Áprilisi könyvajánló - háttérinfók

2020. április 03. 15:48 - DFMVK2

Péterfy Gergely, Szeifert Natália, Barnás Ferenc, Kötter Tamás műveiről

A honlapunkon minden hónapban megjelenő könyvajánló ebben a hónapban rendhagyó módon nem a könyvtár állományába kerülő új könyvekből áll, hanem az átmenetileg a kiadók által ingyen rendelkezésre bocsátott digitalizált könyvekből.

A SZAKTÁRS adatbázis portálon most 12 könyvkiadó 15000 kötetét teszik hozzáférhetővé. Ebből készült a válogatás. A borítóképekre kattintva válik olvashatóvá a könyv.

A könyvajánlónkban megmutatott könyvekből válogatva néhány műről és a szerzőikről nyújtunk további információkat. 


a-golyo-amely-megolte-puskint-448x700.jpgkitomott.jpgPÉTERFY GERGELY A golyó, amely megölte Puskint c. könyvével felkerült a Libri irodalmi díj 2020 döntősei közé. A regény megjelenésekor készült interjú ITT olvasható. 

Péterfy Gergely facebook oldalán napi folytatásokban felolvassa a Kitömött barbár című regényét, és amikor végzett, majd folytatja valamelyik másikkal. Hogy ez melyik lesz, azt majd szavazás dönti el. 

A Kitömött barbár c. könyvért megkapta az AEGON Művészeti Díjat Ha van olyan pedagógus, aki szeretné beépíteni a tananyagba, akkor ITT kap hozzá segítséget.

A SZAKTÁRS oldalán még további könyvei is olvashatók: Halál Budán (2017); Mindentől Keletre. Avagy román kém a Weiss-családban (2016); Örök völgy. Pannon mese (2012)

 peterfy_kortarsasag.png

Juhász Anna Kortársaság c. műsorában beszélgetett Péterfy Gergellyel. A beszélgetés ITT nézhető meg.

 

 mi_van_veletek.jpgA fenti videóban elhangzó kérésre, hogy Péterfy Gergely ajánljon egy könyvet, SZEIFERT NATÁLIA Mi van veletek, semmi? c. könyvét választotta. szeifert.jpg

A könyvről ITT olvashat, Szeifert Natália második kötetérő, Az altató szerekről c. könyvről ITT. 

"Semmiképpen nem szeretnék valami tabudöntögető szerepben tetszelegni, ezek előkerülnek. Itt megint nem arról van szó, hogy azért írok róla, mert tabu, és akkor erről írni kéne ..., hanem egyszerűen ott van, oda tartozik, nem kerülhetem ki. Ez vagy-vagy helyzet. Vagy úgy írom meg, hogy belemegyek a nehezébe, vagy nem írom meg. ... Valahogy így van ez kitalálva, hogy az ember elég jól tudja, hogy elbukik, mégis mindent meg akar írni." (interjúrészlet) A szerzővel készült interjú olvasható többek közt ITT vagy ITT. 

 

  barnas.jpgBARNÁS FERENC szintén felkerült a Libri Irodalmi Díj 2020 döntősei közé. bagatell.jpg

masik_halal.jpgBagatell c. könyvéről ITT , a Másik halálról pedig ITT olvasható kritika. 

eletunk_vegeig.jpg"Az életünk rettenetesen felgyorsult. Rengeteg időnk van, és valahogy mégsincs. Ami még lényegesebb: az idő felgyorsulásából következően az emberek lelki és érzelmi élete is felgyorsult. A mostani munkámban ez úgy hangsúlyos, hogy a szereplőim igen gyorsan kerülnek egyik válságból a másikba. Azt hiszem, ez mindannyiunk tapasztalata. Így élünk. Nincs idő arra sem, hogy a problémáinkat feldolgozzuk. Hőseimet mindjárt a regény elején bedobom a válság közepébe, egy drámába. És tulajdonképpen a regény végéig drámában tartom őket."  - olvasható a döntős könyvek közé került Életünk végéig c. kötete megjelenése kapcsán készült INTERJÚban.

 

kotter_ikea.jpg"KÖTTER TAMÁS  írásait vagy szeretik, vagy gyűlölik. Nem ismerek olyat, aki közömbös tudna maradni iránta. Akik szeretik, azért szeretik, mert a magyar, végtelenül szexista, kiábrándult, megnyomorított és megnyomorító felső-középosztályról ír. Magukra ismernek. Akik nem szeretik, azért nem szeretik, mert magukra ismernek, és nem tetszik nekik a tükörképük. Férfiak és nők alakjai vonulnak végig ezeken a novellákon, a társadalom nagy törésvonalai mentén, a szerzés és a birtoklás bűvöletében, becsapva a környezetüket és saját magukat is, valami végső rossz felé. Kijárat nincs."- Jászberényi Sándor (forrás)

kotter.png

 Az "OJD – Irodalom és könyv 26 percben Kötter Tamás" c. műsor keretében vele készült interjú ITT nézhető meg.

Az Ikea, vasárnap c. könyvéről írt kritika ITT olvasható, a könyv kapcsán készült interjú, pedig ITT.

További, a SZAKTÁRS portálon olvasható könyvei:     Nem kijárat. Apró hazugságok egy férfi életéből (2019) ; A harcból nincs elbocsátás (2015) ; Dögkeselyűk. Fejezetek egy multi életéből (2014) ; Rablóhalak (2013)

A SZAKTÁRS portál nagy segítséget nyújt olvasóknak és kiadóknak egyaránt ebben a nehéz helyzetben, hiszen segít megteremteni köztük a kapcsolatot, lehetővé teszi a szép- és szakirodalmi művekhez való hozzáférést. Bár vannak, akik szívesebben veszik kezükbe a könyveket. Nekik is hasznos ez a felület, mert lehetőséget ad a tájékozódásra, a könyvekbe való betekintésre, válogatásra, összegyűjteni, hogy majd mit szeretnének elolvasni később. (Hiszen az adatbázis egyelőre április 23-ig ígéri a szabad hozzáférést). Bár a könyvtárak, könyvesboltok zárva tartanak átmenetileg, de webshopjaik működnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr9515586456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása