Tavaszi szünet otthon

2020. április 09. 13:37 - DFMVK2

Együtt a család - játék, mozgás, kreativitás, kultúra

Megkezdődött a tavaszi szünet, ami látszólag nem hoz a legtöbb család életében változást abból a szempontból, hogy az időnket továbbra is a négy fal között töltjük, viszont az időtöltés minőségében igen. Az előző hetek őrülete után (átállás a távoktatásra - akár három különböző fokú iskolással -, átállás az otthoni munkára, az idős szülők és a család ellátása, a hírek miatti stressz, stb.) most szükség van a kikapcsolódásra. Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amik segítik az ellazulást, a szórakozást a család többi tagjával együtt és külön. Az egymás felé és a magunkba fordulás időszaka ez.

Ehhez próbálunk segítséget nyújtani az alábbi ötletekkel:

MOZGÁS

A szuloklapja.hu oldalon nagyon jó összeállításokat találunk ahhoz, hogy a lakásban együtt eltöltött idő felszabadultan teljen. A benti játékok között vannak olyanok, amik még a középiskolások, fiatal felnőttek (sőt a felnőttek) számára is jó szórakozást jelentenek.

47_benti.png 107_benti_jatek.png 

 

 

 

 

 

Minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő mozgásformákat közvetítő oldalakat: a jógától, pilatestől kezdve a kardio edzésekig, különböző nehézségi fokú és intenzitású edzésekről találunk videókat a neten, vagy  csatlakozhatunk zárt csoportokhoz, melyek akár a  szakmai segítségnyújtást és az eszközök ingyenes biztosítását  is vállalják előfizetéssel rendelkező csoporttagoknak, vagy lehetőséget ad az edzőknek, hogy továbbra is tartsák a kapcsolatot a csoportjaikkal.

 

KREATIVITÁS

praktika.png

 

 A Praktika magazin online felületén nagyon sok ötletes és esztétikus segítséget nyújt a kreatív hobbi kedvelőinek. Most aktuálisan a húsvéti dekorációhoz is találunk ötleteket. Érdemes böngészni az oldalukon. 

   kreativ_piheno.png

A Kreatív pihenő - unaloműző tippek gyerekeknek YouTube csatorna a gyermekeknek segít az idő hasznos eltöltésében.

161_kreativ.png 

 

A szuloklapja.hu gondolt a kézműves tevékenységgel  eltöltött időre is.

 

Ha elfogynak a színes papírok, ragasztó, színes ceruzák, gyurmák, vagy ha a felnőttek is kedvet kapnak az alkotáshoz, akkor pedig a működő, kreatív hobbi termékeket értékesítő webshopokból lehet pótolni az anyagokat, eszközöket. (például)

 

ALKOTÓ TEVÉKENYSÉG 

colour-1885352_960_720.jpgAz alkotásnak nagyon sok területe lehet. Van, aki belső indíttatásból is él ezekkel a lehetőségekkel, de van, akit  inspirálni kell. A Pályázatfigyelő oldalán (pafi.hu) a magánszemélyek részére kiírt pályázatok között találhatunk olyanokat, amik felkelthetik az érdeklődésünket, amelyek ötletet adnak egy mű elkészítéséhez, amivel  alkotásra ösztönözhetjük gyerekeinket. Néhány példa:

Álmodtam egy startup-ot magamnakközépiskolák 11-12. évfolyamos tanulói és pedagógusai részére.

Tervezz pólót a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak!Segítsetek megtervezni egy olyan pólót, melyet a kezelés alatt álló gyerekek és családjaik, valamint a gyógyító személyzet is büszkén és mosolygósan viselhet! Kiírás óvodás, 1-4. osztályos és 5-12. osztályos gyerekek számára.

Az erdő álmavers- próza- és meseíró pályázat a természet jegyében általános- és középiskolások részére

Álmodjunk egy világot magunknak!  - meseíró pályázat gyerekek és felnőttek számára

"Átváltozás" Országos Zománcművészeti Biennálé - tűzzománc technikával készült alkotások létrehozása

A jövő fényei (ötletelés a jövő világításához) - Két kategóriában lehet pályázni:
a, irodalmi alkotás, mely lehet sci-fi (science fiction), azaz tudományos fantasztikus írás, tudományos szépirodalom, esszé, történet, novella, sztori, elbeszélés,
b, képzőművészeti alkotás, mely lehet rajz, képregény és egyéb média.

"Virágozta anno..." (rajz- és alkotópályázat a bútorfestésről) - népi bútorfestés emlékeit, motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdetnek óvodai és iskolai vagy egyéni gyerekcsoportok, szakkörök számára. A pályázaton csoportos munkaként várnak játékokat (társasjáték, memóriajáték) vagy mesekönyvként összefűzött alkotásokat is.

A te sztorid! rövidfilm és animációs pályázat középiskolásoknak

De található még itt plakát pályázat a munkavédelem fontosságáról, rajz, mese, irodalmi, képzőművészeti alkotások készítésére kiírt pályázatok, fogadnak a vizualitás, a hang, a szöveg, vagy játékos tevékenység keretén belül bemutatott műveket is. Ezen kívül más oldalakon is hirdetnek meg alkotói pályázatokat, érdemes körülnézni a neten.

 

SZÓRAKOZVA TANULÁS

Vannak gyerekek, akiket nem feltétlenül az elvárások, az iskola miatt foglalkoztatnak tudományos kérdések, hanem mert ettől függetlenül is érdekli őket. Az ő számukra (is), jó időtöltés lehet a Da Vinci Media műsorainak megtekintése.

davincimedia.png

A Da Vinci Kids app több órányi, gondosan összeválogatott, oktató szórakozást kínál a 6-12 éves gyerekek számára otthon (és útközben egyaránt). Mindezt több mint 2500, díjnyertes tananyag-alapú videó segítségével.

A berlini központú Da Vinci Media szórakoztató ismeretterjesztő műsorokat kínál gyermekeknek és az egész családnak a hét minden napján. 24 órában sugárzó Da Vinci TV-csatornán – mely a Da Vinci Kids és Da Vinci Learning programblokkokból áll -, valamint a Da Vinci Kids interaktív online videotár applikáció segítségével. A Da Vinci inspiráló és díjnyertes programjai biztonságos és pozitív környezetet jelentenek az ifjú nézőknek, kizárva minden erőszakos vagy nem megfelelő tartalmat.

Műsoraik ötvözik a szórakozást a tanulással, hogy megfeleljenek a kíváncsi gyerekek és szüleik elvárásainak.

A projekt névadója, Leonardo da Vinci egyszerre volt művész, tudós és feltaláló. Az ő hatása inspirálta a műsorkészítőket, hogy megmutassák az emberi kíváncsiság és felfedezés szépségeit és csodáit, legyen szó tudományról, művészetről vagy találmányokról.

Műsoraik okosak, kísérletezők, gondolatébresztők, hitelesek és fejlesztőek. Olyan környezetet alkotnak, melyben a család együtt vehet részt a közös tanulás kalandjában. (forrás)

 

OLVASÓ LURKÓ

Könyvtárunk gyermekkönyvtári oldalán is találhatók hasznos ötletek, olvasnivalók. A minden hónapban megjelenő Olvasó Lurkóhoz most nem lehet személyesen, a könyvtárban hozzáférni, de ITT letölthető, kinyomtatva a gyermekek kezébe adható, így a rejtvényeket könnyebben meg tudja fejteni, a színezőket is ki tudja színezni. A korábbi számok is megtekinthetők, és további ötletek, diafilmek, gyermekeknek szóló online folyóirat, kézügyességet fejlesztő javaslatok is találhatók a gyermekkönyvtári honlapunkon. 

 

KULTÚRA

Minden, ami kizökkent a hétköznapok nehézségeiből, ami eltávolít a problémáktól és közelít a családtagjaink és önmagunk felé, az segít, hogy jobban érezzük magunkat, lelkileg megerősödjünk és az immunrendszerünket is erősíti. 

Hallgassunk zenét, nézzünk koncerteket, kiállításokat, színházi produkciókat virtuálisan, hallgassunk podcastokat,  nézzünk filmeket, és OLVASSUNK! Legalább egy olyan könyvet biztosan találunk a polcunkon, amit már régóta terveztünk, hogy elolvasunk, de még nem volt rá időnk.

szabados_aprilis.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr8415600184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása