Emma Watson könyvklub

2020. május 06. 08:55 - DFMVK3

Emma Watson, aki leginkább a Harry Potter filmekből ismernek 2016 óta ajánl többnyire feminista és nőknek szóló könyveket. Könyves csoportja Our Shared Shelf névre hallgat, melynek jelenleg 230.876 tagja van világszerte.  A színésznő továbbá a nemek közötti egyenlőségért harcol. Most ajánlunk 5 könyvet könyvklubjából, amit minden nőnek el kellene olvasnia.

 *** Feminizmus fogalma ***

1, Politikai eszme, amely a nők egyenjogúságát vallja, illetve ennek megvalósítását tűzte ki célul. A feminizmus a 18. század végén jelent meg először egy angol filozófusnő könyvében. A feminizmus lázadás volt nők elnyomása ellen.
2, Politikai mozgalom, amely a nők egyenjogúságért harcol. A feminizmus a 19. század végére erősödött meg. A feminizmus egyenlő politikai jogokat vívott ki a világ jelentős részén a nők számára. A feminizmus először a nők szavazati jogáért is küzdött.

// forrás: wikiszotar.hu

*****

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Édesvíz kiadó
Műfaj: önismeret
Oldalszám: 532
Vélemények a könyvről: moly.hu (88%)

Egyéb:
Nemzetiség: amerikai
Raktári jelzet: 150 E 93 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom

Minden nőben él egy zabolátlan és időtlen lény, az Ősi természeti asszony a maga hatalmas erejével, éles ösztöneivel, szenvedélyes kreativitásával és korlátlan tudásával. A társadalomba való beilleszkedés során azonban többé-kevésbé megszakadt vele a kapcsolatunk, a civilizáció merev szerepekbe kényszerít bennünket és elfedi előlünk saját lelkünk életadó üzeneteit. Ha, már nem találjuk az utat e hatalmas éltető forrás felé, félelemmel szorongásokkal teli túlszelídített, eltiport lényekké válunk. Clarissa Pinkola Estés élvezetes stílusban megírt könyve megtanít arra , hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt, újra megtalálni a női vitalitást és a korlátlan tudást, mely ott rejtőzik minden asszony tudatának ősi rétegeiben. A jungiánus elemző és mesemondó szerző harminc évnyi kutatás és gyógyító gyakorlat eredményeit osztja meg olvasóival, népmeséken, tündérmeséken, mítoszokon álmokon át vezet el az állandó változásban lévő női lélek legbelső életébe.

*****

Kiadás éve: 2018
Kiadó: Európa
Műfaj: naplóregény
Oldalszám: 344
Vélemények a könyvről: moly.hu (91%)

Egyéb:
Nemzetiség: amerikai
Raktári jelzet: W 19 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom

Alice ​Walker 1982-ben megjelent Pulitzer-díjas, Steven Spielberg által 1987-ben megfilmesített levélregényének üzenete időn és téren átívelő. A túlélés legelemibb, örök érvényű szabályára tanítja meg az olvasót: soha ne add fel!
A történet főhőse, az afroamerikai gettó patriarchális, szexista szabályainak fogságában vergődő Celie a kiúttalanságból kezdetben a spiritualitás világában próbál megnyugvást és feloldozást keresni. Az események sodrában azonban két szeretett nő hatására fokozatosan felismeri az egyház fehér férfiak által uralt álszent, képmutató világát. Ráébred, hogy az emberi lét értelmét nem kizárólag a túlvilágban, hanem esetleg a jelenben is érdemes megtalálni. Celine emberi, női, szexuális és kreatív öntudatra ébredése izgalmas és megrázó olvasmány. Walker klasszikusa biztos iránytűt ad mindazok kezébe, akik úgy érzik, hogy reménytelennek tűnő helyzetükből nem találják a kiutat.
A mű 1987-ben Kedves Jóisten címen jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

*****

Kiadás éve: 2015
Kiadó: Ciceró
Műfaj: ifjúság
Oldalszám: 270
Vélemények a könyvről: moly.hu (92%)

Egyéb:
Nemzetiség: amerikai
Raktári jelzet: D 44 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom

„Ragyogó könyv a bátorságról, hogyan élj tovább, miután minden széthullott körülötted.”
Laurie Halse Anderson

Néha azok a legjobb levelek, amelyekre nincs is válasz.
Egy angol házi feladattal kezdődik: írj levelet egy halottnak, mindegy, kinek. Laurel Kurt Cobaint választja, mert Kurt fiatalon halt meg, csakúgy, mint May, Laurel nővére, így talán megért egy kicsit abból, hogy Laurel min megy keresztül. Laurel nemsokára egyre több halottnak ír levelet – Janis Joplinnak, Heath Ledgernek, River Phoenixnek, Amelia Earhartnek, szinte abba sem bírja hagyni. Megírja nekik, mi történik az új középiskolában, és hogyan hullott szét May halála után a családja.
De akármennyit segítenek is neki a levelek, nem tarthatja örökre távol magától az igazi életet. Múltjának kísértetei nem férnek bele az írott sorokba, és Laurelnek szembe kell néznie a gyermekkor lezárulásával, az imádott testvér elvesztésének fájdalmával és a felismeréssel, hogy egyedül mi formálhatjuk a sorsunkat.

*****

Kiadás éve: 2018
Kiadó: XXI. század kiadó
Műfaj: disztópia
Oldalszám: 384
Vélemények a könyvről: moly.hu (82%)

Egyéb:
Nemzetiség: brit
Raktári jelzet: A 38 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom

A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.
Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.
A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…
Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?
A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét.

*****

Kiadás éve: 2007
Kiadó: Novella
Műfaj: történelmi
Oldalszám: 422
Vélemények a könyvről: moly.hu (86%)

Egyéb:
Nemzetiség: amerikai
Raktári jelzet: M 91 >> … bent van a könyvtárban?

Tartalom

Büszke és önálló gondolkodású asszony Sethe, a szökött rabszolga, az anyaság megtestesítője – neve a bibliai ősatyára, Sétre utal –, akinek csak negyedik gyermeke születése után jut osztályrészül egy csöppnyi boldogság, összesen huszonnyolc nap. Számára a jövő értelme abban áll, hogy féken tartsa a múltat, miközben iszonyatos erőfeszítéssel igyekszik megmenteni gyermekeit a fizikai és érzelmi megpróbáltatásoktól… Megtörtént esemény, egy hatalmas vihart kavaró gyilkosság lobbantotta lángra a Nobel-díjas amerikai írónő képzeletét. Műve egyrészt történelmi regény sokszereplős sorsábrázolással, másrészt lélegzetelállítóan igaz kísértethistória – mert az igazság teljes feltárása során egymás mellé kell kerülnie a fantáziának, a valóságnak és a lehetségesnek. Toni Morrison remekművében ott van az Exodus robaja és az altatódal idilli csendje.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr3915645616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása