Nyaraljunk Magyarországon!

2020. július 16. 15:54 - DFMVK2

Itthon is számtalan lehetőség van a nyári feltöltődésre, kikapcsolódásra. Akár más városba szeretnék ellátogatni, akár a természetben szeretnék felfrissülni, útikönyvek, várostörténeti és honismereti könyvek segíthetik a nyaralásra való felkészülést. A turisztikai könyvek között találhatók olyanok, amelyek alkalmasak a gyalogos vagy kerékpáros túraútvonalak jobb megismerésére, vagy esetleg felkészítenek a túralovaglásra. 

Ha közeli helyekre készülünk egy rövid kirándulásra vagy az ország távolabbi pontjaira tervezzük a látogatást; erdei túraútvonalakat, vízparti pihenőhelyeket, szállásajánlókat keresünk; barátokkal vagy gyerekekkel utazunk, ezekben a könyvekben nagyon sok hasznos információt találhatunk.

Az alábbi ajánlóban látható könyveken kívül továbbiakkal is várja a könyvtár a szabadidőt Magyarország területén eltöltő olvasóinkat.

(A borítóképekre kattintva a könyvtári katalógushoz jutunk, melyben láthatóvá válik a könyv jelenlegi kölcsönözhetőségi állapota, a könyv jelzete és a könyv tartalmára vonatkozó információk.) 

 

Kulcsos házak és kastélyszállók, túraútvonalak és strandok, éttermek és élmények. Egy könyv, amivel felfedezheted Magyarországot akár egy napod, akár egy hosszú hétvégéd, akár egy teljes heted van.

2019-ben jelent meg a könyv (a 444 jó hely Budapesten kalauz folytatásaként), melyben az egész országra vonatkozóan gyűjtik össze a szerzők Magyarország kihagyhatatlan helyeit.  A legjobb kulcsosházak és kastélyszállók, túraútvonalak és látnivalók, vendéglők és kocsmák, eldugott települések, strandok, fürdők, hegyek, völgyek és még fagylaltozók és rétesezők is. Mindez nyolc fejezetben,

A legvonzóbb úticélok Magyarországon és a határ menti területeken

Hangulatos városok Soprontól Szabadkáig, Pécstől Kassáig. Nemzeti parkok az Őrségtől a Hortobágyig, a Fertő-tótól a Bükkig. Romantikus helyszínek és családi hétvégék.  Természetjárás, wellnessprogramok, borkóstolók. A szerzők által személyesen ellenőrzött, friss információk.

244 szálláshely, 142 étterem, 525 fénykép, 47 térkép

 

               

        Budapest100 történetek · Merényi Ágnes – Tomka Eszter (szerk ...

Az Egy hét a városban c. könyvről és szerzőiről ITT olvasható cikk, a blog pedig, amely "felhívja a figyelmet Budapest szerethető arcára", ITT érhető el.

A Budapest100 projektről részletek ITT találhatók.

              

Természetesen Budapesten kívül más városokba tett kirándulások előkészítésében is hasznos segítség a városra vagy térségre vonatkozó útikönyv, amelyek kiválasztásához kérje kollégáink segítségét.  

          

 

TÚRÁZÁSHOZ 

Gondoltunk már arra, hogy mindent hátrahagyva kivonulunk a természet csendjébe, ahol tábortűzön főzünk, a takarónk pedig a csillagos ég? Előfordult, hogy mégsem keltünk útra, mert aggódtunk, hogy üvöltő gyerekek társaságában, kempingfelszereléssel megpakolt kocsiban kell utaznunk? Vagy már előre féltünk, hogy valami otthon marad, netán elázott hálózsákban ébredünk?

Túrázók és kempingezők könyvében számos hasznos tanácsot kapunk többek között a megfelelő felszerelés és a legjobb táborhely kiválasztásához, a bepakoláshoz, valamint a terepi tájékozódáshoz. Olvashatunk arról is, miként állítsuk fel a különféle sátrakat, illetve min és miben aludjunk, hogy közben a kényelemről se kelljen lemondani. Megtudhatjuk, hogyan tehetjük a kempingezést biztonságossá és stresszmentessé, hogy valóban élvezetes legyen a kinti lét. A több mint 30 egyszerű recept és tábori konyhatipp a szabadban főzést teszi igazi élménnyé. (A kiadó videója segítségével belelapozhatunk a könyvbe.)Könyv: Karen Berger: Túrázás 

 

Karen Berger eddig közel 30 000 kilométert járt be mindenféle terepen. A túrázással kapcsolatos kérdések elismert szakembere. Könyvében olvashatunk a túrahely kiválasztásáról, a felszerelésről, a túra megszervezéséről, az útközben felmerülő dolgokról, a táborozásról, a nehézségek leküzdéséről, az elsősegélynyújtásról...

 

 

          

        

                

         

 

Lőrincz Sándor: Erdővidéki túrautak c. könyve harminc túrautat és egy összefoglalót tartalmaz.A kötet erénye, hogy a túrautak rendjén nem csak a megszokott értékekre hívja fel a figyelmet a szerző, hanem olyan helyekre is elvezet, melyekről sok esetben a helybelieknek sincs tudomásuk.

A szerző értéknek tartja a természeti és az történelmi kincseinket egyaránt, de fontosnak tartja az évtizedek alatt az egyszerű falusi emberektől vagy a jeles tudósoktól egyaránt hallott és olvasott erdővidéki legendákat, mondákat, az ismertebbeket és a majdnem ismeretleneket egyaránt.

 

  KERÉKPÁRRAL TÚRÁZNI

       

      

 

LOVAS TÚRÁK

 A legjobb lovastúra-útvonalak, lovas szolgáltatók és patkós minősítéssel rendelkező szolgáltatók listái  ITT tekinthetők meg. 

A tereplovaglás szerelmesei országszerte egyre több, úgynevezett Patkós minősítésű szállást választhatnak. Érdemes azonban tudni, hogy a patkós minősítés nem kizárólag szállásokra vonatkozik, hanem olyan piaci kategória, amely minősítési fokától függően 1-től 5 patkóig terjedően rendelkezik a lovas turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális adottságokról, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról.

 

 ORSZÁGOS KÉKKÖR 
2015 őszére 21 konzorciumi partner bevonásával teljesen megújult az Országos Kékkör, ami a három Kéktúra (Országos Kéktúra, Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra) egyesítésével egy 2550 km-es túraútvonalat alkot. A fejlesztéseknek köszönhetően szerte az országban színvonalas pihenőhelyek, hidak, kilátóhelyek, esőbeállók épültek, turistaházakat újítottak fel, de kiépült egy szolgáltatóhálózat is, több mint 300 végponttal. A túrázást és az igazoló pecsétgyűjtést még izgalmasabbá teszi a szintén megújult, egységes arculatú, ám egyedi pecsételődobozok és bélyegzők. Így napjainkban az MTSZ egy valódi turisztikai termékké fejlesztette az Országos Kékkört (OKK) annak érdekében, hogy a kéktúra bejárása a felfedezés igazi élményét nyújthassa mindenki számára. (forrás)

A könyv ennek a túraútvonalnak a részletes bemutatását vállalja, térképekkel, fotókkal.

 

EGY KIS INSPIRÁCIÓ A TÚRÁZÁSHOZ

Több könyv is szól a középosztály középkorú tagjainak életválságáról, melyekben többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Járják a világ zarándokútjait, például az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelmet, mint lelki megbékélést.

Első pillantásra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. A túra teljesítése először csak homályos ötlet volt, majd egyre inkább alakot öltött, végül világos célként rajzolódott ki előtte.

Zarándoklata 1100 mérföldön és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között.

Szánalmasan felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és magasztos pillanatait. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára.

Cheryl Strayed írása lefegyverzően nyers, őszinte és kitárulkozó. Útja kemény, sokszor kegyetlen fizikai és lelki próbatételeken keresztül a reménytelenség pusztaságából a megújult önismeret nyugalmasabb tájaira vezetett. (forrás)

A könyv alapján film is készült, mely DVD-n szintén megtalálható a könyvtárunkban..

 

Valóban megtörtént külső és belső utazásra hív bennünket Shirley MacLaine könyve is.

Shirley MacLaine csaknem négy évtizede kezdett merész vállalkozásába, hogy megossza olvasóival a világ spirituális értelmezése terén szerzett tapasztalatait.

Az utazás két névtelen, kézírásos levéllel kezdődött, melyek arra ösztönözték Shirley-t, hogy járja végig a Santiago de Compostela-i zarándokutat. Ez egy ősi – és a hagyomány szerint varázslatos – zarándokút. Assisi Szent Ferenctől és Nagy Károlytól kezdve Ferdinánd királyon és Izabella királynőn át Dantéig és Chaucer-ig sokan vállalkoztak a csaknem 500 mérföldes út megtételére.

Shirley MacLaine írása valóságos kincs, az elme és a szív páratlan képességét tükrözi. A Camino titokzatos energiája révén megmutatkozó felismerések mérlegelése és boncolgatása közepette végigjárja a Compostelába vezető kimerítő utat, mely fokozatosan egyetemes úttá, a lélek utazásává alakul. Lélegzetelállító látomások és felismerések segítségével Shirley megérti a világegyetem jelentését, bepillantást nyer az emberi genezisbe, a nemi különbségek és a szexualitás lényegébe, meglátja a magasabb szintű szeretet ösvényét.

“… késztetést éreztem az út megtételére, hogy bejárhassam saját történetem titkait – mely történet régebbi időkre nyúlik vissza, mint amit képzeletem elérhet –, nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy az általam megélt valóság egyértelműbbé válhat. Arra azonban nem voltam felkészülve, hogy mindez milyen hatással lesz majd rám…”  (forrás)

(További bejegyzések, kultúra, könyvajánlók...)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr6716008756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása