Szakdolgozat leadási határidő? - Ne pánikolj!

2020. március 15. 21:24 - DFMVK2

A járványügyi védekezéssel összefüggő korlátozások miatt bezártak az egyetemek, illetve bizonytalan időre az egyetemi könyvtárak, és több megyei, városi könyvtár is. Ha a szakdolgozatok leadási határidejében nem következik be változás, akkor közeledik az időpont, amikor be kell nyújtani azokat. Abban az esetben, ha a fent említett könyvtárakban addig nem lehetne hozzáférni a szakdolgozatok befejezéséhez szükséges forrásokhoz, javasoljuk, hogy nézzétek meg a könyvtárak honlapjait, keressétek az elektronikus dokumentumokat. Hiteles, digitalizált, teljes szövegű könyvekről, folyóiratokról van szó.

Az adott egyetemi könyvtári honlapon megtalálható a tájékoztató arról is, hogy az egyetemi polgár hogyan fér hozzá otthonról a könyvtár állományához (milyen proxy-beállítások, letöltések szükségesek).

Néhány példa:

   

 

 További szakirodalmi források

MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár)

EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis)

MATARKA (Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa)

A találatok között nem csak tartalomjegyzékre vonatkozó információk szerepelnek (amelyek mellesleg megkönnyítik az adott forrásra való hivatkozást is), hanem többször a cikk teljes szövege olvasható a "Teljes szöveg (PDF)"-re kattintva. Ha a cikk mégsem lenne itt elérhető digitalizált formában, akkor még mindig meg lehet keresni az adott folyóirat honlapján, ahol általában az archívumban olvasható digitalizálva.

Hungaricana (közgyűjteményi portál)

MERSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás )

A MeRSZ használatára számos intézmény (köztük egyetemek) távoli elérést is biztosít. A https://shibboleth.mersz.org oldalon az intézmény kiválasztása után az intézményi azonosító oldalra jutunk, ahol a sikeres bejelentkezés után bárhonnan elérhetővé válik a szolgáltatás.

SZAKTÁRS (Szakkiadók Társulása)

Az adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók (Osiris, Akadémiai, L’Harmattan, stb.), műveit. A szolgáltatást megrendelő felsőoktatási intézmények hallgatói számára Shibboleth rendszeren keresztül otthoni hozzáférést is biztosítanak.

ADT (Arcanum Digitális Tudománytár)

Az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat.

REAL (Az MTA Könyvtárának Repozitóriuma)

Digitális Tankönyvtár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr9415523696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása