Költészet Napja

2020. április 11. 11:14 - DFMVK2

jozsef_attila_magyar_kolto.jpg

Április 11. - a Költészet Napja

József Attila emlékére, aki 1905-ben ezen a napon született.

József Attila életéről, alkotói tevékenységéről ITT látható egy, a Zanza.tv által készített rövid videó. Összes verse a Magyar Elektronikus Könyvtárban  ITT, levelezése pedig az Osiris kiadó által kiadott könyvben ITT olvasható.

 

József Attlia: Nem én kiáltok

Nem én kiáltok, a föld dübörög,
Vigyázz, vigyázz, mert megőrült a sátán,
Lapulj a források tiszta fenekére,
Símulj az üveglapba,
Rejtőzz a gyémántok fénye mögé,
Kövek alatt a bogarak közé,
Ó, rejtsd el magad a frissen sült kenyérben,
Te szegény, szegény.
Friss záporokkal szivárogj a földbe -
Hiába fürösztöd önmagadban,
Csak másban moshatod meg arcodat.
Légy egy fűszálon a pici él
S nagyobb leszel a világ tengelyénél.
Ó, gépek, madarak, lombok, csillagok!

Meddő anyánk gyerekért könyörög.
Barátom, drága, szerelmes barátom,
Akár borzalmas, akár nagyszerű,
Nem én kiáltok, a föld dübörög.

 1924 


vates_viselet2_kophoto.jpg

 "Az egyik küldetésünk, hogy a sokak által szürkének vagy „porosnak” gondolt költészetnek egy mai arculatot adjunk, és így népszerűsítsük." - mondja Csányi Péter a Vates projekt ötletgazdája abban az interjúban, melyet a kortarsonline.hu-n olvashatunk. A Vates magyar költők versrészleteivel és arcképeivel ellátott pólókat állít elő és értékesít.

A költészet ma is élő műfaj, de folyamatos változásban is van az újabb generációk ötletei nyomán, így például egyes dalszövegek, vagy fordítva, a dalban elmondott versek, a slamek, a vizuális költemények, stb. is napjaink költészetét képviselik  

 ∼

A Költészet Napja alkalmából egész napos online programot hirdetett  a Magyar Versmondók Egyesülete  

A mai napon mintegy száz külföldön élő magyar mond majd verset a Facebookon. A világ különböző részein élő magyarok, a karantén miatt elzárva, saját otthoni környezetükben vállalták, hogy elmondanak egy általuk választott magyar verset. A klasszikus és a kortárs irodalom gyöngyszemeit hallhatják a nézők, akik bekapcsolódhatnak és kommentelhetnek. 
A közvetítések szombaton délelőtt 10 órakor indulnak Lutter Imre Facebook-oldalán, ahol kétóránként következnek az újabb versblokkok, amelyekben versfilmek és a Nemzeti VERSeny versklipjei is helyet kapnak. Az utolsó, hatodik élő bejelentkezés egy verses kívánságműsor lesz, este 8 órától, amelynek keretében a nézők előre kérhetnek verset, amelyet a versmondó művész tolmácsol, vagy mutat be filmen. 
Szólj hozzá!
Címkék: interjú kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr9515603084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása