
• miért szeretünk bele sokszor olyanokba, akik kezdetben gyakorlatilag tökéletesnek tűnnek, a legjobb barátoddá, bizalmasoddá, lelki társaddá válnak, majd váratlanul felfedik bántalmazó és néha igencsak rosszindulatú nárcisztikus valójukat;
• miért maradunk együtt azokkal az emberekkel, akik bár állításuk szerint szeretnek minket, újra és újra bántanak minket;
• miért esünk bele mindig ugyanazokba az üres ígéretekkel teli csapdákba, amelyekből soha nem lesz semmi.
Nemcsak azt magyarázza el, miért válnak rendszeresen a társfüggők manipulatív nárcisztikusok áldozatává, hanem azt is, hogy miért mondanak le magától értetődő természetességgel a szabadságról és a boldogságról szőtt álmaikról és önmaguk szeretetéről. Ez az úttörő könyv a párkapcsolatokról, a társfüggőségről és a nárcizmusról nélkülözhetetlen útmutató ahhoz, hogy egészséges szeretetet kapjunk – másoktól és önmagunktól egyaránt.
Ross Rosenberg a nárcizmus, a társfüggőség, a traumák és a szexuális függőség elismert szaktekintélye, egyéni és szakmai fejlesztőszervezetek alapítója. Írói és oktatói tevékenysége saját társfüggőségből való kigyógyulásán, valamint 30 évi, pszichoterapeutaként szerzett tapasztalatain nyugszik.

*****

Kiadás éve: 2020
Kiadó: Hórusz
Oldalszám: 492
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 613 M 10 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

A Psychopath free és a Whole Again című bestsellerek először magyar nyelven – két könyv egy kötetben! Ebben a kiadványban tehát két egymást kiegészítő könyv kerül egyszerre az olvasó kezébe. A két könyv nem kevesebbet ígér, mint hogy a mérgező kapcsolatod egy olyan kaland lesz, amelynek a végén ott vár a régi, szorongásmentes önmagad.

*****

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Oriold és Társai
Oldalszám: 254
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 150 L 84 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Egyszer ​csak – vagy ismételten – énközpontú, önző, kritikus partner mellett találta magát? Barátja vagy férje csak saját igényeivel törődik, és képtelen arra, hogy az Ön szempontját is figyelembe vegye? Ha úgy érzi, eljött az idő, hogy odafigyelést, tiszteletet és kölcsönösséget éljen meg párkapcsolatában, akkor ez a könyv Önnek szól!
A Soha többé nárcisztikussal! pszichológus szerzője, Candace Love a kognitív viselkedésterápia és a sématerápia elemeit felhasználva útmutatást nyújt az olvasónak az egészséges párkapcsolat kialakításához. Segít megérteni, miért találjuk vonzónak a nárcisztikus férfiakat, megismerni lenyűgöző fellépésük mögött rejlő patológiás vonásaikat, és megtanítja, hogyan álljunk ellen a kapcsolat kezdetén mutatott elragadó viselkedésüknek.
A sémaelmélet alapjainak gyakorlatias bemutatása nyomán érthetővé válik, hogy önmagunkra és másokra vonatkozó alaphiedelmeink, melyek gyermek- és serdülőkori tapasztalataink nyomán alakultak ki, hogyan befolyásolják párválasztásunkat a mai napig. A könyvben célzott feladatok és gyakorlatok segítik az olvasót korábbi párkapcsolatainak jobb megértésében és a saját magáról való gondoskodás hatékony módszereinek kialakításában.
Itt az idő, hogy végre olyan partnert találjon, aki mellett nem fájdalom és csalódás várja! A könyv, amit a kezében tart, megmutatja, hogyan vessen véget a szenvedéssel járó párkapcsolatoknak egyszer s mindenkorra, hogyan fogadja el önmagát, és hogyan találja meg a megérdemelt szerelmet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr4616466734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása