Digitális és internetfüggőségeink

2021. február 03. 09:01 - DFMVK3

Kiadás éve: 2014
Kiadó: HVG könyvek
Oldalszám: 352
Vélemények a könyvről: moly.hu (89%)

Raktári jelzet: 301 C 12 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

 A könyvolvasás megtanított figyelmünk összpontosítására és a kreatív gondolkodásra, ezzel szemben az internet a sok forrásból származó, apró információfoszlányok gyors megismerésére ösztönöz, s mindeközben eltereli a figyelmünket. Tudományosan bebizonyították, hogy élményeink megváltoztatják az agyunkat: az információk keresésére, tárolására és megosztására használt digitális technológiák ténylegesen átszervezik agyunk idegpályáit.
Nicholas Carr sokakban aggodalmat kelt, amikor rávilágít korunk egyik legfontosabb dilemmájára: miközben élvezzük a világháló előnyeit, vajon nem áldozzuk-e fel az elmélyült olvasás és gondolkodás képességét?
Ez a rendkívül olvasmányos mű leírja azt a furcsa, mesterséges világot, amelyben jelenleg élünk, miközben komoly kérdéseket vet fel a modernkori szellem állapotával kapcsolatban.

*****

Kiadás éve: 2020
Kiadó: Harmat
Oldalszám: 416
Vélemények a könyvről: moly.hu

Raktári jelzet: 301 A 29 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Mary ​Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést, a társadalmi normákat és értékeket, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén.

Aiken saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett széleskörű tapasztalataira támaszkodva a témák tág körét érinti – milyen hatással vannak a képernyők és a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre, miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, milyen veszélyei vannak az orvosi honlapok böngészésének, és miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. A szerző meglepő statisztikai adatokkal és hihetetlennek tűnő, mégis valódi eseteken keresztül szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át kultúránkat, valamint elgondolkodtató kérdéseket vet fel arról, hogy hová vezet a digitális forradalom.

Aiken tudományos és kutatásokon alapuló meglátásait közérthetően és olvasmányosan tárja az olvasók elé, és születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell. Kihagyhatatlan olvasmány szülőknek, pedagógusoknak és mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni és megismerni a technológia korát, amelyben élünk, annak veszélyeivel és a buktatóival együtt.

*****

Kiadás éve: 2018
Kiadó: HVG könyvek
Oldalszám: 368
Vélemények a könyvről: moly.hu (80%)

Raktári jelzet: 301 A 51 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Percenként ​nézegetjük az e-mailjeinket? A lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében élünk? A telefonunkkal kelünk és fekszünk? Órákat, akár napokat töltünk egy számítógépes játék előtt?
Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel mi is „viselkedési függők” vagyunk – vagy jó úton haladunk abba az irányba. A kényelmesnek és hasznosnak tűnő technológiai megoldások rendkívüli varázsa nem véletlen: mérnökök és kutatók hadai dolgoznak azon, hogy az emberi természet sajátosságait kihasználva a lehető legaddiktívabb felhasználói élményt tervezzék meg, legyen szó számítógépes vagy telefonos játékról, közösségi oldalról vagy okoseszközről.
Ez a hiánypótló könyv a viselkedési szenvedélybetegségek, a modern digitális világ sötét oldalának szakértő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást – saját magunk és gyermekeink jólléte érdekében.
Adam Alter a New York-i Egyetem pszichológia- és marketingprofesszora, a Kijózanító rózsaszín – és más, gondolatainkat, érzéseinket és viselkedésünket befolyásoló, rejtett tényezők című bestseller szerzője. Tudományos kutatása fókuszában az ítéletalkotás, a döntéshozatal és a szociálpszichológia áll, de vizsgálja környezetünk időnként meglepő hatásait az emberi észlelésre és viselkedésre is.
Eredményei és cikkei tudományos folyóiratokban, tévéműsorokban és olyan kiadványokban jelennek meg rendszeresen, mint a The New York Times, a Washington Post, a The New Yorker, a WIRED, a The Huffington Post és a Popular Science.

*****

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Libri
Oldalszám: 352
Vélemények a könyvről: moly.hu (82%)

Raktári jelzet: 613 P 91 >> ... bent van a könyvtárban?

Tartalom

Ébredés ​után azonnal a mobilodért nyúlsz? Elalvás előtt pedig a telefon kijelzőjét látod utoljára? Kifolyik a kezedből az idő, amikor a közösségi oldalakat böngészed? Egyszóval telefonfüggő vagy? Ha igen, akkor ez a könyv neked szól!
A Digitális detox praktikus és hasznos útmutató, hogy mindössze 30 nap alatt legyőzhesd a mobiltelefon-függőséget – és közben újra a kezedbe vehesd életed irányítását. A legújabb kísérletek szerint a telefonunkkal töltött jelentős mennyiségű idő befolyásolja az elmélyült gondolkodást, az információk befogadását és feldolgozását, illetve az új emlékek kialakításának képességét. Ráadásul a telefon minden rezgése fokozza a stresszt.
Catherine Price hiánypótló könyvében feltérképezi, hogyan hat a folyamatos elérhetőség az agyra, a testre, a társas kapcsolatokra és a társadalomra, és neked szegezi a kérdést, hogy tulajdonképpen mennyi időt is szeretnél a telefonoddal tölteni. A szerző 30 napos, könnyen követhető terve segít felismerni a céljaidat, a fontossági sorrendet és a rossz szokásokat, segít rendet vágni az alkalmazások között és az e-mail-fiókodban, és lehetővé teszi, hogy időt takaríts meg.
Nem kell mindörökre lemondanod a telefonodról: elég, ha megtanulod tudatosabban használni, és megtanulsz tudatosabban dönteni arról, mivel is töltöd életed értékes perceit.
Catherine Price a legnevesebb amerikai egyetemeken, a Yale-en és a Berkley-n szerzett újságírói diplomát, és olyan rangos folyóiratokban publikál rendszeresen, mint a The New York Times vagy a The Washington Post Magazine.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr2716405756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása