Szepes Mária - Titkos történetek

2020. március 09. 17:58 - DFMVK2

2020.03.12. 18.00 Keresztury Dezső VMK

 szepes-maria.jpg

Az esten Bodor Böbe színésznő olvassa fel az általa kiválasztott idézeteket és történeteket Szepes Mária: Emberek és jelmezek című önéletrajzi ihletésű művéből.

emberek_jelmezek.jpgSzepes Mária nagyon sok műfajban alkotott attól függően, hogy az adott politikai közeg mire adott számára lehetőséget. 

1946-ban jelent meg A Vörös Oroszlán, Orsi Mária szerzői névvel a Hungária kiadásában, 2000 példányban. Nem sokkal megjelenése után, amikor a kiadókat is államosították, a könyvet felforgató és veszélyes műnek találván, begyűjtötték, és minden példányát bezúzták. Negyven évig volt tiltott könyv. Íróját, a nem létező Orsi Máriát „nem találták”.

Hamvas Béla, Szepes Mária igen jó barátja, aki ekkor már az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott, meg tudott menteni négy példányt. „Amikor azt hitték, megölték a könyvemet, akkor kezdett el élni.”, mondta Szepes Mária, és így is lett. (f)

Szepes Mária és Hamvas Béla különös barátságáról többet tudhat meg ebből az írásból.  

pottyos_panni_dsc_6842.jpg

Az 50-es években kezdte írni gyermekkönyveit, Pöttyös Panniról szóló meséit. A sorozatról és az egyes kötetekről ITT olvashat bővebben. 

Ezoterikus könyveiből, tudományos-fantasztikus és misztikus regényeiből, gyermekkönyveiből könyvtárunkban nagyon sok kötet megtalálható.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr7615511170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása