Érettségi 2020

2020. április 20. 17:06 - DFMVK2

6243161-egzamin-maturalny-900-571.jpg

Már hetek óta bizonytalanság van a diákokban az érettségi lebonyolítása kapcsán. Az április 16-án kelt Kormány rendelet szerint május 4-től elkezdődhetnek az írásbeli érettségik. Új fejleményként egyből bizonytalanná tette ezt az az előrejelzés, hogy várhatóan május 3. körül tetőzik Magyarországon a járvány. Viszont egyelőre erre a Kormány rendeletre alapozva számíthatnak a diákok arra, hogy a kihirdetett időpontok szerint kell megjelenniük az érettségin.

A megváltozott helyzet miatt a  vizsgázó kérheti az elfogadott vizsgajelentkezésének törlését vagy megváltoztatását. A 119/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet szerint 2020. április 21-én, éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmet a vizsgajelentkezést fogadó intézményhez (középiskola vagy kormányhivatal). A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemmel kapcsolatos hiánypótlásnak nincs helye.

A kérelemben az alábbiak kezdeményezhetők:

  • a jelentkezés törlése
  • a jelentkezés szintjének módosítása emelt szintről középszintre
  • kizárólag idegen nyelv esetében a jelentkezés szintjének módosítása középszintről emelt szintre

A 119/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet, és egyéb a 2020. május-júniusi vizsgaidőszakra vonatkozó fontos információk ITT találhatók.

Az eduline.hu oldalon is összefoglalják és aktualizálják a legfontosabb érettségivel, felvételivel kapcsolatos tudnivalókat.

 Érettségire készülve 

Az érettségi vizsgatárgyak részletes vizsgakövetelményeiről ITT tájékozódhattok, és a vizsga leírását is itt tudjátok megnézni. A vizsga leírásánál találjátok azt is, hogy milyen segédeszközök használhatók az adott tantárgyból az érettségin, illetve, hogy ezek közül mi az, amiről nektek kell gondoskodnotok, hogy ez ott rendelkezésetekre álljon. (Természetesen a tollak és személyi iratok mellett.) Például matematikából: függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, stb.

Érettségire készülve nagyon hasznos lehet, ha megoldatok néhány komplett feladatsort az előző évekből. Egyrészt ismerkedtek természetesen a feladatokkal, feladattípusokkal, a formával, másrészt ki tudjátok próbálni, hogyan fértek bele a megadott időkeretbe, illetve a dolgozat elején lévő fontos tudnivalókkal sem egy olyan zaklatott állapotban találkoztok először, mint a vizsga első percei, és jobban át tudjátok gondolni a figyelmeztetéseket. A javítási-értékelési útmutatóban le tudjátok ellenőrizni a megoldásaitokat. De ezeknek az áttanulmányozása azért is előnyös lehet, mert ebből megtudjátok, hogy a javító tanárok milyen szempontokat vesznek figyelembe a dolgozatok javításakor.

Az előző évek vizsgadolgozataiból ITT válogathattok (időszakon, szinten belül tantárgyanként az időpontra kattintva).

Ha úgy érzitek, hogy még hiányosságaitok vannak, akkor gyorssegélyként néhány tematizált, felkészülést segítő oldalra is ellátogathattok. Például matematikából mateking.hu ; akriel.io vagy több tantárgyból: zanza.tv.

erettsegi_isktv.pngSzintén jó összefoglalásokat nézhettek ezen az oldalon is, akár egy-egy érettségi témáról van szó, akár a dolgozat egészének áttekintéséről, a részfeladatok átfogó bemutatásáról. Például az első részben a magyar érettségi felépítéséről, a jó szövegalkotásról, de több rész szól a vers- vagy novellaelemzésről, illetve az érvelés helyes megírásáról is. Nem csak magyar, hanem a matematika és a történelem érettségire való felkészítéshez is találhatók itt videók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr9415625994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása