Szent Patrik napról

2021. március 17. 08:27 - DFMVK3

 

Szent Patrik napja (írül Lá ’le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig) évente tartott ünnep Szent Patrik, Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. Munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap. // Forrás: Wikipédia

Leghíresebb szokás ezen a napon:
A hagyomány szerint a zöld szín viselése szerencsét hoz. Ezen a napon azért is érdemes zöldbe öltözni, mert ha nem hordasz zöldet, meglátnak a manók, és megcsípnek. Abban az esetben, ha egyetlen manó sincs a közelben, embertársaidra biztosan számíthatsz, hogy majd ők megcsípnek, ha észreveszik a zöld
szín hiányát. Ez valójában nem ír, hanem amerikai szokás, de én azért inkább felveszek valami zöldet erre a napra.

További 10 érdekesség >>>>>

>>> Valami zöld - könyvajánló <<<

Kiadás éve: 2016
Kiadó: I.P.C. 
Oldalszám: 444
Vélemények a könyvről: moly.hu (71%)

Raktári jelzet: J 53 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Az ​itáliai származású Marie Mancini születésekor a csillagok azt jövendölik, hogy egy nap szégyent hoz a családjára. Anyja halála után nagybátyja, a nagy hatalmú, gyűlölt Mazarin bíboros gyámsága alá kerül, aki nem törődve a sötét jóslattal, bevezeti unokahúgát XIV. Lajos francia király intrikával teli, fényűző udvarába.
Mazarin az évek során mesés vagyonra és komoly politikai befolyásra tett szert a Napkirály főminisztereként, és ifjú unokahúgait, a Mazarinette-eket is felhasználja a saját céljaihoz. Marie nővérét, Olympiát a király kegyencnőjévé teszi, így tartva meg az irányítást a fiatal uralkodó felett.
A szabad szellemű Marie csillaga felível, amikor találkozik XIV. Lajossal, és a királyt elvarázsolja a fiatal lány bája és műveltsége. Felismerve a kedvező alkalmat hatalmának megszilárdítására, Mazarin egymás ellen fordítja a nővéreket, és Marie-t gyémántokkal és selyemmel halmozza el, hogy a saját nagyratörő tervei érdekében a király ágyába vezesse.
A bíboros könyörtelenségétől megundorodva, Marie fellázad, nagybátyja ellen fordul, és mindent elkövet, hogy leleplezze Mazarin sötét mesterkedéseit. Amikor már a király szerelme sem védi meg Marie-t, mindent feláldoz, hogy megoltalmazza a családját, megóvja Franciaországot, és segítsen XIV. Lajosnak beteljesíteni a végzetét.

*****

Kiadás éve: 2020
Kiadó: Európa 
Oldalszám: 568
Vélemények a könyvről: moly.hu (85%)

Raktári jelzet: L 42 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

A ​jáde Kekon szigetének éltető eleme. Mindig is bányászták, adták-vették, csiszolták, lopták, öltek érte – de évszázadokon át csakis az olyan tiszteletre méltó Zöldcsont harcosok viselhették, mint a Kaul család tagjai, akik különleges adottságaik révén, a mágikus zöld kő erejét használva védelmezték a szigetet az idegen megszállóktól.
Mostanra a szabadságért vívott harc véget ért, és a Kaulok új generációja immár Kekon rohamtempóban fejlődő fővárosának uralmáért verseng. Mindent megtesznek, hogy megvédjék az övéiket, ellenőrizzék a jádekereskedelmet, és megóvják a területeiket. A klánok mindennapjait meghatározó ősi tradícióknak egyre kevesebb tér marad gyorsan változó világukban.
Amikor megjelenik a piacon egy rendkívüli drog, amely bárkit, még a külföldieket is képessé teszi a jádeviselésre, a Kaulok és a rivális Ayt család közti, régóta feszülő ellentét nyílt erőszakba csap át. A klánok háborújának kimenetele minden Zöldcsont sorsára hatással van a legöregebb pátriárkától a legutolsó motoros futárig, sőt az egész sziget jövőjét is meghatározza.
A Zöldcsont-saga a legjobbfajta urban fantasy; gengsztertörténetbe oltott mágikus kungfumese családról, becsületről és harcosokról, akik a vér és a jáde ősi törvényei szerint élnek és halnak.

*****

Egy könyv a legnépszerűbb kortárs ír regényírótól!

Kiadás éve: 2016
Kiadó: Művelt Nép
Oldalszám: 638
Vélemények a könyvről: moly.hu (79%)

Raktári jelzet: K 41 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Stella ​Sweeney, a dublini édesanya egy nap az autóban ülve elhatározza, hogy megpróbál jót cselekedni. A jó cselekedet karambolhoz vezet, ami egy csapásra megváltoztatja Stella életét.
Megismerkedik ugyanis egy férfival, aki elkéri a telefonszámát (mint kiderül, a biztosítás miatt). De nem baj. Stella egyébként sem csípi annyira a fickót (aki totálkárosra törte az autóját a Range Roverével).
Ám ebből a talákozásból szárba szökken valami, aminek köszönhetően Stella sokezer mérföldnyire repül a régi életétől, hétköznapi nőből szupersztárrá változik, a családja pedig darabokra hullik.
Lehetséges volna, hogy mindez egyetlen, meggondolatlanul véghez vitt jó cselekedetnek köszönhető? Vajon a végzet vagy a karma műve, hogy Stella megismerkedik Mr. Range Roverrel? Hálásnak kellene lennie, vagy tombolnia kéne dühében?
Stella Sweeney, a dublini háziasszony életében először karnyújtásnyira áll az igazi, valódi, hús-vér boldogságtól. De vajon készen áll-e arra, hogy utána nyúljon, és megszerezze magának?

„Elbűvölő szereplők, mesés történetszövés, borotvaéles párbeszéd.
Marian Keyes igazi zseni!” (Daily Mail)

„Briliáns, szokatlan, bátor, szexi könyv!” (Jojo Moyes)

„Éles, szókimondó és rettentő vicces.” (Sunday Times)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr5916458662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása