Nőnapi könyvajánló

2020. március 07. 10:06 - DFMVK2

Nőnap alkalmából összeállítottunk egy csokrot azokból a könyvekből, melyek olyan érdekes vagy nehéz sorsú nők életéről szólnak, akik példaképek lehetnek, inspirálnak bennünket és erőt meríthetünk belőlük; illetve olyan könyvekből, melyek a női minőségről, a női lét elfogadásáról szólnak. 

A poszt végén két interjú olvasható, melyek alanyai (Péterfy-Novák Éva és Durica Katarina) a nőket érintő társadalmi problémákat személyes hangvételű írásaikban jelenítették meg, ezzel közelebb hozva az olvasókhoz a megrázó élményeket.

(A borítóképre kattintva láthatóvá válik az adott könyv könyvtári jelzete és pillanatnyi státusza.)

 

a_no_helye.jpg"Ha az emberiség javát akarod szolgálni, javíts a nők helyzetén! Ha hozzájárulsz egy nő felemelkedéséhez, magának az emberiségnek a felemelését szolgálod."

Az utóbbi húsz évben Melinda Gates a világ legtávolabbi pontjain élő, súlyosan nélkülöző emberek megsegítésének szentelte életét. Munkája során egyre világosabbá vált számára, hogy ha elő akarjuk segíteni a társadalmi fejlődést, mindenekelőtt a nők elnyomását kell megszüntetnünk.

Megindító, mozgósító erejű könyvében együttérzéssel, tapintatosan, mégis őszintén és elfogulatlanul mutatja be azokat a rendkívüli asszonyokat, akiknek a történetei egytől egyig a közös akarat és az összefogás hatalmas erejét bizonyítják. A nők helye a legégetőbb problémákra irányítja figyelmünket a gyermekházasságtól kezdve a fogamzásgátláshoz való hozzáférés akadályain át a munkahelyi diszkrimináció számos jelenségéig.  

Melinda Gates, a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberének feleségeként most először vall saját életéről is: leírja, milyen út vezetett a házasságán belül az egyenlőségen alapuló kapcsolatig, és bemutatja, milyen változatos lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a világot - és önmagunkat. (forrás)

 

obama.jpg

Michaelle Obama személyes hangú, átütő erejű és inspiráló önéletrajza.

Michelle Robinson gyermekkorát Chicago déli részén töltötte. ... Szüleinek, Fraser és Marian Robinsonnak köszönheti szókimondását, bátorságát. Innen az élet távolabb repítette: a Princeton nagyelőadóitól, ahol először tapasztalta meg, milyen érzés egyedüli feketének lenni egy teremben, a csupa üveg irodaházig, ahová elszánt és lelkes társasági szakjogászként került. Itt toppant be irodájába egy nyári reggelen egy joghallgató, Barack Obama, és borította fel szépen felépített terveit.

Michelle Obama most először mesél házasságuk első éveiről, arról, miként próbált egyensúlyt teremteni a munkája és a családi élet között, miközben férje politikai karrierje gyorsan ívelt felfelé. ... A bájjal, humorral és szokatlan őszinteséggel elmesélt történetekben igen érzékletesen számol be a színfalak mögött zajló eseményekről... , a Fehér Házban eltöltött nyolc meghatározó évről...

Megtapasztaljuk a mérhetetlen szomorúság, az elképesztő szívósság és bámulatos kitartás pillanatait is. Egészen közelről láthatjuk, mi zajlik e páratlan, úttörő történelmi személyiség lelkében, miközben azért küzd, hogy hitelesen éljen, hogy saját erejét és hangját magasabb eszmék szolgálatába állítsa. Őszintén és bátran megosztott történetei arra ösztönöznek, hogy feltegyük magunknak is a kérdést: kik vagyunk és kivé akarunk válni. Bővebben  a könyvről és a szerzőről ITT.

 

sztalin_lanya.jpg

Az 1926-ban született Szvetlana Allilujeva a Kreml kis hercegnőjeként, szerető nagycsaládban élte végig röpke gyermekkorát, miközben apja korlátlan hatalomra tett szert a világ első kommunista államában. Nyolcvanöt évvel később magányosan és szegényen halt meg az amerikai Wisconsin államban, Lana Peters néven.

Idillinek látszó gyermekkorában Szvetlana sokáig mit sem tudott az apja által irányított tömeggyilkosságokról, az éhínségekről, de a tragédiák őt sem kerülték el. Elveszített szinte mindenkit, akit szeretett, az anyját is, aki öngyilkosságot követett el. Első nagy szerelmét Szibériába száműzték. Szvetlana csak apja halála után fogta fel igazán, hogy mindenre ő adott parancsot, minden halál, minden gyilkosság, minden száműzetés mögött ő állt: Sztálin...

A Kreml nem akarta elereszteni, de Szvetlana a szabadságot választotta: a hidegháború legsötétebb éveiben, az egész világot megdöbbentve, az Egyesült Államokba emigrált. És kiderült, hogy erős akaratú, tehetséges, mélyen érző ember, aki leginkább az igazi, nagy szerelemre vágyik. S aki iszonyatosan megküzdött azért, hogy kiszabadulhasson apja árnyékából, és élhesse a saját életét, amihez mindenkinek joga van: még a legkegyetlenebb diktátor lányának is.

Rosemary Sullivan kanadai költő és életrajzíró. Sztálin lánya című könyvéért megkapta az Életrajzírók Nemzetközi Szövetségének Plutarkhosz-díját.  ( Bővebben ITT. )

 

curie_es_lanyai.jpgA Marie Curie-ről alkotott általános kép szerint egy félénk és zárkózott, laboratóriumába visszahúzódó tudós volt. Ám a kétszeres Nobel-díjas másik énje lerombolta ezt az imázst. Férje halála után a nála fiatalabb, nős férfival ápolt szerelmi románca kiváltotta az idegengyűlölő francia közvélemény és a hímsoviniszta tudóstársadalom ellenszenvét.

Ő azonban kitartott amellett, hogy a saját meglátása szerint élje életét, és lendületét a lányainak is továbbadta. Iréne követte anyja nyomdokait a tudomány világában, és Nobel-díjasként munkája kulcsfontosságúvá vált a nukleáris fúzió felfedezésében. Éve haditudósítóként beutazta a világot, majd humanitárius missziókban tevékenykedett. Marie Curie unokája is sikeres atomfizikussá vált.

Ez a tényekben gazdag, személyes és lebilincselő háromgenerációs családi történet a tudomány világának leghíresebb asszonyáról szól. Shelley Emling könyve lerántja a leplet a mítoszról, hogy megmutassa a mögötte rejlő valódi embert, barátot és anyát. (forrás)

  

jakupcsek.jpgÉs te hogy vagy? – kérdezi második könyvében Jakupcsek Gabriella. De rögtön utána feltehetné ezt a kérdést is: És nőként hogyan érzed magad a bőrödben? A kötet ugyanis nem másra keres választ, mint a női lét szakaszainak nehézségeire, akár idősebbek, akár kamaszok vagyunk, akár párt keresünk, akár házasodunk, akár kisgyerekkel vagyunk otthon, akár megcsalnak, akár válásba sodródunk, akár egyedül kell gyereket nevelnünk, és újra párt keresünk, vagy akár szembenéznünk az öregedéssel.

De nem csak a nők keresik a boldogságot, a férfiak sem maradhatnak ki a könyvből. Gabi, szokásához híven, most is csak kérdez és kérdez. Számba veszi a női élet stációit, melyeknek az eredője sok esetben a férfi. Olyasfajta kérdésekre keresi a választ, hogyan találjuk meg a helyünket a magánéletben, a munkahelyen, mik a lehetőségeink, ha boldogtalan kapcsolatban élünk, vagy épp egy szerelmi háromszögben jutunk szerephez. Honnan merítsünk erőt, hogy ki tudjunk szállni, és tovább tudjunk lépni. Emelt fővel.  

Életünk első felében azon dolgozunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, megszerezzük, amire vágyunk: diplomát, párt, autót, karriert, gyereket, lakást, pénzt, paripát, fegyvert. Aztán életünk következő részében mindezt meg kell tanulnunk szépen elengedni. Vajon miért nincs a kettő között mondjuk húsz zavartalan évünk, amikor mindazt, amit elértünk, egyszerűen élvezzük? 

És te hogy vagy? – kérdezi Jakupcsek Gabriella, megindítva egy lehetséges őszinte beszélgetést, elsősorban önmagunkkal, saját nőiességünkkel, önértékelésünkkel, egymással. Bővebben ITT

 

jazmina_valasztasa.jpg

Ez a könyv egy okos és gyönyörű libanoni fiatalasszony, Jazmína története, aki az I. Öböl-háború idején került egy kuvaiti börtönbe. Jazmína megrendítő életútja a háborús téboly, a káoszban elburjánzó szexuális kegyetlenség és a női bátorság meséje, azé a nőé, aki a veszéllyel dacolva próbált segíteni a vele szenvedőknek. Szókimondó, szemléletes, becsületes írás – csak felnőtteknek.

...  A Jazmína választása izgalmas, akár egy thriller. Sasson már évek óta meg akarta írni ezt a könyvet, ám tartott tőle, hogy a szexuális szókimondás és a nemi erőszak miatt nehéz lenne kiadni. Csakhogy Jazmína története és kényszerűségből hozott döntése behatolt az írónő álmaiba. Rádöbbent, ideje továbbadni a történetet. ...

Jean Sasson bátor közel-keleti asszonyok magánéletének bemutatására tette fel az életét. A fátyol mögött című könyve nemzetközi bestseller lett. Klasszikus, középiskolai és főiskolai tananyag, valósággal falják a Közel-Keletre kíváncsi emberek. Bővebben ITT.

 

blaha.jpg

Primadonna volt és sztár. A közönség kedvence. Mindenki szerette, állítólag ő is szeretett mindenkit, soha egy rossz szót nem mondott senkire. ... Naplójában életének és mesés pályafutásának történetét írja meg. Közvetlen szavakkal beszél színészi fejlődésének, sikereinek, utazásainak és három házasságának kalandos eseményeiről. Színes képet rajzol a kor pesti, sőt bécsi és párizsi társasági életéről s a divatos fürdőhelyek mulatságairól. Bensőséges humora és kitűnő megfigyelőképessége közelségünkbe hozza pályatársait, de életre kelnek a Napló lapjain a múlt század végének művészeti és társadalmi nagyságai is - Jókaitól Munkácsyn keresztül egészen Türr Istvánig. Kellemes olvasmány Blaháné naplója; egy melegszívű művész-asszony vallomása a körülötte kavargó életről - és a mi számára legkedvesebb: arról a tündérkastélyról, amelynek színház a neve.  Bővebben ITT.

   csinszka.jpg

A könyv alcíme: Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese

A szerző Csinszka életének Ady Endre halálát követő időszakát mutatja be: ezt a korábban elhanyagolt, ám annál érdekesebb és művekben gazdag periódust. Lapjain megelevenednek a múzsa szerelmei, Babits Mihály és Márffy Ödön, valamint az Ady-per is. (Forrás)

 

 

farkasokkal_futo.jpg

Minden nőben él egy zabolátlan ősi erő, amely összekapcsol minket eredeti, időtlen lényünkkel, azzal a forrással, amelyet a női ösztönök és megérzések, a szenvedélyesség, a kreativitás és a korlátlan tudás jellemez.

A társadalomba való beilleszkedés során azonban többé-kevésbé megszakadt vele a kapcsolatunk, hiszen a civilizáció merev szerepekbe próbál kényszeríteni bennünket és elfedheti előlünk saját lelkünk mélyebb üzeneteit.

Ha már nem találjuk az utat e természetes forrás felé, könnyen a félelmek és szorongások áldozataivá válhatunk. Clarissa Pinkola Estés világhírű könyve képes megtanítani a nőket arra, hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt. Utat mutat, hogy újra megtaláljuk a vitalitást és az ősi, korlátlan tudást, amely minden nő szépségének alapja.

Az elemző és mesemondó szerző harmincévnyi kutatás és gyógyító gyakorlat eredményeit osztja meg olvasóival. Népmeséken, tündérmeséken, mítoszokon és álmokon át vezet el az állandó változásban lévő női lélek legbelső életébe. Begyógyítja az érzelmi sebeket és segít újra megtalálni a kapcsolatot belső bölcsességünkkel.

A szerző, aki pszichológus, jungiánus analitikus, mesemondó és -gyűjtő, a denveri C. G. Jung Center igazgatója, ezzel a művével hatalmas népszerűségre tett szert. Könyvét nemcsak nőknek ajánljuk, hanem azoknak a férfiaknak is, akik elég bátrak ahhoz, hogy együtt száguldjanak a „farkasokkal futó” asszonyokkal. (forrás)

 

kortalan_nok.jpgPamela Druckerman a NEM HARAP A SPENÓT című kötettel vált világszerte ismertté, amelyben igen szórakoztató stílusban írta meg, hogy az amerikai és a francia anyák mennyire más elvek mentén nevelik gyerekeiket, és mennyire másként élik meg az anyaságot.

A világsiker után a párizsi nők vidám és gondtalan életét élte, ám amikor a kávézókban hirtelen "mademoiselle" helyett "madame"-nak kezdték szólítani a pincérek, kénytelen volt szembesülni azzal, hogy milliós eladott példányszámok ide vagy oda, mindenki máshoz hasonlóan ő is öregszik, s bizony elmúlt 40....

Pamela Druckerman a tőle már megszokott öniróniával közelít a jelenséghez, s egyrészt önvizsgálatot tart, másrészt a környezetét is alaposan szemügyre veszi. Mivel az Egyesült Államokból költözött Párizsba, van fogalma arról, hogyan állnak ehhez a kérdéshez az amerikai és a francia nők. ...

A BONJOUR MADAME így egy rendkívül őszinte és szórakoztató elmélkedés a negyvenes nők mindennapjairól, örömeiről és kihívásairól. A negyvenhez közeledve azért érdemes elolvasnunk, hogy időt takarítsunk meg és felkészülten várjuk a negyedik X-et. Ha pedig éppen mostanában szembesültünk vele, hogy a férfiak a "hamvas" kategóriából az "érett"-be soroltak bennünket, akkor segít tudatosítani, hogy bár ezután egy-két dolog másként lesz, mint eddig, mégis rengeteg mindent nyertünk. (forrás)  

 

nagykovet-asszony.jpgA Nagykövet asszony jött, látott és megírta a 2010 és 2013 között szerzett tapasztalatait, élményeit, személyes véleményét, azt is, amit szolgálati ideje alatt nagykövetként nem tehetett meg. Beszámol a nagykövetté válásának folyamatáról, családi indíttatásáról, Budapestre érkezése utáni benyomásairól, a diplomáciai lét kulisszatitkairól, tárgyalásairól az ország vezetőivel, a díszvacsorákról, a sikeres küldetését elősegítő fortélyokról, és a kihívásokról, amelyekkel folyamatosan szembesülni kellett. Szolgálati idejének meghatározó része az az időszak volt, amit az emberek „Orbán Viktor kétharmados forradalmának” neveznek. Szerinte Magyarország olyan bonyolult ország, hogy ha az ember egyszer bensőséges kapcsolatot létesít vele, hajlamos kötődni hozzá. Úgy véli, egyetlen más ország sem nyújthatta volna számára a szépség, a különlegesség, az izgalom, a tehetetlen düh, a kihívások és az öröm ilyen keverékét. (forrás)

 

barbara-leaming-kennedy-oezvegye-1792341141.jpg

Jackie Kennedyt mintha celebnek teremtette volna a sors. Szép volt és tehetséges, jó családból származott, kitűnő iskolákba járt. Születésétől megvolt benne a vágy és az ambíció, hogy kilógjon a sorból. Talán mert megérezte az új idők szelét, idegenkedett attól, hogy a főiskola után magától értetődő módon feleségül menjen egy hozzá illő státuszú fiúhoz. Amerikaiként is Európa felé kacsingatott. Egyvalamit szilárdan elhatározott: amit csinál, az semmiképp ne legyen unalmas és átlagos. Ezt a célját el is érte. Férjhez ment ... John F. Kennedyhez. Jack és Jackie: ők lettek a hatvanas évek álompárja, lepipálták még a hollywoodi filmcsillagokat és a rocksztárokat is.

Iszonyatos árat fizettek érte. A stílusikon címlapmosolya mögött megalkuvás, fájdalom, magány és érdekkapcsolatok hálózata rejtőzött. Két újszülött gyermekét temette el. Túlélte férje halálát, túlélte kettejük mítoszának halálát, túlélte, hogy a nemzet özvegyének dédelgetett szerepe helyett a milliárdos görög hajómágnás feleségének, egyszersmind az árulónak a szerepét osztotta magára. Három évtizeden át menekült a felépített élet hamisságai, a romba dőlt mítoszok emlékei, saját félelmei elől. Alkoholba, neurózisba, rossz és még rosszabb kapcsolatokba.

Barbara Leaming életrajzi kötete pontosan, hitelesen, de szokatlan pszichológiai szemszögből ábrázolja a huszadik század egyik legfontosabb mellékszereplőjét. Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis életét már számtalanszor mérlegre tették, vizsgálták és megírták, de csak ez az újabb portré érteti meg velünk, ki is volt valójában ez a kivételes asszony.

"Leaming friss és szokatlan perspektívából tárja fel Jackie Kennedy életét. A Kennedy özvegye nyomasztó, mégis emberközeli, egészében megindító olvasmány."  (forrás)

 

legendas_lanyok.jpg

Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással - a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni.
A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét.
Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek - ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot - így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is. (forrás)

 

alfa-no.jpg

Egy sikeres nő folyton azt hallgathatja, hogy karrierje szárnyalásával egyidejűleg le is mondhat a házassággal, családdal kapcsolatos álmairól.

Ne higgy a vészjósló, negatív jóslatoknak! tanácsolja dr. Sonya Rhodes, neves párkapcsolati terapeuta. A statisztikák szerint napjaink alfa-nőjéből aki ambiciózus, magabiztos és szorgalmas aligha lesz vénlány. Éppen ellenkezőleg; a gender-szerepek újragondolásával a nők minden eddiginél jobb párkapcsolatokat alakíthatnak ki. Több mint harmincévnyi, klinikai pszichológusként szerzett tapasztalatával dr. Rhodes beavat a titkaiba, amelyekkel abban segíthet a nőknek, hogy megtalálják a szerelmet egy olyan férfi oldalán, aki méltányolja vezető erejüket, egyszersmind kiegészíti őket. (forrás) 

 

mi_voltunk.jpg

Szeretnél szexi, magabiztos és vonzó lenni? Vagy már az vagy, de még többet szeretnél kihozni a randijaidból és a párkapcsolatodból? Minden korok legnevesebb női ikonjai bőven elláthatnak tudnivalókkal, ha flörtről, csábításról, tartós vagy alkalmi kapcsolatokról, szexről, házasságról van szó. Tudj meg mindent a múlt legbefolyásosabb és legmeghatározóbb nőitől, akik előtt ott hevert az egész világ, de legalábbis jó pár férfi – vagy nő – szíve. Párkapcsolati tanácsadóink: Kleopátra, Josephine Baker, Grace Kelly, Frida Kahlo, Marilyn Monroe, Coco Chanel… – közel 50 ikonikus nő, akik ujjuk köré csavarták a világot!

Merd felvállalni önmagadat, merd átadni magad a vágyaidnak, élj szabadon! (forrás)

 

 50_elszant.jpgÖtven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből - a jövőnek.
A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit. (forrás)

 

mi_nok.jpg

 A könyvben a szerzők azt a kérdést feszegetik, hogy vajon miért nem tud szabadulni oly sok nő a depresszió, a függőségek, az önkritika, sőt akár az önkárosítás börtönéből. Mennyivel lehetnénk hatékonyabbak és erősebbek, ha jelenlegi – versenyre, kritikára és összehasonlításra épülő – mintáinkat együttműködésre és együttérzésre cserélnénk? Ezeket az értékeket előtérbe helyezve ugyanis sokkal boldogabbak és erősebbek lehetnénk. A könyv éppen ezért arra biztat, hogy bizonyos szokásainkat cseréljük pozitívabbakra, békésebbekre, olyanokra, amelyek boldogsággal és jó érzéssel töltenek el minket.

A könyv felemelő, időszerű és gyakorlatias. Olyan kézikönyv, amely megmutatja, hogy hogyan teremthetnek változást a nők az életükben. Kilenc univerzális alapelvet ismerhetünk meg, amelyek segítenek szembenézni azokkal az elkerülhetetlen érzésekkel és spirituális kihívásokkal, amelyek mindannyiunk életében előbb-utóbb felbukkannak. ...Gyakorlati, pszichológiai és spirituális eszközöket sorakoztat fel a boldogabb, teljesebb élet elérésének érdekében. Inspiráló vízió egy érzelmileg teljesebb jövőért, amelyet együtt teremthetünk meg. Bővebben ITT.  

asszony_a_fronotn.jpg

 Polcz Alaine nyolc nyelvre lefordított, Asszony a fronton c. könyvében, életének talán legnagyobb megpróbáltatását idézi fel, a második világháborúban fiatalasszonyként átélt borzalmakat. Saját meggyalázásának megrendítő történetét elmesélve hiteles, elfogulatlan, ezért perdöntő és örök érvényű tanúvallomást tesz az emberi sorsról. „A világtörténelem falára festett magánfreskójából” a háború emberi – kegyetlen és esendő – arca is feltárul az olvasó előtt. Bővebben ITT.

 

 fekete_ozvegy.jpg

 Európa 20. századi kultúrtörténetének kevés ellentmondásosabb alakja van, mint Alma Mahler-Werfel (1879-1964). Jelentős művészek hosszú sorának volt szerelme és múzsája: festők, írók, építészek, zeneszerzők keresték a kegyeit. A korszak három kimagasló szellemének volt a felesége: elsőként a zeneszerző Gustav Mahlernek, majd a Bauhaust megalapító Walter Gropiusnak, s végül a világhírű írónak, Franz Werfelnek. Az érte rajongó férfiak csodálták, ahogy saját művészi ambícióit feláldozta éppen aktuális társának karrierje érdekében, míg mások őszinte gyűlölettel viseltettek iránta: vakbuzgó és elvtelen törtetőnek tartották. Bővebben ITT.

 

heddy_lamarr.jpg

A zsidó családból származó Hedwig Kiestler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.

A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.
Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt. ....  A nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, amelyet szabadalmaztattak is. Bővebben ITT és ITT

 

veled_vagyok_2_1.jpg

Brigitte vöröskeresztes ápolónő és kórháztulajdonos volt Kongóban. Kezdetben a lakásán, ingyen gyógyított, később szerény díjszabással a klinikáin látta el a betegeit. Hívő katolikus, négy gyerek anyja.

Egy kormányellenes tüntetés után az ő kórházába kerül hét sebesült ellenzéki. A tüntetést vérbe fojtják, és még aznap este beállít a klinikára egy ezredes egy üveg formalinnal, hogy Brigitte tegye el láb alól azt a hét rebellis személyt. Csekkfüzetet is hoz, merthogy nem kérik ingyen. Az asszony megtagadja a „kérést”.

Megindul a bosszúhadjárat: éjszaka betörnek hozzá, elhurcolják, emberi és női mivoltában minden lehetséges módon megalázzák, és csak egy volt páciense révén menekül meg a haláltól. Kiszöktetik az országból, és a római repülőtéren kirakják az ismeretlenbe. Egy szolgálati útját járó jezsuita karolja fel és igazítja el a bevándorlásügyi hivatal útvesztőiben. Így kezdődik a második élete a nulláról pénz nélkül, olasz nyelvtudás nélkül, barátok nélkül, a családja nélkül, egy idegen földrészen. „A semmi ágán.”   Bővebben ITT

 
kate.jpgKate Middleton minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyet elvárhatunk Nagy-Britannia eljövendő királynőjétől: tökéletes kiejtés, természetesen könnyed megjelenés, sokoldalú tehetség, neves iskolák, kifinomultság és érettség. Claudia Joseph könyvéből megtudhatjuk, milyen utat jártak be Kate ősei, hogy aztán késői leszármazottjuk ilyen közel kerülhessen Anglia trónjához. Kate sokadik ük-nagypapája – még Viktória királynő uralkodása alatt – bányász volt, ahogy a család összes férfitagja egészen az 1800-as évek végéig. Alapos kutatómunka gyümölcse ez a több mint 180 évet felölelő kötet. Kate és közvetlen környezetének bemutatása exkluzív interjúk alapján született meg. Közelről követhetjük végig Vilmos herceg és Kate találkozásának, kapcsolatuk lassú és finom bimbózásának néhol már-már viharos történetét, hogy aztán 8 év után, 2010-ben végre eljegyezzék egymást. A kötetben eddig máshol nem publikált fotókat is találunk. (forrás)

 

meghan.jpg

Amikor Meghan Markle-t és Harry herceget 2016 júliusában egy közös barátjuk bemutatta egymásnak, nem gondolták volna, hogy alig tizenhat hónappal később, 2017 novemberében a románcuk eljegyzéshez, majd 2018 májusában esküvőhöz fog vezetni....

Meghan magabiztos, karizmatikus és kiegyensúlyozott egyéniség. Az eljegyzésük alkalmával készült interjújuk meghitt és szeretetteljes hangneme éles ellentétben áll Károly herceg és Lady Diana Spencer mesterkélt és hideg párbeszédeivel.

A leendő hercegnőről készült első életrajz írója, Andrew Morton, bemutatja Meghan gyökereit, és részletesen beszámol a gyerekkoráról..... Bepillantást nyerünk a 2013-ban válással végződő első házasságába, és megismerjük a hollywoodi érvényesülésért folytatott küzdelmeit, és a kevert etnikai háttere miatt elszenvedett méltatlanságokat. ...

Morton a családtagok, a közeli barátok beszámolóival és még sehol sem publikált fényképek bemutatásával segít nekünk megismerni az igazi Meghant. ... (Bővebben ITT.)

  

50-es_nok.jpg

Ötven felé közeledve az emberek általában azt hiszik, az út innen már csak lefelé vezet. Büky Anna és Ross Andrea pont az ellenkezőjét vallják. Az ötödik X ugyanis a szó igaz értelmében határkő, amelyhez elérkezve már senki és semmi nem akadályozhat meg minket abban, hogy feltegyük magunknak az élet legfontosabb kérdéseit: kik vagyunk, hová tartunk, és mit akarunk még elérni. Az élet ötven felett egyszerűen túl röviddé válik ahhoz, hogy ne a lényeges dolgokkal foglalkozzunk. Már nem elég csak elmélkedni azon, hogy mit szeretnénk, mostantól minden pillanat élesben megy. Az ötven feletti aktív szellemi és fizikai élet igenis megvalósítható, és ehhez csak azokat az alapgondolatokat kell megfogadni, melyeket a két szerző személyes tapasztalataik alapján megoszt velünk ebben a könyvben.

Ez a könyv segít abban, hogyan is lehet a legjobban felkészülni a kétségkívül bekövetkező változásra. Kézen fog, átvezet és megmutatja, hogy az ötvenes nő nem élete felénél, hanem élete csúcsán van. (forrás)

 

pne.jpg

Péterfy-Novák Éva könyvei megrázó élményeket dolgoznak fel. Egy gyermek elvesztését (Egyasszony), a családon belüli gyermekmolesztálás traumájának generációkat átható következményeit (Apád előtt ne vetkőzz).  A vele készül interjúból kiderül, hogy készülő könyvének mi lesz a témája, illetve mit gondol a társadalmi szintű probléma megoldásának lehetőségeiről. (Érdemes a szövegben kiemelt részeken található linkeket is megnézni.)

   egyasszony.jpg apad_elott.jpg

 

 

  

 

 ≈

rendes_lanyok_1.jpg

A szerelmi szállal átszőtt regényben a 90-es évek dunaszerdahelyi maffiauralmának eseményei elevenednek meg. A történet három nő életútján keresztül bontakozik ki, akik ugyanabban a nyolcemeletes panelházban laknak.
Júlia fodrászként dolgozik. Látszólag gondtalan életet él rendőr férjével és kisfiával, amikor váratlanul betoppan a szalonba András. Miközben a városban tombol a pokol, és fellángolnak a szlovák nacionalista érzések, az asszony magánéletében is eluralkodik a káosz. A nő, akinek egész addigi élete kötelezettségekkel és szorongással teli, felszabadultnak érzi magát a különleges vendég mellett. Az érzés kölcsönös, s bár mindketten megpróbálnak gátat vetni vonzalmuknak, a szerelem ereje erősebb.
Hilda a Júlia alatti lakásban él. Külföldi továbbtanulásról és bulikról álmodozik, de mindez lehetetlen egy olyan városban, ami a helyi maffia megszállása alatt van.
A nyugdíjas Erzsi, a hetedikről, a tévésorozatokban keresi azt a boldogságot, ami egész életében elkerülte. Tehetetlenül nézi végig, ahogy Ricsi fiából véreskezű maffiózó lesz, és hogy a csallóközi álmos kisváros 1997-ben a rettegés szinonimájává válik. (forrás)

 ∼

durica06.png

 A regény nem fikció, az írónő alapos kutatómunkájának és interjúinak nyomán készült. Az 1990-es években Dunaszerdahelyt és környékét a maffia uralta. Nők, családok életét tették tönkre, aminek a feldolgozása a mai napig tart. A könyvbemutatón elhangzott beszélgetésből ITT olvashatják Durica Katarina gondolatait.

 

A cikkben Bíró Éva által megfogalmazott alábbi mondat nem csak az adott könyvre érvényes, általános igazság is, ezért zárszóként idézzük:

„A könyv kortalan üzeneteket is hordoz. Olyan társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet, mint a családon belüli erőszak. Kihangsúlyozza továbbá a női összetartás fontosságát, valamint azt, hogy a nagymamák, az anyák beszélgessenek a lányaikkal az élet fontos dolgairól.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deak.blog.hu/api/trackback/id/tr9515503554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása