Főzzünk regényekből 7.

2020. augusztus 28. 10:45 - DFMVK3

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Scolar
Műfaj: kortárs
Oldalszám: 320
Vélemények a könyvről: moly.hu (84%)

Egyéb:
Nemzetiség: 
magyar
Raktári jelzet: G 42 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom:

„A ​lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam. Csemegepultos leszek. Nappal kolbászokat, este nindzsókat fogdosok. Erről szól majd az egyedülálló csemegepultos élete.”

Márczy Lajosnak betelt a pohár. Elhatározza, hogy beleveti magát az élet sűrűjébe, és beáll piaci kofának Joli mellé, aki tanítómestere lesz. Lali, aki íróféle, eleinte nehezen találja a fogást a csendes húsokon és a hangos vevőkön, de Jolival gyorsan összeszoknak, és a csarnok tarka népének „életszagú világa” lassan feltárul a botcsinálta kofa előtt, ahogy éjjel feltárulnak a női idomok is; combok és mellek, fogni- és harapnivaló húsok, és Lali már maga sem tudja, hogy a húst keresi a nőben, vagy a nőt a húsban.

Házi kolbász:

Hozzávalók:
6 kg sertéshús (de lehet pulyka)
4 kg zsír (vagy hasaalja sertés szalonna)
1 csomag marha vékonybél (sós)

Fűszerek:
17 dkg só
20 dkg fűszerpaprika (házi, édes őrölt)
5 dkg fűszerpaprika (házi erős őrölt)
8 dkg fokhagyma (péppé zúzott)
2,5 dkg köménymag (egész)

Elkészítés:
A húst a zsíradékkal jól összekeverem. Lehetőleg egy nagyobb és laposabb edénybe. Tetejére elsimitom a pépes fokhagymát, megszórom a köménymaggal, majd elteritem rajta a sót és a pirospaprikát úgy, hogy a húsmennyiséget szépen beteritse.
Jól átgyurom a húst és a füszereket. Ezt a müveletet mindaddig ismétlem, amig a kolbászhús át nem veszi a gyönyörü piros szinét. Javaslat: ha nem frissen vágott sertésből (pulykából) készül a kolbász, akkor rövid időre konyhamelegen hagyom, mert igy a füszereket jobban el tudom dolgozni a hússal.

Töltés: 1 csomag marha (vagy sertés: de ez általában elég vékony) sózott vékonybél kell hozzá. Ha nincs kolbásztöltőd, akkor úgy is megoldható (bár igy egy kicsit hosszabb ideig tart a töltés), hogy vásárolsz egy műanyag, szélesebb szájú töltőcsövet.
A belet felhúzom a töltőcsőre és a töltőcső szélesebb részébe rakom a húsgombócokat és egy fakanál nyelével nyomkodom le a húsokat a bélüregbe (Ez igy elég kezdetleges, de ha csak 1-2 kg-ot készítek, akkor nem szükséges a komoly töltő megvásárlása).

A belet jól ki kell mosni a sóból, majd hidegvizben kiáztatni. Elegendő annyi áztatás, amíg a húsokat összekeverem. Az elkészült kolbászokat azonnal, frissen is lehet sütni, de ha több mennyiség készül, akkor érdemes vagy fagyasztó szekrénybe rakni (2-3 hónapig nem fehéredik ki a paprika), vagy felfüstölteni és eltenni későbbi időszakokra.

Forrás: https://sobors.hu/receptek/fish-and-chips-recept/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr516097424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása