Ma 73 éves Stephen King

2020. szeptember 21. 09:35 - DFMVK3

"Mindenkiben, akivel életünk során valaha is találkozunk,
benne él egy darabka önmagunkból."
(Stephen King: Éjszakai műszak) 

Hivatalos oldala: stephenking.com
Twitter oldala: @stephenking
GoodReads: #Stephen King
Moly: Stephen King

Stephen Edwin King (Richard Bachman néven is publikál) (PortlandMaine1947szeptember 21. –) amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, akit az úgynevezett popkultúra első számú írójaként szoktak emlegetni. Negyvennél is több nyelvre lefordított művei több mint 400 millió példányban keltek el világszerte, a legtöbb művét több-kevesebb sikerrel meg is filmesítették. (bővebben)

Forrás: Wikipédia

Legfontosabb művei:

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Európa
Műfaj: thriller
Oldalszám: 440
Vélemények a könyvről: moly.hu (89%)

Egyéb:
Folytatásos? I
gen, ez a sorozat első része. (második rész: elérhető)
Film készült belőle?
Igen.
Nemzetiség: 
amerikai
Raktári jelzet: K 46 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A ​ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben.

*****

Kiadás éve: 2015
Kiadó: Európa
Műfaj: thriller, horror
Oldalszám: 412
Vélemények a könyvről: moly.hu (91%)

Egyéb:
Film készült belőle? Igen. 
Nemzetiség: 
amerikai
Raktári jelzet: K 46 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Paul ​Sheldon sikeríró, a szépkeblű közönség bálványa befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére jól benyakal, és kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes útkanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar. Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kisteherautóján Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, kinek összetört testében alig pislákol az élet. Kihúzza az árokból. Hazaviszi. Életre kelti. Új Sheldon-regényt akar. Csak magának.

*****

Kiadás éve: 2019
Kiadó: Európa
Műfaj: thriller
Oldalszám: 504
Vélemények a könyvről: moly.hu (90%)

Egyéb:
Sorozat készült belőle?
Igen, HBO Go szolgáltatón megtekinthető. 
Nemzetiség: 
amerikai
Raktári jelzet: K 46 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen?

*****

 

Kiadás éve: 2019
Kiadó: Európa
Műfaj: thriller
Oldalszám: 584
Vélemények a könyvről: moly.hu (89%)

Egyéb:
Jelent meg más címen is?
Igen, Állattemető címen volt az első kiadás.
Készült belőle film?
Igen.
Nemzetiség: 
amerikai
Raktári jelzet: K 46 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

Dr. ​Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokba új otthonukat… Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó, vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli, hátborzongató vidékre, a micmac indiánok egykori temetkezőhelyére viszi Louist, s ott földelteti el vele az állatot. Másnap a macska visszatér – de ocsmány jószág lett belőle: lomha, ijesztően bűzlő és gonosz. Aztán néhány békés hónap után a kis Gage elszabadul szüleitől, és szaladni kezd pici lábain az országút felé…

*****

Kiadás éve: 2002
Kiadó: Európa
Műfaj: thriller, horror, sci-fi
Oldalszám: 1566
Vélemények a könyvről: moly.hu (88%)

Egyéb:
Készült belőle film?
Igen.
Nemzetiség: 
amerikai
Raktári jelzet: K 46 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A ​történelem nem szűkölködött tragikus eseményekben: mindent elsöprő árvizek, pusztító tűzvészek, határokat nem ismerő járványok tizedelték az emberiséget. Ám minden elemi csapásnál nagyobb fenyegetést jelent önmaga számára az ember. A tudomány és a technika fejlődésével már-már tökélyre fejlesztette a pusztítás eszközeit, s szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb kicsúszik a kezéből az ellenőrzés. Visszaélt tudásával és hatalmával, megérett a bűnhődésre…
…valahol a kaliforniai sivatag mélyén, egy titkos katonai laboratóriumban üzemzavar támad, s elszabadul egy gyilkos vírus. Iszonyatos sebességgel tarol végig az országon, tömegesen hullanak az emberek. Ám ismeretlen okból néhányuk szervezete ellenáll a szörnyű kórnak, épségben vészelik át a járványt. Egyetlen közös van bennük: hasonló álmokat látnak, melyekben vagy egy idős néger asszony, vagy egy baljós sötét ember hívja őket. Felkerekednek hát a túlélők, hogy eleget tegyenek a Gondviselés, illetve a Gonosz hívásának. Természetesen közben meg kell szervezni az életet. Vajon elég erősen munkálkodnak bennük a régi erkölcsi normák ahhoz, hogy újra felépítsék a társadalmat, mielőtt teljesen eluralkodik a káosz? Közösséggé tudnak-e kovácsolódni az elszórt csoportocskák, meg tudják-e őrizni emberségüket, vagy végképp széthullik a civilizáció? Mindeközben a Gonosz sem tétlenkedik, s hamarosan elkerülhetetlenné válik az összecsapás…

(+1)

Kiadás éve: 1998
Kiadó: Európa
Műfaj: fantasy
Oldalszám: 248
Vélemények a könyvről: moly.hu (78%)

Egyéb:
Folytatásos? Igen, ez a sorozat első része. (többi része: elérhető)
Készült belőle film?
Igen.
Nemzetiség: 
amerikai
Raktári jelzet: K 46 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

A világmindenség roppant misztériuma talán csak az emberi agy véges felfogó természetében rejlik, hogy ami minket körülvesz, csak alig épp, hogy fel tudjuk dolgozni. És ami azon túl nyúlik, az az óriási hatalmas valami, amit már nem érthetünk. Pont ezt a hatalmas káprázatot hivatott kissé meseszerűen feldolgozni Stephen King A harcos műve.
Egy modern Harry Potter sorozat, mely a felnőtteknek íródott.
Egy sorozat, mely dallamos, összecsengő elején versszerű balladisztikus folytatásban meseszerű mágikus realizmus műfaj egybe gyúrva a hamisítatlan író sajátos hangulatú cseppnyi iróniával átszőtt horror műfajjal.
A rejtélyek kulcsa, avagy a végső cél, mit rejt, és hol leledzik a titokzatos Setét Torony? Roland végül megtalálja?
Egy páratlan sorozat Stephen King tollából, ami utat nyit az olvasó fantáziájának, kiragadja az unalmas hétköznapok súlya alól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr1816201564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása