Göcseji Múzeum

2020. április 27. 16:21 - DFMVK2

Online múzeumi programok


gocsej_muzeum_3.png

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁSOK a GÖCSEJI MÚZEUMBAN

A múzeumi gyűjtemény több mint százezer műtárgya online is elérhető: műtárgyak, régi fotográfiák, dokumentumok, régészeti leletek a hozzájuk kapcsolódó leírásokkal együtt.

 

 

muzeumped.png
MÚZEUMPEDAGÓGIA

A pedagógusok MÚZEUM-ISKOLA KÖZÖS SZERTÁR című tudományos szertárban számos érdekes történetet és tanulmányt olvashatnak azokról a témákról, amikről történelem, hon- és népismeret, művészettörténet vagy akár környezetismeret órán tanítanak a diákoknak. A diákok pedig a tankönyvben olvasott témákat további érdekességekkel tudják kiegészíteni.

 A ZTV tudósítása a múzeumpedagógiai programról ITT nézhető meg.

 FELHÍVÁS

Mivel a veszélyhelyzet nemcsak egészségügyi, de történelmi esemény is, gyűjtik az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, amelyek segítségével később majd bemutathatják, milyen volt Zalaegerszeg mindennapi élete a koronavírus-járvány idején. Arra kérik a zalaegerszegieket, "hogy fényképezzék le azokat a jelenségeket, amelyek az eddigiekhez képest szokatlanok. A belvárosi üzletek üzeneteit, az elnéptelenedett utcákat, a nyüzsgéshez szokott bevásárlóparkok magányát, az üres játszótereket, a kertjükben felbukkanó süncsaládot vagy őzet, az eddig még sohasem látott madárfajtát a fa ágán, a maszkban vásárolni induló szomszédasszonyt, a szájmaszkos gépkocsivezetőket a piros lámpánál várakozva. De tárgyakat is várunk, lehet az a koronavírus járvány veszélyeire felhívó plakát vagy szórólap, ...bármi, ami az eddigi életünkhöz képest szokatlan."  (A felhívás ITT olvasható)

 

 skanzen_online.pngGÖCSEJI FALUMÚZEUM

A Skanzen honlapján a legkisebbeknek a Mesekuckót ajánlják: a falumúzeum portáihoz, a néprajzi ismeretekhez és az év hónapjaihoz köthető mesék és hozzájuk kapcsolódó játékos feladatok találhatók itt. A Tanoda  elsősorban a felsősöknek és középiskolásoknak kínál a szülőföldjükről, Göcsejről és a Falumúzeumról szóló ismereteket. A falumúzeum épített és természeti környezetéről készült fotókat a Pillanat menüben osztják meg, Kertbarát rovatban pedig a néphagyományra alapozva adnak tanácsot a kerti munkákhoz. (forrás: Zalaegerszegi 7nap 04.03.)

 A Skanzem munkatársai családfakutatásra buzdítanak, s az e kutakodáshoz szükséges adatbázisokat, online oldalakat is összegyűjtötték a fiatalok számára. Akinek sikerül elég mélyre nyúlnia a múlt kútjába, vagyis akár 200-250 évet is felölelő családfát készít, az a múzeum értékőrző feladatához is hozzájárul. Ezért a szakemberek azt kérik a játékba bekapcsolódó fiataloktól, hogy ilyen esetben fényképezzék le az összeállított családfát, s küldjék el a Göcseji Falumúzeum e-mail-címére, hiszen minden családtörténet érdekes lehet a közgyűjtemény számára.

A kutatáshoz az online oldalak mellett természetesen a családok idősebb tagjai is értékes segítséget tudnak nyújtani. A múzeum arra buzdítja a diákokat, hogy telefonon vagy Skype-on faggassák ki nagyszüleiket a családi kapcsolatokról. Az adatokon túl az idősebb korosztály történetei, élményei szintén gazdagíthatják a diákok múltról alkotott képét s a családi históriát. Érdemes kifaggatni a nagyszülőket saját gyermekkorukról, továbbá arról is, miként küzdöttek meg az élet nehézségeivel. (forrás)  Az összeállított családfákat továbbra is, folyamatosan várják.

További aktuális hírek, programok a Göcseji Múzeum és a Göcseji Falumúzeum facebook oldalán találhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr3515644364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása