Szitakötő - irodalmi és ökológiai folyóirat gyerekeknek

2020. április 21. 13:14 - DFMVK2

Alkotói pályázat felnőtteknek, oktatói segédanyag ...

szitakoto_2020.jpg

A Liget Műhely Alapítvány kiadásában megjelenő Szitakötő alapvetése, hogy a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágasabban értelmezi; az épített és a szellemi környezeten túl a társadalom egészére, a másik emberre is kiterjeszthetőnek véli. Ezért nemcsak a veszélyeztetett természeti értékek megismerését és megóvását tartja fontosnak, hanem a szellemi, erkölcsi értékek gondozását is.

Célja, hogy a művészeti és a környezeti nevelés módszereinek együttes alkalmazásával vonzó, magas színvonalú művelődési és szórakozási lehetőséget nyújtson a már folyékonyan olvasó gyerekeknek, és felnyissa szemüket a szűkebb és tágabb környezetükben látható, megtapasztalható érdekességekre. A kíváncsi gyerekek folyóirata sokszínűségével, változatos témaválasztásával és izgalmas képanyagával mindenki számára kínál valami újat.

A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek (történelem, irodalom, képzőművészet, a természettudomány számos területe, néprajz, nyelvészet, zene stb.) mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást. (bővebben)

A Szitakötő  alkotói pályázatot hirdet FÉLELEMÁLLÓ MELLÉNYBEN címmel

 

segedanyag-logo.png"Vajon milyen anyagból készül a mellény, ami megvéd a félelemtől? Hogyan lehet ilyen holmira szert tenni, és mennyire tartós? Milyen ember szorul rá: a gyáva vagy a bátor? Igaz-e, hogy jobb félni, mint megijedni? Ki mitől fél, és mennyire megalapozott a félelme? Legyőzhető-e a félelem, vagy inkább hasznos, mert életben tart?" A Szitakötő őszi számában annak járnak majd utána, hogy milyen félelmeket kelt az új világhelyzet.

Várják a didaktikus stílust nagy ívben kerülő, a 8 éven felüli olvasókat megszólító verseket, meséket, prózákat és ismeretterjesztő cikkeket. Az ismeretterjesztő cikkek a természettudomány vagy a társadalomtudomány szempontjából is tárgyalhatják a témát. A folyóirat gyerekeknek szól, de a pályázatra felnőtt alkotók munkáit várják.

A szerkesztőség által kiválasztott művek megjelennek a Szitakötő folyóiratban, és az országos oktatási program segédanyagaként sok ezer hazai és határon túli diákhoz és pedagógushoz jutnak el.

Beküldési határidő:  2020. június 8.

Részletes pályázati kiírás ITT

 

 Oktatási program

 

A 48 színes oldalon megjelenő lapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a sokirányú alkalmazást. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást. A honlapon hetente újuló kvízjátékok, a lapban kreatív pályázatok várják a gyerekeket és a tanárokat.szitakoto_segedany.pngA honlapon oktatási segédanyagok találhatók: az 1-6. osztályos korosztály számára, feladatlapok, rejtvények, napközis és könyvtári foglalkozások, beszélgetések leírása a feldolgozandó olvasmányokkal együtt. 

A saját anyagok feltöltésére is lehetőséget adnak.

Az oktatási programról bővebben ITT tájékozódhatnak. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr1915628102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása