Kiadás éve: 2017
Kiadó: XXI. század kiadó
Műfaj: családregény
Oldalszám: 272
Vélemények a könyvről: moly.hu (75%)
Egyéb:
Nemzetiség: amerikai
Raktári jelzet: F 91 >> … bent van a könyvtárban?
Tartalom
„Fanyar és tiszteletlen mese…jószívű és nagyon jó kedélyű”
(Boston Globe)
Theodora, a fürge és eleven eszű matróna, bosszúsan tapasztalja, hogy családja elviselhetetlen agyatlanok gyülekezetévé vált. Amikor az ünnepekre végre összetereli az egész civakodó bagázst, sóvárogva gondol gyerekkora szertelen és meghitt karácsonyaira. Mennyire hiányzik az otthon sütött-főzött finomságok alatt roskadozó asztal, a pazarlón hóbortos díszítések, a kandalló melletti csodálatos beszélgetések nagyanyja szeretett házvezetőnőjével és bizalmasával, Pearllel. Hova lett mára a szeretetet, az öröm…és a békesség?
De Theodora elhatározza, hogy megismerteti családjával a varázslatos karácsonyt…
Mert van valaki, aki ismeri Theodora vágyait, és teli zsebbel, szívében a dél-karolinai partvidék egykori rabszolgáinak varázslatával és annyi józansággal érkezik hozzá, ami elég, hogy a karácsonyt olyan csodává varázsolja, amilyennek lennie kell.
Mindeközben csodálatos recepteket ismerhetünk meg, hiszen a regény a gasztro-irodalom remeke.
Megjegyzés: A kötet végén található receptek közül egyet választottunk ki az internetről egy hozzáhasonló receptet.
Recept
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg disznózsír
60 dkg finomliszt
1 db tojás
6 dkg porcukor
2 ek tejföl (20 %-os)
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
Töltelékhez:
25 dkg lekvár/ dzsem (vagy mák, dió, lekvár, gesztenye)
Tetejére:
3 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta összetevőit (60 dkg liszt, 30 dkg sertészsír, 1 egész tojás, 6 dkg porcukor, 2 ek 20%-os tejföl) összegyúrjuk.
A 3 dkg élesztőt 1 tk cukorral pici tejben felfuttatjuk, és ezt is hozzáadjuk a masszához.
Nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk.
Belerakjuk a tölteléket, összetekerjük, és tepsibe tesszük. A töltelék lehet mák, dió, lekvár, gesztenye.
Fél órát kelesztjük.
Közepesen meleg sütőben sütjük világosra.
Sülés után még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Óvatosan bánjunk vele, ne törjön.