Mesék - a lélekgyógyítók

2020. március 30. 19:03 - DFMVK2

 zalka_csenge.jpg

Zalka Csenge Virág történetmesélő, mesemondó keddenként és péntekenként facebook oldalán élőben mond mesét. Azt, hogy napjainkban miért áll valaki mesemondónak, egy TEDxYouth@Budapest előadás keretében mondja el.

 

 zalka_cs_dfmvk.jpg

 

Zalka Csenge Virág februárban könyvtárunk vendége volt. Az eseményről a ZAOL híradása ITT olvasható. 

 

 

fszi.pngMeséket hallhatunk a Felelős Szülők Iskolája facebook-oldalán a Léleksimogató rovatban is. Kárász Eszter, Balatoni József, Lackfi János, Gerendás Péter, Spáh Dávid, Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vali, Kádár Annamária, Kinga Semperger Sommariva, Mérai Kata, Polus Enikő, Eszes Valéria, Tihanyi Rita, Elek Ányos csatlakoztak eddig azon felhíváshoz, melynek értelmében a Felelős Szülők Iskolája közösségi felületén estéről estére elmondanak egy-egy pár perces mesét, történetet, mely a jelenlegi lelkileg is nehéz helyzetben a lelkünket is ápolja, a szemléletünket formálja.(forrás)

 

A mesélés fontosságáról, személyiségkibontakoztató, fantázianövelő, iskola-előkészítő szerepéről ITT olvashat bővebben.

Boldizsár Ildikó meseterapeuta szerint:  

metamorph.png

"A mesék azt állítják, hogy mindazt, ami a világban vagy bennünk rosszul működik, meg lehet változtatni. A mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és a helyére állítani egyfajta teljességet. Nem elég azonban megtalálni a „saját mesénket”, meg is kell érteni, és a változások szolgálatába kell állítani a felismeréseket. A mesék legfontosabb szervezőeleme a rend – a meseterápia is pontosan erre épül."  (Forrás) 

boldizsar-ildiko_es_a_konyvek.jpg

 

Boldizsár Ildikóval a meseterápiáról készült egyik beszélgetés ITT, a NAVA oldalán nézhető meg  (M2: Záróra 2010.04.08.-i adás

 


kadar_konyvek.jpgKádár Annamária pszichológus "érzelmi intelligenciára és mesékre alapozott kutatásaiból született meg a Mesepszichológia című könyve. A könyv 2012 legnagyobb példányszámban elkelt pszichológiai, gyermeknevelési témájú műve lett Magyarországon, és az ismeretterjesztő kategóriában elnyerte a Libri Aranykönyv díjat is. Hiszi és előadásaiban hirdeti, hogy a fejlődés igazi mozgatórugója a komfortzóna elhagyása, hogy a legfontosabb személyes érték a hitelesség, a legmélyebb erőforrás a játékosság és a mese, valamint hogy igazi teljesítmény a csapatmunka által érhető el. Ebben próbál segíteni azoknak, akikkel munkája során kapcsolatba kerül. (forrás)

Mesehősök a 21. században c. TEDxDanubia előadása arról szól, hogy mit tanulhatunk a mesehősöktől. ITT nézhető meg.

(Boldizsár Ildikó és Kádár Annamária könyvei megtalálhatók könyvtárunkban.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7415573350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása